Eb 2020: Hamsík fantasztikus hangulatot vár a Groupamában

DUDUCZ TIBOR (Besztercebánya)DUDUCZ TIBOR (Besztercebánya)
Vágólapra másolva!
2019.08.29. 09:23
null
Hamsík alaposan megdicsérte a magyar válogatottat (Fotó: AFP)
Az egész nyarat végigjátszotta a szlovák együttes sztárja, ezért remek erőben és formában várja a horvátok és magyarok elleni meccset.

 

– Fél éve már, hogy tizenkét esztendőnyi nápolyi légióskodás után a kínai Talien Jifanghoz szerződött. Hogy érzi magát a távol-keleti kikötővárosban?
– Remekül – vágta rá Marek Hamsík, a szlovák válogatott legnagyobb csillaga, aki helyet kapott a Horvátország és Magyarország elleni Eb-selejtezőre készülő 25 tagú keretben. – Jó időszak van mögöttem, huszonegyszer voltam kezdő, s két gólt szereztem. De elismerem, voltak rosszabb és jobb mérkőzéseink is. Az utóbbi hetekben viszont feljebb kapaszkodtunk a bajnoki tabellán, és ez örömmel tölt el.

HAMSÍK HELYETT HAMSIKA
Óriási Marek Hamsík népszerűsége a hétmilliós Talienben is, a szurkolók legtöbbje 17-es számú mezben jár meccsekre. Nem tud úgy végigsétálni az utcán, hogy ne állítanák meg autogramért vagy közös képért. Érdekes, ahogy kiabálnak neki, nem azt mondják, hogy Hamsík, hanem azt, hogy Hamsika. A középpályás imádja az autókat, Kínában azonban nem vezet.
„Nagyon bonyolult lenne – mondta lapunk érdeklődésére Marek Hamsík. – Ezért inkább saját sofőröm van. Hogyha hazajövök, úgyis sokat vezetek, ennyivel teljes mértékben beérem.”

– Milyen érdemei vannak a formajavulásban az új edzőnek, Rafael Beníteznek?
– Nagyon nagy. A spanyol szakvezető több változtatást is végrehajtott. Szervezettebb lett a játékunk, mindenki tudja a feladatát. Ennek révén eredményesebbek lettünk.

– Milyen volt ismét találkozni a korábbi nápolyi vezetőedzőjével?
– Azonnal felkerestem, amikor szárnyra kapott a hír, hogy Rafa Benítez lesz a Talien Jifang edzője. Később bevallotta, hogy azért nem válaszolt, mert akkor még semmi sem volt biztos.

– Az érkezésével megváltozott a helye a csapatban?
– Igen, mostanában inkább tipikus középső középpályás vagyok. Többet találkozom a labdával. Ezt a posztot szeretem a legjobban.

– A családja nélkül él Kínában. Hogyan bírja ki ezt az időszakot a szerettei nélkül?
– A legutóbbi három héttel nem volt gond, mivel a feleségem és a gyerekek is velem voltak Talienben. Egyébként nagyon nehéz, még akkor is, ha naponta többször beszélünk. Szerencsém van, hogy tagja lehetek a szlovák válogatottnak, mert így mindig van időm találkozni a családommal, amikor hazautazom a nemzeti csapat összetartására.

– Milyen formában érzi magát?

– A legtöbb játékosnak csak most kezdődött el az idény, én azonban az egész nyarat végigjátszottam. Rengeteg meccsünk volt. Kiváló az erőnlétem, egészséges vagyok.

– Előnyösnek tartja, hogy ilyen terhelés után érkezik a válogatott meccsekre?
– Igen, annak tartom. Saját tapasztalatból tudom ugyanis, hogy mindig nehéz a bajnokság elején. Kell négy-öt meccs, mire az ember belelendül a játékba.

AZ E-CSOPORT
EREDMÉNYEI ÉS PROGRAMJA
Március 21., csütörtök
Horvátország–Azerbajdzsán 2–1
Szlovákia–Magyarország 2–0
Március 24., vasárnap
Wales–Szlovákia 1–0
Magyarország–Horvátország 2–1
Június 8., szombat
Horvátország–Wales 2–1
Azerbajdzsán–Magyarország 1–3
Június 11., kedd
Azerbajdzsán–Szlovákia 1–5
Magyarország–Wales 1–0
Szeptember 6., péntek
20.45: Szlovákia–Horvátország
20.45: Wales–Azerbajdzsán
Szeptember 9., hétfő
18.00: Azerbajdzsán–Horvátország
20.45: Magyarország–Szlovákia
Október 10., csütörtök
20.45: Horvátország–Magyarország
20.45: Szlovákia–Wales
Október 13., vasárnap
18.00: Magyarország–Azerbajdzsán
20.45: Wales–Horvátország
November 16., szombat
18.00: Azerbajdzsán–Wales
20.45: Horvátország–Szlovákia
November 19., kedd
20.45: Szlovákia–Azerbajdzsán
20.45: Wales–Magyarország

– A kínai bajnokságban szünet van, így előbb hazajöhetett. Mivel telnek a napjai?
– Csak néhány napig pihentem. Foglalkoztam a fociiskolámmal, marketingeseményeken vettem részt. Természetesen nem maradtam sport nélkül. Kerékpároztam és a zólyombrézói focicsapattal készültem. Nagyon várom már a válogatott összetartását és a horvátok, majd a magyarok elleni, fantasztikusnak ígérkező meccset.

– Összesen hat honfitársa szerepel az olasz élvonalban. A szakemberek szerint az ön hosszan tartó remek játékának köszönhető, hogy most ennyi szlovák van a Serie A-ban.
– Nehéz erre mit mondani. Ha csakugyan így van, annak nagyon örülök. De úgy vélem, mindenki a saját teljesítménye alapján jut lehetőséghez. Kétségkívül jó a szlovák labdarúgásnak, hogy hat játékosa van a Serie A-ban.

– Először érkezik a válogatottba úgy, hogy minden statisztikában ön az első. A legtöbb meccset játszotta szlovák mezben – száztizennégyet –, és a legtöbb gólt szerezte, huszonnégyet. Mi változott ezzel?
– Semmi. A statisztikák arra vannak, hogy az ember állandóan javítsa őket. Remélem, hogy továbbra is sikeres leszek.

– Mit gondol, az Azerbajdzsán elleni két gólja után eredményes lesz a horvátok és a magyarok ellen is?
– Nagyon jó lenne, de nálam az egyéni célok háttérbe szorulnak. A legfontosabb a csapat sikere.

– Horvátország tavaly világbajnoki ezüstérmet szerzett, majd idén március végén kikapott Magyarországon. A magyarok megmutatták a receptet a horvátok legyőzésére?
– Napjaink labdarúgásában mindenki mindenkit legyőzhet. Mindig az aktuális forma dönt. Maximálisan oda kell tennünk magunkat. Otthon, telt ház előtt játszunk, ez sokat segíthet.

– Milyen lesz pályára lépni Luka Modric ellen, aki jelenleg a világ legjobb játékosa?
– Különleges és fantasztikus. A horvátok a világ legjobb klubcsapataiban játszanak. Már mindenki várja a meccset, nagyon fel kell készülnünk rá.

– A horvátok elleni összecsapás után Magyarországon lépnek pályára…
– Biztosra veszem, hogy fantasztikus lesz a hangulat a budapesti meccsen. Jó passzban van a magyar csapat, sorozatban háromszor győzött – és vezeti a csoportot. Óriási küzdelem lesz. Bízom a sikerünkben, de most elsősorban a horvátok elleni találkozóra összpontosítunk. Csak ezután kerül előtérbe a budapesti meccs.

AZ E-CSOPORT ÁLLÁSA
1. MAGYARORSZÁG 4 3 1 6– 4 +2 9
2. Szlovákia 3 2 1 7– 2 +5 6
3. Horvátország 3 2 1 5– 4 +1 6
4. Wales 3 1 2 2– 3 –1 3
5. Azerbajdzsán3 3 3–10 –70
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik