Vb 2018: a mexikóiak elővették Cruyff taktikai húzását – fotók

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.06.24. 12:10
null
Juan Carlos Osorio (fehér ingben) ezt jól kieszelte (Fotó: AFP)
A mexikói labdarúgó-válogatott Németország 1–0-s legyőzése után 2–1-re Dél-Koreát is megverte az oroszországi világbajnokságon, így két forduló után vezeti az F-csoportot. A helyi sajtó figyelmes lett egy apró, de fontos taktikai elemre, amellyel Juan Carlos Osorio megpróbálja ellensúlyozni csapata magasságbeli hátrányát.

A világbajnokságon szereplő futballisták átlagmagasságát tekintve a mexikói válogatott tagjainál (179.5 cm) csak az argentin (179.4), a perui (178.3), a japán (178.1) és a szaúd-arábiai (176.2) játékosok alacsonyabbak. Ebből kifolyólag a mexikóiaknak nem tartozik a kedvenceik közé, amikor az ellenfél szögletét kell kivédekezniük.

Juan Carlos Osorio szövetségi kapitány a problémák elkerülése érdekében előhúzott a repertoárjából egy olyan taktikai elemet, amelyet annak idején a legendás holland edző, Johan Cruyff alkalmazott először: a sarokrúgásoknál három támadóját is elöl hagyja, hogy lekösse az ellenfél védőinek figyelmét.

Hátul 6 a 4 ellen vannak a mexikóiak (Fotó: Twitter/Mati Navarro Garcia)
Hátul 6 a 4 ellen vannak a mexikóiak (Fotó: Twitter/Mati Navarro Garcia)

A fenti képen a Dél-Korea–Mexikó mérkőzés egyik jelenetét láthatjuk, amelyen az ázsiaiak éppen szöglethez készülődnek. Azzal, hogy három gyors mexikói támadó is elöl marad, a dél-koreaiak nem kockáztathatják meg, hogy szabadon hagyják őket, ezért három játékosuk hátul biztosít. További egy a kipattanó labdára helyezkedik a tizenhatos előterében, egy a szögletet rúgja, egy pedig az esetleges kis szöglet elvégzésében segédkezik.

A kapus értelemszerűen a kapuban, így a tizenhatoson belül mindössze négy játékos várja a szögletet, szemben a hat mexikóival – máris létszámfölényben vannak a fehér mezesek.

Bárhonnan is nézzük, létszámfölényben a védők (Fotó: laclinicadelfutbol.com)
Bárhonnan is nézzük, létszámfölényben a védők (Fotó: laclinicadelfutbol.com)

Alacsony átlagmagasság ide vagy oda, egyből megnőtt az esélye annak, hogy Mexikó sikeresen kivédekezi a szöglete(ke)t, sőt abból (vagy azokból) akár veszélyes ellentámadás(oka)t is vezethet.

Osorio hasonló taktikai húzással a németek ellen is megpróbálkozott, de a mérkőzés hajrájában – amikor csapata már 1–0-ra vezetett – természetesen már a támadók is a védekezéssel voltak elfoglalva.

A legjobb védekezés a támadás mottó tökéletes példáját látjuk.

A mexikói kontrákkal érdemes vigyázni:

A németek elleni gól…


…és a dél-koreaiak elleni második találat

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik