Vb 2018: a franciák és a hollandok sem nyertek a nyitányon

Vágólapra másolva!
2016.09.06. 22:38
null
A fiatal holland csapat több pontot érdemelt, mint a svédek (Fotó: AFP)
A legutóbbi Európa-bajnokságról lemaradó Hollandia, valamint az Eb-döntős Franciaország sem nyerte meg az első mérkőzését a 2018-as labdarúgó-világbajnokság selejtezősorozatában: a narancs mezesek Svédországban, míg a gallok Fehéroroszországban játszottak döntetlent. A bolgárok elképesztő mérkőzésen verték meg Luxemburgot.

A svédek megérezték a válogatottól az Európa-bajnokság után visszavonuló Zlatan Ibrahimovic hiányát, az első félidő végén mégis előnybe kerültek – annak ellenére, hogy a játék képe alapján a hollandok jártak közelebb a vezető gól megszerzéséhez. A 43. percben a svédek kezezést reklamáltak a vendégek tizenhatosának előterében, a játékvezető azonban továbbot intett. A labda Kevin Strootmanhoz került, aki felelőtlenül és körülményesen cselezésbe kezdett, ám a PSV korábbi csatára, Marcus Berg leszerelte, majd 18 méterről gyönyörűen átemelte Jeroen Zoet kapust (1–0).

A hollandok a második játékrész közepén teljesen megérdemelten egyenlítettek, Daryl Janmaat lövése után Robin Olsenről még kipattant a labda, a kipattanót azonban Wesley Sneijder higgadtan a bal alsó sarokba passzolta. A Galatasaray középpályása hazája válogatottjának tizedik játékosa, aki a nemzeti csapatban eljutott a 30 gólos határig (1–1).

A hollandok a tizenhatoson belülről 16 lövéssel próbálkoztak – a svédek csak eggyel –, de a győzelmet nem tudták kicsikarni. Pedig a 91. percben Bas Dost fejelt egy gólt, ám a játékvezető szabálytalanságot észlelt, ezért nem adta meg a találatot.

Az Európa-bajnoki ezüstérmes francia válogatott szinte végigtámadta a fehéroroszok elleni idegenbeli meccset, de a 23 kapura lövési kísérletéből egyszer sem talált be. Didier Deschamps együttese csalódást keltő, gól nélküli döntetlennel kezdte a selejtezősorozatot.

Nem sokan számíthattak rá, de a játéknap legjobb mérkőzését Bulgáriában játszották, ahol Luxemburg három gólt szerzett, mégis vesztesen távozott. A hazaiak az első félidőt követően Dimitar Rangelov találatával vezettek, ám a látogatók a szünet után Aurelien Joachim három percen belül szerzett két góljával fordítottak.

A folytatásban Marcelinho és Ivelin Popov találataival a bolgárok visszavették a vezetést, de Florian Bohnert a 91. percben egyenlített. A pontszerzéshez azonban ez sem volt elegendő, egy perccel később ugyanis Alekszandar Tonev eldöntötte a meccset a házigazdák javára.

VB 2018
SELEJTEZŐ
EURÓPAI ZÓNA, 1. FORDULÓ
A-CSOPORT

Fehéroroszország–Franciaország 0–0
Bulgária–Luxemburg 4–3 (Rangelov 16., Marcelinho 65., I. Popov 79., Tonev 92., ill. Joachim 60., 62., Bohnert 91.)
Svédország–Hollandia 1–1 (M. Berg 43., ill. Sneijder 67.)

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Bulgária 1 1 4–3 +1 3
2. Hollandia 1 1 1–1 0 1
3. Svédország 1 1 1–1 0 1
4. Franciaország 1 1 0–0 0 1
Fehéroroszország 1 1 0–0 0 1
6. Luxemburg 1 1 3–4 –1 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik