„Inkább magukkal törődnének” – ezért böki Svájc szemét Koszovó

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.10.05. 19:08
null
A svájci kulcsember Granit Xhaka koszovói gyerekekkel játszik – de nem lesz koszovói válogatott (Fotó: AFP)
A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) a szeptemberi világbajnoki selejtezők után az októberi játéknapok előtt is engedélyt adott egy országváltásra: a svéd korosztályos válogatott Arber Zeneli a koszovói nemzeti csapat tagja lesz ezentúl. A „frissen elismert” koszovói szövetség megpróbál minél több futballistát magához csábítani, s ennek az egyik legnagyobb kárvallottja éppen a magyar válogatott pénteki ellenfele, Svájc lehet.

A meglehetősen agresszív koszovói „csábítás” elsősorban két ország érdekeit sérti: a svájci és az albán szövetség is jelezte már, hogy nem feltétlenül tartja etikusnak az új szervezet tevékenységét.

A svájci válogatott több kulcsjátékosa és kerettagja – Valon Behrami, Blerim Dzemaili, Admir Mehmedi, Xherdan Shaqiri, Granit Xhaka, Pajtim Kasami – koszovói albán etnikumú, ám mindannyian gyerekkoruk óta Svájcban élnek, és az ottani kiváló utánpótlás-infrastruktúrát kihasználva lettek elit futballisták. A svájciak érthetően „kardot rántottak” legjobbjaik védelmében, és augusztus legvégén közleményben adtak hangot nemtetszésüknek. Újonnan elismert tagszövetségek esetében a FIFA lehetőséget biztosít az adott államhoz kötődő játékosoknak az országváltásra – ezt a jogot a svájciak nem is vitatták, ám a koszovói „hadjáratot” (melybe az új szövetség a játékosok családtagjait is bevonta) és a FIFA szabályozásának nem egyértelmű voltát bírálták.

„A Svájci Labdarúgó-szövetség megvédi bevándorló háttérrel rendelkező futballistáit. A mostani bizonytalanság pontosan az, amit az SFV szeretett volna elkerülni a játékosok érdekében, s ezért próbált már tavasszal egyértelmű iránymutatást kapni a FIFA-től és az UEFA-tól. Sajnálatos módon egyik szövetség sem adta meg a kért iránymutatást. A Koszovói Labdarúgó-szövetség munkatársai hetek óta megpróbálják elcsábítani a játékosainkat, hogy már az ő csapatuk színeiben szerepeljenek a vébéselejtezőkön. Ez érzelmileg túlfűtött megnyilatkozásokhoz vezetett, ami sajnálatos. A svájci szövetség kijelenti, hogy az Európa-bajnokságon is részt vevő koszovói származású futballistái nem szerepelhetnek koszovói színekben” – tudatta az SFV.

„A Koszovói Labdarúgó-szövetségnek inkább a saját futballélete bölcs építésével kellene elfoglalnia magát, nem pedig azzal, hogy más szövetségek labdarúgóit próbálja elhalászni (...) Az SFV köszöni összes, bevándorló hátterű játékosának, hogy elkötelezett a svájci válogatott iránt” – jelezte a svájci szövetség.

A FIFA – 210. tagállamként – 2016. május 13-án vette fel Koszovót, az UEFA pedig május 3-án ratifikálta a koszovóiak csatlakozását. A svájciak álláspontja egyértelmű: ezt követően több mint egy hónap telt el az Eb-ig, ám játékosaik nem váltottak, így a kontinenstornán regisztrált futballisták már „mozdíthatatlanok”.

A koszovói keretben eddig hét, a svájci bajnokságban nevelkedett játékos fordult meg, a válogatott legnagyobb sztárja, Albert Bunjaku például hatszoros svájci válogatott, a helvétekkel megjárta a 2010-es világbajnokságot is. A próbálkozások folyamatosak, erről a svájci U21-es válogatott alapembere, Florent Hadergjonaj is beszámolt a héten a Blicknek.

„A koszovóiak megkerestek, felvette velem a kapcsolatot a szövetség és az edző is, mindent megpróbáltak. De számomra egyértelmű, hogy továbbra is a svájci U21-es válogatottban akarok szerepelni” – nyilatkozta a már Svájcban született jobbhátvéd.

A koszovói szövetségre Albániában is ferde szemmel néznek, mivel az ország nemzetközi elismeréséig a koszovói származású futballistákat elsősorban az albánok vitték. A játékosok közül voltak, akik váltottak – például a kapus Samir Ujkani –, és ezentúl Koszovót képviselik. Mások – mint a 93-szoros albán válogatott, csapatkapitány Lorik Cana – maradtak.

A Bázelben született Taulant Xhaka (balra) és Granit Xhaka az albán–svájci Eb-meccs után. Más válogatottat választottak, de mindketten szerepelhetnének Koszovó színeiben is (Fotó: Action Images)
A Bázelben született Taulant Xhaka (balra) és Granit Xhaka az albán–svájci Eb-meccs után. Más válogatottat választottak, de mindketten szerepelhetnének Koszovó színeiben is (Fotó: Action Images)

Az Albán Labdarúgó-szövetség már a tavasszal jelezte, továbbra is arra buzdítja a koszovói albánokat, hogy Albánia színeit képviseljék. A Koszovó–Albánia felkészülési mérkőzést az albán szurkolók szervezett csoportjai bojkottálták, mondván, nem hajlandóak kimenni egy olyan meccsre, amelyen albánok játszanak egymás ellen két különböző ország színeiben...

A svájci és albán „ellenszélben” manőverező koszovóiak mindenesetre egyre messzebbre vetik ki a hálójukat, hogy elegendő, magas színvonalon képzett játékost szerezzenek: így került a felnőttválogatott keretébe az októberi vb-selejtezők előtt az FC Barcelona 16 éves tehetsége, Labinot Kabashi.

KOSZOVÓ ÖSSZEÁLLÍTÁSA ELSŐ VB-SELEJTEZŐJÉN (Finnország–Koszovó 1–1). Zárójelben az ország, melyben nevelkedtek a játékosok.
Ujkani (Belgiumban nevelkedett, albán válogatott volt) – Perdedaj (Németországban nevelkedett, német korosztályos válogatott volt), Rrahmani (Koszovóban nevelkedett, albán válogatott volt), Pnishi (Svájcban nevelkedett, nem szerepelt más ország színeiben), Paqarada (Németországban nevelkedett, német és albán korosztályos válogatott volt) – Kryeziu (Svájcban nevelkedett, svájci korosztályos válogatott volt) – Rashica (Koszovóban nevelkedett, albán válogatott volt), V. Berisha (Norvégiában nevelkedett, norvég válogatott volt), Alushi (Németországban nevelkedett, német korosztályos válogatott volt), B. Berisha (Koszovóban nevelkedett, nem szerepelt más ország színeiben) – Bunjaku (Svájcban nevelkedett, svájci válogatott volt).
Cserék: Celina (Norvégiában nevelkedett, norvég korosztályos válogatott volt), Halimi (Németországban nevelkedett, német korosztályos válogatott volt), Meha (Németországban nevelkedett, albán válogatott volt)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik