nemzetisport.hu 2018.07.04 17:15 Frissítve: 2018.07.04 17:16

„Az apa nélküli gyerekek válogatottja” – komor realitást tükröz a brazil csapat

Az sajnos papírforma, hogy a világbajnokságon szereplő válogatottak labdarúgói közül sokan igen zűrös családi háttérrel nőttek fel – ez sok esetben extra motiváció is lehet a kitörésre. Az El País a brazil nemzeti csapat példáján keresztül arra is rámutat, milyen brutális realitásokkal kellett szembenéznie az általában szegény vagy alsó középosztálybeli fiúknak, mielőtt profi futballista lett belőlük.

Miután alkoholista apja elhagyta a családot, Taisonnak már 13 évesen munkába kellett állnia (Fotó: AFP)

Az El País az IPEA (Gazdasági Kutatóintézet) felmérésére hivatkozik, mely szerint a brazil háztartások 40 százalékát nők irányítják, és 12 millió olyan család van, melyben az apa meghalt vagy elhagyta a családot, és utóbbi esetben nem is segít a gyerek(ek) felnevelésében. Nagyon gyakran az apa már akkor „lelép”, amikor tudomást szerez arról, hogy partnere gyermeket vár. Ez fokozza a gyerekek kiszolgáltatottságát és súlyos rizikót jelent. A brazil válogatott vb-n szereplő 23 fős keretéből 9 játékosnak bomlott fel a családja, nyolcan nőttek fel apa nélkül – mindez „hozza” a lehangoló országos mutatókat.

„Gyerekként elmondhatatlanul hiányzott az apám. Nagyon fiatal voltam, amikor a szüleim elváltak, és nem volt senki, aki irányt mutasson nekem. Szerencsémre két-három évvel később megleltem ezt a figurát a nevelőapámban, aki mindig segített és támogatott, feltétel nélkül. Nagyon kevés pénzünk volt, de az szóba sem került, hogy a futballról kelljen lemondanom. Az edzéseimet mindig kifizették. Néha az iskolai egyenruhámat vettem fel, amikor edzésre mentem, mert így nem kellett fizetnem a buszjegyért, és ezen is tudtunk spórolni. A buszvezetők aztán mindig mondták, hogy bocs, fiú, de ez a busz nem az iskoládhoz megy. Őszintén elmondtam nekik, hogy ezt én is tudom, de azzal, hogy ha elvisznek, akkor segíthetnek álmaim megvalósításában. Sosem dobtak ki, így aztán a buszvezetőknek is köszönhetem a pályafutásomat” magyarázta Thiago Silva egy interjúban a BeIN Sportsnak. Ő szerencsés volt – igen jó nevelőapára lelt –, de társai közül nem mindenkinek jutott ilyen segítség.

A BRAZIL VÁLOGATOTT TAGJAI KÖZÜL FELBOMLOTT CSALÁDBÓL JÖTT:

Gabriel Jesus: apja elhagyta a családot még a születése előtt, édesanyja nevelte fel. Góljait édesanyjának ajánlja.

Paulinho: apja elhagyta a családot a születése után, édesanyja nevelte fel.

Cássio: apja elhagyta a családot, ahogy értesült a terhességről. Sosem találkozott az apjával.

Marcelo: szülei elváltak, nagyszülei nevelték fel. Minden gólját a nagyszüleinek ajánlja.

Miranda: 11 éves volt, amikor meghalt az édesapja. Édesanyja, Maria 12 gyermeket nevelt fel.

Thiago Silva: 5 éves volt, amikor elváltak a szülei, azóta nem látta az apját. Rendkívül hálás volt mindig a nevelőapjának, aki sajátjaként nevelte fel, és mindenben segítette a karrierjét.

Casemiro: 3 éves volt, amikor elváltak a szülei, édesanyja nevelte fel.

Taison: alkoholista apja elvált édesanyjától. 10 testvérével együtt nőtt fel, egészen korán el kellett kezdenie dolgozni. Dolgozott flanelinhaként (azokat hívják így Brazíliában, akik odalépnek az utcán az autókhoz, és vagy tisztítást, vagy autómegőrzést vállalnak némi apróért cserébe), festő-mázolóként és kőművessegédként. A család egyházi segítséggel jutott elegendő ételhez.

Fagner: szülei elváltak, édesapja nevelte fel, anyjával szinte semmi kapcsolata nincs.

„A szülői támogatásnál is fontosabb, hogy legyen valaki, aki megmutatja a gyerekeknek az értékeket. Gyakran ez az ember egy nevelőszülő, nagybácsi, vagy éppen egy edző, aki átveszi valamilyen szinten a biológiai apa szerepét. Így aztán van jó néhány történet, amely bizonyítja, hogy még a család felbomlása sem kell, hogy akadálya legyen egy sikeres futballkarriernek” – magyarázta az El Paísnak Suzy Fleury, a brazil válogatott pszichológusa.

2018.12.23 16:19:50

Foci vb 2018 FARKAS MÁTÉ

Ezek voltak a nyári futball-vb legjobb és legrosszabb reklámjai – szakértői toplista.

2018.07.23 20:28:23

Foci vb 2018 nemzetisport.hu

Igazán lírai: Wendell Lira majdnem öngyilkos lett, de a trófea megváltoztatta az életét, majd Oroszországban...

2018.07.17 16:53:30

Foci vb 2018 MAROSI GERGELY

A rugalmasság, a pragmatizmus és a reaktív futball nyert, az unalomba dermedő labdabirtoklás vesztett a vb-n.

2018.07.16 23:30:24

Foci vb 2018 VINCZE ANDRÁS

NS-VÉLEMÉNY. A kulijátékosoknak a perisici szintet kellene karcolgatniuk.

2018.07.16 23:28:31

Foci vb 2018 SZELI MÁTYÁS

ALAPVONAL. Ezért is írom le immáron sokadszorra, a most véget érő torna, a válogatott futball »állapota« újabb bizonyítéka annak, hogy minőségileg rosszat tesz a világbajnokságnak a négy vagy nyolc év múlva esedékes létszámemelés.