Vettel: Nem vagyok büszke a győzelmemre

Vágólapra másolva!
2013.03.24. 12:42
null
Vettel győzelmét beárnyékolta a csapatutasítás megszegése (Fotó: Action Images)
Sebastian Vettel bocsánatot kért Mark Webbertől és a Red Bull-istállótól amiatt, hogy a csapat utasításait megszegve előzte meg csapattársát a Malajziai Nagydíj hajrájában. Webber nem számított a támadására, hiszen előtte kétszer is biztosította a mérnöke a rádión, hogy ne aggódjon, mindenki marad a helyén. Vettel elismerte, nem erre a győzelmére a legbüszkébb.

Ritkán fagyos annyira a hangulat egy istállónál kettős győzelmet követően, mint a Red Bullnál a Malajziai Nagydíj leintése után. Sebastian Vettel parádés manőversorozattal utasította maga mögé csapattársát, Mark Webbert tíz körrel a futam leintése előtt, de a tiszta versenyzésről hamar kiderült, hogy azt követően történt meg, hogy a csapat vezetői mindkét pilótától azt kérték, tartsák pozíciójukat.

Vettel megszegte az utasítást, a győzni akarása felülírta engedelmességét. Győzött, de a morális diadalt nem ő aratta. Ez először nem esett le neki, csak az eredményhirdetés közben és az után.

„Nagyon szoros csatát vívtam Markkal, kicsit vehemens voltam, de nagyon élveztem. Ha lesz valami megbeszélnivalónk a csapattal, akkor az privát beszélgetés lesz. Szerintem mindketten élveztük ezt a harcot, de mivel én állok most középen, nyilvánvaló, hogy én vagyok a boldogabb" – nyilatkozta Vettel a dobogón.

A hivatalos sajtótájékoztatón viszont bocsánatot kért Webbertől és a Red Bull-istállótól a csapatutasítás megszegése miatt. Belátta, hogy hibázott, s hozzátette, nem büszke a győzelmére. Annak viszont örülhet, hogy a 2010-es Török Nagydíjjal ellentétben nem lett ütközés a vége, mert akkor most nagy bajban lenne a csapatnál.

„Bocsánatot akarok kérni Marktól, hiszen a gumijait és az autóját kímélte, megbeszélte a csapattal. Én sokat kockáztattam az előzéssel, de visszatámadt, nagyot csatáztunk. Nem lett volna szükség erre, ez a győzelem Marknak járt volna – tette hozzá a német, aki ezzel együtt természetesen megtarthatja a 25 pontot, amivel a világbajnoki pontverseny élére állt. – Nem szándékosan tettem, elkapott a hév a lágyabb gumikon, és cselekedtem. Elcsesztem, nem erre a győzelmemre vagyok a legbüszkébb."

Mark Webbert nem nagyon vigasztalják most Vettel szavai, hiszen pontokat veszített, és azt a lehetőséget is elszalasztotta, hogy a csapat első 2013-as győzelmét aratva kétségbe vonja a német vezér szerepkörét a Red Bullnál.

„Az utolsó kerékcserét követően a csapat rám szólt, hogy vegyek vissza a motor teljesítményéből. Seb meghozta a saját döntését, amit meg fog védeni, mint ahogy azt általában szokta. Megszegte a csapat utasítását" – mondta Webber.

A KONSTRUKTŐR-VB ÁLLÁSA
1. Red Bull-Renault 66
2. Lotus-Renault 40
3. Ferrari 40
4. Mercedes 37
5. Force India-Mercedes 10
6. Sauber-Ferrari 4
7. McLaren-Mercedes 4
8. Toro Rosso-Ferrari 1

Az ausztrál a hivatalos sajtótájékoztatóra kissé lehiggadt, de továbbra is úgy érezte, becsapták.

„Nem először van nézeteltérésünk, de tisztelem Sebet. Még nem tudtam feldolgozni a történteket, hiszen volt egy egyezményünk a verseny előtt. De most ezt be is fejezem – mondta Webber, majd próbálta Vettel szemszögéből nézni az esetet. – Tudom, hogy nagyon-nagyon nehéz volt neki mögöttem ülni, és várni, hogy leintsék a versenyt. Nekem kétszer mondta a mérnököm rádión, hogy letekerhetem a motort, mert elegendő előnyünk van a Mercedesszel szemben, és nem engedik az egymás elleni csatát. Nehéz ezt elfogadni, amikor úgy érzed, sokkal gyorsabb lehetnél az előtted haladónál. Ezt nem lehet visszacsinálni, de egyesekre mostantól nagy nyomás nehezedik majd."

Az eredményhirdetésre a két pilótát elkísérő Adrian Newey testközelből nézhette Webber és Vettel ellenséges viselkedését, miközben Christian Horner csapatfőnök a boxutcában nyilatkozott a BBC-nek.

„A pilóták a saját kezükbe vették az irányítást, ami nekünk a boxutcában nagyon kényelmetlen volt, hiszen megmondtuk nekik, hogy tartsák a pozíciójukat, de Sebastian felülbírálta a döntésünket – mondta Horner, aki törölte az ilyenkor szokásos örömittas csapatfotót. – Nagyon jó pilóták, akik korábban is kőkemény csatákat vívtak egymással, de a világbajnokság elején vagyunk, mindketten nyerni akarnak, és sok vébépont a tét. Ez számunkra nehezen elviselhető, a konstruktőrvébében ugyanis 43 pontot kockáztatunk. Nem csak egy világbajnoki pontverseny van."

A Red Bull jelenleg mindkettőben az élen áll, ami segít enyhíteni a sepangi keserűséget.

VETTEL HATALMAS CSATÁBAN ELŐZTE MEG WEBBERT

FORRÓ HANGULAT A RB-NÉL AZ EREDMÉNYHIRDETÉS ELŐTT

MALAJZIAI NAGYDÍJ (56 kör, 310.408 km)
1. Sebastian Vettel német Red Bull-Renault 1:38:56.681
2. Mark Webber ausztrál Red Bull-Renault 4.298 mp h.
3. Lewis Hamilton brit Mercedes 12.181 mp h.
4. Nico Rosberg német Mercedes 12.640 mp h.
5. Felipe Massa brazil Ferrari 25.648 mp h.
6. Romain Grosjean francia Lotus-Renault 35.564 mp h.
7. Kimi Räikkönen finn Lotus-Renault 48.479 mp h.
8. Nico Hülkenberg német Sauber-Ferrari 53.044 mp h.
9. Sergio Pérez mexikói McLaren-Mercedes 1:12.357 p h.
10. Jean-Éric Vergne francia Toro Rosso-Ferrari 1:27.124 p h.
11. Valtteri Bottas finn Williams-Renault 1:28.610 p h.
12. Esteban Gutiérrez mexikói Sauber-Ferrari 1 kör h.
13. Jules Bianchi francia Marussia-Cosworth 1 kör h.
14. Charles Pic francia Caterham-Renault 1 kör h.
15. Giedo van der Garde holland Caterham-Renault 1 kör h.
16. Max Chilton brit Marussia-Cosworth 2 kör h.
17. Jenson Button brit McLaren-Mercedes 3 kör h.
18. Daniel Ricciardo ausztrál Toro Rosso-Ferrari 5 kör h.
FELADTÁK
Pastor Maldonado venezuelai Williams-Renault 45 megtett kör
Adrian Sutil német Force India-Mercedes 27
Paul di Resta brit Force India-Mercedes 22
Fernando Alonso spanyol Ferrari 1
Leggyorsabb kör: Pérez (56. kör) 1:39.199
A VB ÁLLÁSA
GYŐZELEM DOBOGÓ PONTSZERZÉS PONT
1. Sebastian Vettel 1 2 2 40
2. Kimi Räikkönen 1 1 2 31
3. Mark Webber 1 2 26
4. Lewis Hamilton 1 2 25
5. Felipe Massa 2 22
6. Fernando Alonso 1 1 18
7. Nico Rosberg 1 12
8. Romain Grosjean 2 9
9. Adrian Sutil 1 6
10. Nico Hülkenberg 1 4
10. Paul di Resta 1 4
12. Jenson Button 1 2
12. Sergio Pérez 1 2
14. Jean-Éric Vergne 1 1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik