Vb 2018: az izlandi női kapitány babrált ki a bőbeszédű argentinokkal

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.06.17. 16:30
null
Freyr Alexandersson: Mindent megtettünk azért, hogy ne érjen bennünket meglepetés (Fotó: mbl.is)
Nem elég, hogy Argentína csupán 1–1-es döntetlent ért el a története első világbajnoki mérkőzését játszó Izland ellen, de kiderült, az európai futballválogatott pontszerzését egy olyan 35 éves szakembernek köszönhette, aki az ország női válogatottját vezeti. Így vált egy csapásra híressé Freyr Alexandersson, akivel a Morgunbladid készített interjút.

 

A fiatal, mindössze 35 éves szakembert – aki 2013 óta vezeti az izlandi női labdarúgó-válogatottat – komoly feladattal bízta meg a szövetség: neki kellett feltérképeznie az elmúlt hetekben Argentínát.

Nagyon komolyan vette a feladatát, 2017 márciusától minden mérkőzést kielemzett, és sok információt adott át Heimir Hallgrímsson szövetségi kapitánynak, illetve segítőjének, Helgi Kolvidssonnak.

Freyrrel a reykjavíki Morgunbladid készített interjút, a szakember a portálnak elmesélte, hogy milyen részletesen készültek fel az argentinok elleni mérkőzésre.

„Mivel ez volt az első világbajnoki mérkőzésünk, teljesen másképp kellett rá felkészülnünk, mint a másik két meccsre. Rengeteg előkészületet igényelt, Sampaoli kapitány ugyanis az elmúlt tizenhat hónapban ötven játékost használt, négy különböző taktikai hadrendet alkalmazott, és ezek mindegyikére készen kellett állnunk. De ahogy közeledtünk a mérkőzéshez, egyre inkább csökkentenünk kellett a lehetőségeket. Körülbelül egy hete már nagyon biztosak voltunk benne, hogyan játszanak majd ellenünk. Ebben segített a május 30-i, Haiti elleni mérkőzésük is. Olyan volt, mintha nem hitték volna, hogy figyeljük minden nyilatkozatukat, ők pedig még azt is elárulták az újságíróknak, hogy milyen lesz a játékuk. Mindent megtettünk azért, hogy ne érjen bennünket meglepetés” – mondta.

A szombati mérkőzésen sem tétlenkedett, a lelátóról nézte a játékot, és onnan küldött üzeneteket a taktikai változásokról a kispadra.

„A FIFA-nak van egy új technológiája, amellyel közvetlen kapcsolatot lehet létesíteni a kispaddal. Egy tabletről küldtem fotókat a stábnak, ezt használtuk egész mérkőzésen. Öt perccel a félidő vége előtt már az öltözőbe siettem, kitettem a fotókat az ottani tévé képernyőjére, és átbeszéltük a helyzeteket. Fejlődik a technológia, a következő vébén még gyorsabb lesz minden, tartanunk kell a lépést. Ha jól használjuk, nagy előnyöket jelenthet” – mondta Freyr Alexandersson.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik