Vb 2018: egy kép arról, hogy milyen szinten csalta Japán a futballt

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.06.29. 10:28
null
A japánok pihentették a fél kezdőt, a végén arra játszottak, hogy marad a másik meccs eredménye – bejött a hazárdjáték (Fotó: AFP)
Japán labdarúgó-válogatottja egyedülálló módon a fair play pontokkal lépett tovább a nyolcaddöntőbe a világbajnokságon, hiszen minden más mutatóban azonosan végzett Szenegállal. A japánok tudták, hogy az összevetés nekik kedvez, így elkezdték látványosan csalni a játékot a Lengyelország elleni mérkőzés hajrájában.

Egy kép mindennél jobban megmutatja, hogy mennyire nem akart az egyébként vesztésre álló Japán semmi kockázatot vállalni (nem hogy még gólt szerezni) Lengyelország ellen a hajrában. Az alábbi képen egy japán „akció” passztérképét látjuk, a csapat balra támad, illetve esze ágában sincs támadni.

„Nagyon fontos döntés volt, amely a jó csapatmunkánk eredményeképp született meg. A japán megfigyelők és a stáb egy része elemezte a kolumbiai–szenegál meccset, és a játék képe alapján folyamatosan jelentett. Az analízist megnézve Nisino Akira szövetségi kapitány dönthetett arról, hogyan játszatja a csapatot. Ő úgy gondolta, hogymarad az egy-nulla Kolumbiának, és ennek megfelelően utasította a csapatot”magyarázta a Nikkan Sports hasábjain a 44-szeres japán válogatott védő,Akita Jutaka.

A japán szakkommentátorok többsége a szakvezető pártját fogta, mondván, nem volt szép, amit csinált, hazárdjátékot játszott, ám bejött, és ez volt a legfontosabb. Maga Nisino is azt mondta a mérkőzés után, sajnálja, hogy ilyen csúnyán jutottak tovább, egyedül az menti fel, hogy bejutottak a nyolcaddöntőbe. Az Opta SportsBBC-n bemutatotttérképei is sokatmondóak. A 82. perc és a lefújás között nem volt szabálytalanság, lövés vagy szöglet a mérkőzésen, az utolsó öt percben a játék 86.5 százalékaa pálya középső harmadában csordogált.

A japán válogatott július 2-án, hétfőn Rosztov-na-Donuban Belgiummal mérkőzik meg a negyeddöntőbe jutásért.

Japán passztérkép 0–1-nél, a mérkőzés hajrájában. Balra a lengyel kapu
Japán passztérkép 0–1-nél, a mérkőzés hajrájában. Balra a lengyel kapu
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik