Eb 2020: kicsivel javult Magyarország kijutási esélye

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.03.26. 14:22
null
A vasárnapi győzelem után 100-ból 37-szer kijutna a válogatott az Eb-re (Fotó: Tumbász Hédi)
A 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság múlt csütörtöki kezdete előtt számoltunk be róla, hogy a FIFA statisztikai adatszolgáltatója, a Gracenote átfogó szimulációja szerint a magyar válogatott 29 százalék eséllyel jutna ki az Európa-bajnokságra valamilyen módon – közvetlenül a csoportból, vagy a Nemzetek Ligája rájátszása után. Az első két forduló után a mieink némi javulást mutattak, hiszen jelenleg 37 százalék a sansz, hogy akár így, akár úgy ott leszünk a 2020-as kontinenstornán, míg csoportunk élén változás történt.

A Gracenote világranglistáján – amely a FIFA tavaly megújított rangsorához hasonlóan Élő-pontokkal számol, de a nemzetközi szövetség listájával ellentétben különböző súlyozásokat is tartalmaz, és nem elérhető nyilvánosan – a magyar labdarúgó-válogatott a két forduló után öt helyet javítva jelenleg a 66. helyen áll, míg Európában a 32. helyet foglalja el.

EB 2020 – E-CSOPORT
Az egyenes ági továbbjutás esélye
1. Wales
64 %
2. Horvátország
63 %
3. Szlovákia
43 %
4. Magyarország
27 %
5. Azerbajdzsán
3 %
Miután az első két hely ér egyenes kijutást, ezért a százalékok összege kétszáz.

Az amszterdami székhelyű cég a második forduló után már el is készítette az E-csoportra vonatkozó, statisztikai alapú becsélését az eredmények ismeretében, és bizony, érdekes változások történtek a rangsorban.

A magyar válogatott némileg növelte esélyét a kijutásra: 37 százalék az esélyünk arra, hogy valamilyen módon kijussunk az Eb-re, ami nyolc százaléknyi javulást jelent a rajthoz képest. Az egyenes ági kijutásra való esélyünk nőtt ennyit, az 27 százalékra ugrott, míg a Nemzetek Ligája rájátszásából való kijutásra maradt a 10 százalék, miközben annak az esélye, hogy nekivághat a magyar válogatott az NL-playoffnak egy százalékkal csökkent: jelenleg 39 százalék.

„Wales legyőzte Szlovákiát, ami nagy eredmény volt, hiszen a második helyért folytatott harcban legnagyobb riválisától három pontot vett el. A magyar válogatott nyert Horvátország ellen, amivel nagy mértékben csökkentek a horvátok reményei a továbbjutásra, bár a statisztika még mindig a második helyre hozza őket. Önöknek némileg javultak a váratlan győzelemmel az esélyei, ám továbbra is csak a negyedik legesélyesebbek, mert a csoport öt tagja közül önök a negyedik helyen állnak az egész kalkuláció alapjául szolgáló Gracenote világranglistán. Horvátország a 14., Wales a 35., Szlovákia a 42., Magyarország a 66., míg Azerbajdzsán a 121. Ahhoz, hogy előrébb lépjenek a csoporton belül még több meglepetésre van szükség” – írta a Nemzeti Sport Online-nak Simon Gleave, a Gracenote vezető sportelemzője.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik