Vb 2018: a spanyoloké a legértékesebb keret, CR nélkül az álomcsapat

SMAHULYA ÁDÁMSMAHULYA ÁDÁM
Vágólapra másolva!
2018.06.08. 09:05
null
A spanyoloké a legértékesebb keret, ez azonban nem jelent biztosítékot a világbajnoki címre (Fotó: AFP)
A spanyol és a francia labdarúgó-válogatott kerete is több mint egymilliárd eurót ér – adódik ugyanakkor a kérdés, ez elegendő lesz-e ahhoz, hogy valamelyikük megnyerje az oroszországi világbajnokságot.

 

SZERB ÉS SZENEGÁLI AZ ÁLOMCSAPATBAN

A Transfermarkt alapján összeállíthatjuk a világbajnokság legértékesebb csapatát is. A manapság talán leggyakrabban alkalmazott 4–2–3–1-es hadrendben például a következőképpen nézne ki az álom tizenegy:

David de Gea (Spanyolország, 70 millió) – Daniel Carvajal (Spanyolország, 60 millió), Kalidou Koulibaly (Szenegál, 60 millió), Raphaël Varane (Franciaország, 70 millió), Jordi Alba (Spanyolország, 60 millió) – Paul Pogba (Franciaország, 90 millió), Szergej Milinkovics-Szavics (Szerbia, 90 millió) – Lionel Messi (Argentína, 180 millió), Kevin De Bruyne (Belgium, 150 millió), Neymar (Brazília, 180 millió) – Harry Kane (Anglia, 150 millió)

Ahogyan Johan Cruyff fogalmazott: „Miért ne lehetne legyőzni egy gazdagabb csapatot? Még sosem láttam, hogy egy zsák pénz gólt lőtt volna.”

A 2016 márciusában elhunyt háromszoros aranylabdás holland zseni klasszikussá vált nyilatkozata a mai napig érvényes. Ugyanakkor a jövő csütörtökön rajtoló világbajnokság előtt izgalmas kérdés, hogy a tornára készülő 32 válogatott keret közül melyik a legértékesebb.

A listán 1.035 milliárd eurós összértékével Spanyolország a „világbajnok”. Ám nem is ez a leginkább meglepő, sokkal inkább az, hogy a csapat legdrágább futballistája Sergio Busquets, akinek a Transfermarkt világhálós oldal 80 millió euróra becsüli az értékét. Úgy, hogy David de Gea (70 millió) és Sergio Ramos (45 millió) nincs a válogatott három legértékesebb labdarúgója között, Andrés Iniesta (10 millió) pedig csupán Pepe Reinát (1 millió) előzi meg. Szintén figyelemre méltó, hogy a spanyol keret még akkor is a világ legtöbbet érő csapata lenne, ha az összehasonlításba a klubcsapatokat is belevennénk, sőt még a franciák (1.031 milliárd) is megelőznék az FC Barcelonát (1.02 milliárd) és a Manchester Cityt (1.01 milliárd). Julen Lopetegui válogatottja ugyanakkor elsősorban nem ezért számít a torna egyik esélyesének. Sokkal inkább azért, mert a legutóbbi tizenkilenc mérkőzésén nem kapott ki, és 2016 nyara óta őrzi veretlenségét.

A képzeletbeli dobogó harmadik fokán Brazília áll, más kérdés, hogy Neymar egymaga körülbelül annyit ér (180 millió), mint a házigazda orosz (161.83) vagy az egyiptomi válogatott (197.23). A PSG csatára nélkül 950 millióról mindjárt 770 millióra esne vissza a selecao értéke, s ha Philippe Coutinhót (100 millió) is kivennénk, 670-re. Ez körülbelül megegyezik az argentin csapat piaci értékével (698 millió), más kérdés, hogy ott meg Lionel Messi (180 millió) és Paulo Dybala (100 millió) dobja meg jelentősen az összeget – kész csoda, hogy az egyébként szintén remek futballistákból álló németek (885 millió) így is megelőzték az argentinokat.


Bármennyire is igaz egyébként Johan Cruyff tétele, nem véletlen, hogy ez az öt együttes számít a világbajnokság legnagyobb esélyesének. Más kérdés, hogy a hivatalos FIFA-világranglistán például Spanyolország csak 10., Franciaország 7., miközben a listavezető németek mögött Brazília a 2., Belgium a 3., míg a világbajnokságra ki sem jutó Chile a 9. helyen áll. Mindenki döntse el, melyik lista tükrözi jobban az erőviszonyokat. Az pedig már tényleg csak hab a tortán, hogy a világranglista két legalacsonyabban értékelt együttese, Szaúd-Arábia (67.) és Oroszország (70.) játssza egymással a nyitó mérkőzést.

A rend kedvéért jegyezzük meg, hogy a legértékesebb afrikai szereplő Szenegál (297.2 millió), míg Ázsiából Dél-Korea (85.03 millió) büszkélkedhet a leginkább piacképes kerettel. Érdekesség, hogy a keret értékét tekintve a magyar válogatott (35.75 millió) két vb-résztvevő országot, Szaúd-Arábiát (18.7) és Panamát (8.43) is megelőzi, a mezőny nagy részétől azonban jelentősen elmarad.

A házat és az autót persze ne tegyük fel arra, hogy július 15-én megismétlődik az 1984-es Európa-bajnoki finálé, és Spanyolország–Franciaország döntőt rendeznek Moszkvában.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik