Benzinár, korrupció, 1–7: Brazília sosem látott közönnyel várja a vb-t

MAROSI GERGELYMAROSI GERGELY
Vágólapra másolva!
2018.06.13. 19:05
null
Utcakép a riói Camboatá városrészből: nem az igazi a vb iránti lelkesedés (Fotó: AFP)
Remek forma ide, Neymar oda, Tite amoda, Brazília sosem látott közönnyel várja a 2018-as labdarúgó-világbajnokságot – derül ki a Datafolha intézet felméréséből. Az okok? Az ország gazdasági nehézségei és a mindennapi gondok, a Brazil Labdarúgó-szövetség szurkolók által botrányosnak tartott korrupciója, no meg még a németek elleni 1–7 árnyéka is hosszú.

A brazil Datafolha közvéleménykutató-intézet 1994 óta méri fel, hogy a hatalmas ország lakossága hogyan viszonyul a világbajnoksághoz. A 2018-as vb előtti felmérés eredménye meghökkentő: először fordult elő, hogy a megkérdezettek több mint fele az „egyáltalán nem érdekel” opciót választotta. A változás döbbenetes az első, huszonnégy évvel ezelőtti felméréshez képest.

Az 1994-es májusi kutatáskor a megkérdezettek 51 százaléka válaszolta azt, hogy „nagy érdeklődéssel” néz a torna elé, egy hónappal később 56 százalék – volt is miért nézniük a világbajnokságot, hiszen Brazília ekkor 24 év után ismét elhódította a trófeát. A legutóbbi bő évtizedben két trend figyelhető meg: egyrészt drasztikusan visszaesett a vb-t nagy érdeklődéssel várók száma (a csúcsot jelentő 56 százalékról a mostani, mélypontot jelentő 18 százalékra), másrészt kilőtt azok száma, akiket abszolút nem érdekel a világbajnokság (2006-ban csak 10, most 53 százalék vélekedett így).

A pontos okokról még maguk a brazilok is vitáznak, mindenesetre körvonalazódnak azok a tényezők, hogy miért ekkora az érdektelenség a világ egyik leghíresebb futballkultúrájú országában. Az első tényező a mindennapi nehézségek: Brazília továbbra is gazdasági válságban van, a közelmúltban a benzináremelések ellen demonstráló kamionosok megbénították az országot. A gazdasági válság politikai felfordulást is hozott, jellemző, hogy a közvélemény-kutatások alapján Lula a legnépszerűbb elnökjelölt, aki jelenleg korrupciós ügyek miatt börtönben ül, és valószínűleg nem is engedik indulni a választásokon. A voksolást októberben tartják meg.

Jellegzetes brazil utcadíszítés 1998-ból: nagyobb volt a vb-láz (Fotó: AFP)
Jellegzetes brazil utcadíszítés 1998-ból: nagyobb volt a vb-láz (Fotó: AFP)

A két, egymás után megrendezett gigantikus sportesemény (labdarúgó-vb, 2014 és nyári olimpia, 2016) túlköltekezéssel és korrupciós ügyek sorozatával járt együtt, a létesítmények fenntartása, kihasználása nagy terhet ró az országra. A sportesemények „öröksége” leginkább az, hogy a braziloknak már az örökség szó emlegetése is allergiás tüneteket okoz. Sokatmondó, hogy Brazília legjobban és legnagyobb profittal üzemeltetett stadionja a Sao Pauló-i Allianz Parque, amely nem volt vb-helyszín… Négy évvel a brazíliai világbajnokság után csak két stadionépítés átvilágításánál nem bukkantak masszív korrupcióra, a cuiabái Arena Pantanal és a manausi Arena Amazonia kilátásai pedig (helyi profi csapat hiányában) finoman fogalmazva sem jók. A 2014-es vb-vel és az olimpiával járó költségek és felfordulás további embereket fordíthatott el a sporttól.

A futballszurkolók egy része valószínűleg a Brazil Labdarúgó-szövetség (CBF) korrupciós botrányai miatt tüntet elfordulással. A CBF-et hosszú ideig vezető Ricardo Teixeirát gyanús ügyek söpörték el a szövetség éléről. A szervezetet a legutóbbi világbajnokság alatt irányító José Maria Marint 2015-ben letartóztatták Svájcban, 2017-ben gazdasági bűncselekmények sorában találták bűnösnek. Utódját, Marco Polo Del Nerót a FIFA etikai bizottsága tiltotta el korrupciós ügyek miatt, a 77 éves sportvezető nem meri elhagyni Brazíliát, mert rá is szinte biztosan letartóztatás várna.

„Ha a CBF magát Brazília korrupcióját képviseli is, a válogatott viszont olyan felkészültségi szintet mutat, amely az országunkban egészen ritkaságnak számít” – jegyezték meg szárazon a brazil ESPN tudósítói a vb előtti podcastjukban. A CBF rossz híre azonban a válogatottra is árnyékot vet, holott a csapat szakmai stábja és játékosai nyilván nincsenek benne nyakig a szövetség gyanús ügyeiben.

Az 1–7 árnya is hosszú még: a Németország elleni történelmi vb-égés sokakat eltántoríthatott a válogatott követésétől, mint ahogy ezzel a közvélemény-kutatás után riportot készítő Folha de Sao Paulo munkatársai is szembesültek. Voltak, akik kimondottan a „Mineirazo” néven emlegetett futballkatasztrófa miatt szavaznak nemmel a válogatottra.

Az oroszországi tornára utaló festések azért már megjelentek (Fotó: AFP)
Az oroszországi tornára utaló festések azért már megjelentek (Fotó: AFP)

A lelkesedés visszaesését elég plasztikusan fogalmazta meg a Sao Pauló-i lap által megkérdezett egyik szurkoló, Tania Ferreira, aki azt mondta, hogy „a bairrómban [negyed, kerület – a szerző] most már az utcákat sem festik ki.” Ez valóban jelez egyfajta apátiát, lévén a brazil szurkolók mindent meg szoktak tenni környezetük kidekorálására egy-egy vb alatt. Azért nyilván most is sok bairro nemzeti színekbe „öltözik” a torna során.

A válogatott esélyeit ugyanakkor a megkérdezett drukkerek jónak értékelik: a szövetségi kapitány Tite elismertsége kimondottan magas, a válaszolók 48 százaléka úgy vélekedett, hogy Brazília 2002 után ismét világbajnoki címet ünnepelhet. A brazilok után Németországot tartják a legtöbben esélyesnek a vb-elsőségre.

Szóval, lehet, hogy már nem érdekel annyi brazilt a világbajnokság, mint korábban, de arról még most is meg vannak győződve, hogy ők a legjobbak. A keret erejét és a visszanyert magabiztosságot tekintve lehet, hogy nem is kell csalatkozniuk.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik