Szomorú Vettel, gokartozó Verstappen – az évtized Magyar Nagydíjai

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.07.28. 09:18
A hétvégén felbőgnek a motorok a Hungaroringen, amikor megrendezik a 32. Formula–1-es Magyar Nagydíjat. Felvezető cikksorozatunk újabb darabjában arra próbálunk meg visszatekinteni, hogy a három élcsapat (Mercedes, Ferrari, Red Bull) jelenlegi pilótái, továbbá a mezőny egyetlen kétszeres világbajnoka, az évek óta a McLaren-Hondával szenvedő Fernando Alonso milyen versenyeket futott hazánkban. Vizsgálódásunkat az évtized elején kezdjük, és a tavalyi futammal zárjuk.
2010 – 25. MAGYAR NAGYDÍJ

Győztes: Mark Webber (Red Bull), Pole: Sebastian Vettel (Red Bull)

Fernando Alonso (Ferrari), 2. hely: Több mint 1.2 másodperccel maradt le az időmérőn a Red Bulloktól, ezért tudta, hogy a rajt lehet az egyetlen esélye a győzelemre, de nem sikerült kívülről megkerülnie Vettelt. Végül a német büntetésének köszönhetően a második helyen végzett.

Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes), nem ért célba: Kimondottan boldog volt, hogy az időmérőn bejutott a Q3-ba, aztán a rajtnál visszacsúszott Petrov mögé. Massát a biztonsági autós szakasz során sikerült átugrania, ám a 23. körben a sebességváltó hibája miatt feladta a futamot.

Sebastian Vettel (Red Bull), 3. hely: Remek idővel megszerezte a pole-t, majd egy jó rajtot fogva maga mögött tartotta Alonsót, ám később rádióproblémákra hivatkozva túlságos messze lemaradt a biztonsági autó mögött, amiért megbüntették, így végül csak a harmadik helyen zárt.

Valtteri Bottas, Kimi Räikkönen és Daniel Ricciardo nem szerepeltek az F1 mezőnyében. Max Verstappen 13 évesen éppen csak belevágott a nemzetközi gokartos karrierjébe.

2011 – 26. MAGYAR NAGYDÍJ

Győztes: Jenson Button (McLaren-Mercedes), Pole: Sebastian Vettel (Red Bull)

Fernando Alonso (Ferrari), 3. hely: A Ferrarinak hiányzott a tapadás a lassú kanyarokban, és egy elrontott Q3-as kör után, az ötödik helyről indulva a spanyolnak esélye sem volt a győzelemre. Ráadásul az elején hibázott, meg is pördült, és kiegyenesítette a sikánt, ami azt jelentette, hogy a közelébe sem érhetett a McLareneknek és Vettelnek. A végén egy elévágással megelőzte Webbert a harmadik helyért.

Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes), 4. hely: Tipikus Hamilton-hétvége – a 2. helyről rajtolva, Vettelt nyomás alá helyezve korán az élre állt, de aztán elhasználta az abroncsait és végül a negyedik helyig esett vissza.

Daniel Ricciardo (HRT), 18. hely: A harmadik versenyén az ausztrál először verte meg edzésen és időmérőn is csapattársát, Vitantonio Liuzzit. Megelőzte a Manorral a bokszban megpördülő Jérome d'Ambrosiót, és a nedves pályán egyértelmű fejlődést mutatott.

Sebastian Vettel (Red Bull), 2. hely: Ismét megszerezte az első rajthelyet, és a jó start után a futam elején ugyan vezetett, de Hamilton nagy nyomása alatt elrontotta a kettes kanyart, és később Buttonnal szemben is vesztett egy pozíciót, aztán Hamilton gondjainak köszönhetően feljöhetett a második helyre.

Valtteri Bottas és Kimi Räikkönen nem szerepeltek az F1 mezőnyében. Max Verstappen 14 évesen még mindig gokartozott.

2012 – 27. MAGYAR NAGYDÍJ

Győztes: Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes), Pole: Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes)

Fernando Alonso (Ferrari), 5. hely: Papíron az előző három futamból kettőt megnyerő pilótától az ötödik pozíció nem tűnik túl jónak, de tekintve, hogy a Ferrari a McLaren, a Lotus, és a Red Bull mögött csak a negyedik erő volt ezen a hétvégén, az ötödik hely egészen kiváló Alonsótól, akinek amúgy nyugalmas, már-már eseménytelen versenye volt.

Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes), 1. hely: A világbajnoki reményei életben tartásához valami nagy eredményre volt szüksége Magyarországon és ezt a domináns időmérő után egy remek versennyel szállította is.

Kimi Räikkönen (Lotus), 2. hely: Az első felfüggesztés rugózásán apró változtatásokat hajtott végre a Lotus a csalódást keltő időmérős szereplés (6. hely) után, így végül az abban az évben visszatérő finn kiváló versenyzéssel ért be a második helyen.

Daniel Ricciardo (Toro Rosso), 15. hely: Az idényben először nem tudott a Q1-ből továbbjutni, a versenyen nem is volt esélye a pontszerzésért küzdeni. Csendes futamot teljesített.

Sebastian Vettel (Red Bull), 4. hely: Nem az ő hétvégéje volt, panaszkodott az autójára az időmérő után, a versenyen meg a forgalom miatt nem tudta maradéktalanul megvalósítani a stratégiáját, így nem volt sansza a dobogóra.

Valtteri Bottas és Max Verstappen még nem szerepeltek a mezőnyben.

2013 – 28. MAGYAR NAGYDÍJ

Győztes: Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes), Pole: Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes)

Fernando Alonso (Ferrari), 5. hely: Noha kisebb csodaként értékelte, hogy csak 4 tizedre maradt le az időmérőn az elsőtől, és a futamon ugyan bizonyos körülmények a kezére játszottak, mégsem jelentett veszélyt az előtte haladókra, mivel a Ferrarija nem volt elég gyors.

Valtteri Bottas (Williams-Renault), nem ért célba: Csöndes, eseménytelen versenyt futott, amely a legkevésbé sem sikerült az előzetes várakozásainak megfelelően. Csapattársától, Pastor Maldonadótól kikapott az időmérőn, a versenyen a forgalomban nem talált fogást a többieken, aztán elromlott a hidraulika az autójában. A 42. körben feladta.

Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes), 1. hely: A brit mindig is gyors volt a Hungaroringen és amikor ez hibátlan teljesítménnyel párosul, akkor annak csak egy jól megérdemelt győzelem lehet a vége. Ez is egy ilyen nap volt.

Kimi Räikkönen (Lotus). 2. hely: Ahogy egy esztendővel korábban, most is gondja volt az autójával az időmérőn, és a 6. helyről rajtolva tökéletesen versenyezve jött előre a dobogó második fokára – az idény során már ötödik alkalommal.

Daniel Ricciardo (Toro Rosso), 13. hely: Az időmérőn (8. rajtkocka) bekerült a Q3-ba egy olyan autóval, amelynek amúgy nem sok keresnivalója lett volna arrafelé, aztán a versenyen a csapat alternatív taktikára állította, és végül a 14. helyről induló csapattársa mögött végzett.

Sebastian Vettel (Red Bull), 3. hely: Az időmérőn a Q3-ban nem tudta kihozni a maximumot az autójából, a futamon meg a második helyről indulva sokáig beragadt Button mögött, aztán végül nagy nehezen sikerült csak megelőznie a McLarent.

Max Verstappen fejében ekkor már biztosan megfordult, hogy egyszer F1-es pilóta lesz.

2014 – 29. MAGYAR NAGYDÍJ

Győztes: Daniel Ricciardo (Red Bull), Pole: Nico Rosberg (Mercedes)

Fernando Alonso (Ferrari), 2. hely: Az 5. helyről indulva végzett a második helyen remek gumikezelésének köszönhetően, így joggal értékelte a versenyt egy megnyert második helyként, semmint elszalasztott győzelemnek.

Valtteri Bottas (Williams-Mercedes), 8. hely: Fantasztikus időmérős teljesítmény után a 3. helyről rajtolt, aztán igazán peches volt a futamon: hiába haladt a második helyen, a biztonsági autó számára nagyon rosszkor jött, ráadásul elrontott bokszkiállása is több időt vett igénybe, így visszaesett a 11. helyre, ahonnan már csak a 8. helyig tudta előreverekedni magát.

Lewis Hamilton (Mercedes), 3. hely: Az időmérőn a gépe kigyulladt, így csak a mezőny végéről rajtolhatott, ráadásul a rajt után megpördült. Ennek ellenére dobogóra tudott állni, ami minden idők egyik leglenyűgözőbb hungaroringi teljesítménye.

Kimi Räikkönen (Ferrari), 6. hely: A csapat elszámolta magát az időmérőn, ezért már a Q1-ben búcsúzni kényszerült a finn, így végül szokásához híven nagyot autózva küzdötte előre magát és végül a 6. helyig jutott.

Daniel Ricciardo (Red Bull), 1. hely: A verseny elején a biztonsági autós fázis számára igazán jókor jött, hiszen az élre ugrott. Remek gumikezelésének és meggyőző előzési manővereinek köszönhetően pályafutása második győzelmének örülhetett.

Sebastian Vettel (Red Bull), 7. hely: Jó helyzetből várta a versenyt, de a biztonsági autó az elején számára is rosszkor jött. Ebből még visszaevickélt az élmezőnybe, majd a dobogós reményeit a célegyenesbe fordulva dobta el a 33. körben, amikor megpördült. Végül a 7. helyig küzdötte fel magát.

Max Verstappen ebben az évben három futamon a Toro Rossónál volt tesztpilóta, a Hungaroringen az European Formula–3 versenysorozat résztvevőjeként szerepelt.

2015 – 30. MAGYAR NAGYDÍJ

Győztes: Sebastian Vettel (Ferrari), Pole: Lewis Hamilton (Mercedes)

Fernando Alonso (McLaren-Honda), 5. hely: Nagy reményekkel érkezett a gyengécske Honda-motornak leginkább fekvő pályára, ám a Q2-ben ledöglött az autója. A 15. helyről indulva a Nico Hülkenberg balesete miatti biztonsági autós szakaszt jól használta ki és a csapat szezonbeli legjobb eredményét hozta az 5. helyen célba érve.

Valtteri Bottas (Williams-Mercedes), 13. hely: Peches futama volt, mert bár sokáig a 4., majd a 6. helyen haladt, végül egy defekt miatt még a pontszerzésről is le kellett mondania.

Lewis Hamilton (Mercedes), 6. hely: Uralta a pénteki és szombati napot, aztán a versenyen amit lehetett, elrontott, és biztos győzelmet cserélt egy nehezen megszerzett hatodik helyre.

Kimi Räikkönen (Ferrari), nem ért célba: Műszaki gondok hátráltatták az edzéseken, de a nagyszerű rajtjával ezeket a háttérbe szorította. Sokáig a második helyen állt, ám végül az MGU-K egység megadta magát a Ferrariban, így nem ért célba.

Daniel Ricciardo (Red Bull), 3. hely: Jól sikerült időmérő után sok apró koccanással tarkított futamot zárt a 3. helyen.

Max Verstappen (Toro Rosso), 4. hely: Az ifjú holland a 9. helyről startolva ugyan a rajtot követően visszaesett, de jó stratégiával és némi szerencsével sikerült végül a 4. helyen célba érnie, ami addigi F1-es pályafutása legjobb eredményét jelentette.

Sebastian Vettel (Ferrari), 1. hely: Őt is gondok hátráltatták az edzéseken, ám a versenyen a harmadik helyről startolva azonnal az élre állt, és az első bokszkiállást leszámítva ki sem engedte a kezéből az első helyet.

2016 – 31. MAGYAR NAGYDÍJ

Győztes: Lewis Hamilton (Mercedes), Pole: Nico Rosberg (Mercedes)

Fernando Alonso (McLaren-Honda), 7. hely: Ebben az évben a McLaren-Honda valamivel versenyképesebbnek tűnt, így Alonso a jól sikerült időmérő után bizakodva várta a futamot, melyen aztán egy elmondása szerint „kicsit unalmas versenyt" futott, de legalább az autójából kihozta a maximumot.

Valtteri Bottas (Williams-Mercedes), 9. hely: Küzdött a Williamsszel egész hétvégén, de hiába mutatott be néhány szép manővert, az autójától ezen a napon többre nem futotta.

Lewis Hamilton (Mercedes), 1. hely: Az első helyről indulva az első kanyarban faképnél hagyta csapattársát és gyakorlatilag ott meg is nyerte a versenyt, amelyet végig ellenőrzése alatt tartott.

Kimi Räikkönen (Ferrari), 6. hely: Megint nem sikerült túl jól az időmérője, nem került be a Q3-ba, így a szokásos forgatókönyv érvényesült: a mezőnyben nagyot küzdve jött fel egészen a 6. helyig.

Daniel Ricciardo (Red Bull), 3. hely: Szeretett volna harcolni a Mercedesekkel, de az első kanyart követően inkább Vettel maga mögött tartására fókuszált – sikerrel, hiszen felállhatott a dobogóra.

Max Verstappen (Red Bull), 5. hely: Ahogy Ricciardo, ő is egy Ferrarival küzdött a verseny nagy részében, a hajrában szinte végig hátrafelé figyelve óvta az 5.helyét Räikkönentől.

Sebastian Vettel (Ferrari), 4. hely: A rajtnál átugrotta Verstappent, és gyakorlatilag az egész verseny során Ricciardót üldözte a harmadik helyért, ám nem tudta megelőzni az ausztrált a végén. Az autó teljesítményével viszont elégedett lehetett.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik