nemzetisport.hu 2018.06.17 16:30 Frissítve: 2018.06.17 16:48

Vb 2018: az izlandi női kapitány babrált ki a bőbeszédű argentinokkal

Nem elég, hogy Argentína csupán 1–1-es döntetlent ért el a története első világbajnoki mérkőzését játszó Izland ellen, de kiderült, az európai futballválogatott pontszerzését egy olyan 35 éves szakembernek köszönhette, aki az ország női válogatottját vezeti. Így vált egy csapásra híressé Freyr Alexandersson, akivel a Morgunbladid készített interjút.

Freyr Alexandersson: Mindent megtettünk azért, hogy ne érjen bennünket meglepetés (Fotó: mbl.is)

 

 
Messi büntetőt rontott, Izland pontot szerzett Argentína ellen
Így készült fel Izland kapusa Messi tizenegyesére

A fiatal, mindössze 35 éves szakembert – aki 2013 óta vezeti az izlandi női labdarúgó-válogatottat – komoly feladattal bízta meg a szövetség: neki kellett feltérképeznie az elmúlt hetekben Argentínát.

Nagyon komolyan vette a feladatát, 2017 márciusától minden mérkőzést kielemzett, és sok információt adott át Heimir Hallgrímsson szövetségi kapitánynak, illetve segítőjének, Helgi Kolvidssonnak.

Freyrrel a reykjavíki Morgunbladid készített interjút, a szakember a portálnak elmesélte, hogy milyen részletesen készültek fel az argentinok elleni mérkőzésre.

„Mivel ez volt az első világbajnoki mérkőzésünk, teljesen másképp kellett rá felkészülnünk, mint a másik két meccsre. Rengeteg előkészületet igényelt, Sampaoli kapitány ugyanis az elmúlt tizenhat hónapban ötven játékost használt, négy különböző taktikai hadrendet alkalmazott, és ezek mindegyikére készen kellett állnunk. De ahogy közeledtünk a mérkőzéshez, egyre inkább csökkentenünk kellett a lehetőségeket. Körülbelül egy hete már nagyon biztosak voltunk benne, hogyan játszanak majd ellenünk. Ebben segített a május 30-i, Haiti elleni mérkőzésük is. Olyan volt, mintha nem hitték volna, hogy figyeljük minden nyilatkozatukat, ők pedig még azt is elárulták az újságíróknak, hogy milyen lesz a játékuk. Mindent megtettünk azért, hogy ne érjen bennünket meglepetés” – mondta.

A szombati mérkőzésen sem tétlenkedett, a lelátóról nézte a játékot, és onnan küldött üzeneteket a taktikai változásokról a kispadra.

„A FIFA-nak van egy új technológiája, amellyel közvetlen kapcsolatot lehet létesíteni a kispaddal. Egy tabletről küldtem fotókat a stábnak, ezt használtuk egész mérkőzésen. Öt perccel a félidő vége előtt már az öltözőbe siettem, kitettem a fotókat az ottani tévé képernyőjére, és átbeszéltük a helyzeteket. Fejlődik a technológia, a következő vébén még gyorsabb lesz minden, tartanunk kell a lépést. Ha jól használjuk, nagy előnyöket jelenthet” – mondta Freyr Alexandersson.

2018.12.23 16:19:50

Foci vb 2018 FARKAS MÁTÉ

Ezek voltak a nyári futball-vb legjobb és legrosszabb reklámjai – szakértői toplista.

2018.07.23 20:28:23

Foci vb 2018 nemzetisport.hu

Igazán lírai: Wendell Lira majdnem öngyilkos lett, de a trófea megváltoztatta az életét, majd Oroszországban...

2018.07.17 16:53:30

Foci vb 2018 MAROSI GERGELY

A rugalmasság, a pragmatizmus és a reaktív futball nyert, az unalomba dermedő labdabirtoklás vesztett a vb-n.

2018.07.16 23:30:24

Foci vb 2018 VINCZE ANDRÁS

NS-VÉLEMÉNY. A kulijátékosoknak a perisici szintet kellene karcolgatniuk.

2018.07.16 23:28:31

Foci vb 2018 SZELI MÁTYÁS

ALAPVONAL. Ezért is írom le immáron sokadszorra, a most véget érő torna, a válogatott futball »állapota« újabb bizonyítéka annak, hogy minőségileg rosszat tesz a világbajnokságnak a négy vagy nyolc év múlva esedékes létszámemelés.