Sokat nem tudtunk meg, nincs felelős Schumacher balesetéért

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.01.08. 10:43
null
Hasonló pályaszakaszon történt Michael Schumacher balesete december 29-én délelőtt (Fotók: Reuters)
Szerda délelőtt Albertville-ben sajtótájékoztatót tartott a Michael Schumacher balesete kapcsán nyomozást végző ügyészség. A síbaleset miatt eddig senkit sem lehet felelősségre vonni, de tovább tart a nyomozás.

A Michael Schumacher síbalesete kapcsán nyomozó francia vizsgálóbizottság megerősítette, hogy a Formula–1 hétszeres világbajnoka letért a kijelölt pályáról december 29-én Méribelben,és az egyik lécével a sziklának ütközve elesett, a fejét pedig egy másik sziklának ütötte, amelyen a sisakja kettétört, ő pedig súlyos fejsérülést szenvedett.

A nyomozásban nagy segítséget nyújtott a Schumacher sisakjára rögzített kamerával készített kiváló minőségű felvétel, amelyen a baleset előtti két perc látható. Több videofelvételt azonban nem szereztek a balesetről.

A vizsgálók szerint a német jól síelt, és a tudásának megfelelően mozgott, de azt nem lehet tudni, miért tért le a pályáról. A hírekben korábban szereplő pletykát, hogy Schumacher közvetlenül az esése előtt egy kislánynak segített, nem erősítette meg a felvétel. Azt is elmondták, hogy Schumacher sebessége nem fontos tényező a baleset kialakulása kapcsán.

Az ügyész elmondta, az eddigi vizsgálatok alapján biztosan nem a sílécek okozták a balesetet, és a sípálya üzemeltetője sem vonható felelősségre, mert megfelelően volt jelölve a pályán kívüli szakasz.

A nyomozás azonban tovább folytatódik.

ÜGYÉSZSÉGI SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ, PERCRŐL PERCRE

11.41 Még több olyan kérdés hangzik el, amelyekre korábban hallottuk a választ vagy nem válaszolhatnak a vizsgálóbizottság tagjai.

11.35 Schumacher nem szegett meg törvénybe leírtakat. „A viselkedése teljesen normális volt egy haladó síelőéhez” – mondta Benoit Vinnemann vizsgáló.

11.33 Még nyomozni kell ahhoz, hogy odáig jussanak a hatóságok, hogy bárkit felelősségre vonjanak a történtek miatt. „Michael Schumacher azzal hibázhatott, hogy nem követett bizonyos szabályokat, de ennek megállapításához további nyomozás szükséges” – fogalmazott Quincy.

11.30 Szinte minden kérdés Schumacher sebességére vonatkozik, ezekre már nem válaszolnak a vizsgálók.

11.28 A nyomozás jelenlegi szakaszában nem lehet meghatározni a sípálya üzemeltetőjének a felelősségét. A helyszínen látottakat össze kell vetni a sípályákra vonatkozó pontos szabályzattal. „A hó állapota nem volt tökéletes, de ezzel a részlettel még nem foglalkoztunk behatóan” – mondta Patrick Quincy.

11.25 Egy újságíró megkérdezte, mi az igazság abból, hogy Schumacher egy kislánynak segített. „A kétperces videofelvételen nem láttunk ilyet, de még nem hallgattunk ki minden szemtanút.”

11.20 Az ügyész újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy meg lehet majd állapítani Schumacher sebességét, de ennek az adatnak nincs sok jelentősége, hiszen egy-egy esés dinamikája az ember sebességétől független lehet.

11.17 A sílécek újak voltak, nem okozhatták a balesetet, a sérülések rajtuk a baleset következtében estek. Az egyiken látható karcolás utal arra, hogy rácsúszott a sziklára.

11.16 Schumacher sisakjának vizsgálata még nem fejeződött be, még nem lehet megmondani, mikor lesz eredmény.

11.14 Schumacher sebességéről nem tudnak pontos adatot mondani. „Schumacher éppen kanyarodott, hogy csökkentse a sebességét. A felvételek alapján nagyon jól síel” – mondta Stéphane Bozon, a hegyimentő-szolgálat vezetője.

Ehhez hasonló fejkamerát viselhetett Schumacher a síeléskor
Ehhez hasonló fejkamerát viselhetett Schumacher a síeléskor

11.10 A fejkamera felvételei megerősítették a korábbi feltételezéseiket.

11.09 „Schumacher két pálya között választhatott, a piros és a kék között. A piros mellett döntött, de letért a pályáról, az egyik léce sziklának ütközött. Ez a szikla kilenc méterre volt a kijelölt pályától. Ezt követően Schumacher elvesztette az egyensúlyát, és a fejét egy sziklának ütötte. Ez a szikla nyolc méterre volt a pályától.”

11.07 A nyomozás jól halad, a videofelvételek nagy segítséget nyújtottak, kiváló minőségű a Schumacher fejkamerájával készített felvétel. Ezen a területen ötven hasonló nyomozást végeztek el, nem új az eset.

11.06 A nyomozás a helyszínelésből, a szemtanúk kihallgatásából és Schumacher felszerelésének megvizsgálásából állt.

11.04 Elkezdődött a sajtótájékoztató. Patrick Quincy ügyész először arra kérte az újságírókat, hagyják békén a Schumacher családot, és elnézést kért azoktól, akik nem fértek be a terembe.

A SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ RÉSZTVEVŐI:
– Pascal Cleisse fővizsgáló
– Benoit Vinnemann vizsgáló
– Patrick Quincy, Albertville ügyésze
– Pascal Franque, a csendőrség képviselője
– Franck Martinol, Méribel csendőrségének képviselője
– Stéphane Bozon, a hegyimentő-szolgálat vezetője

11.00 Az albertville-i bíróság konferenciaterme megtelt újságírókkal, az emelvényen található asztalon egymás hegyén-hátán a mikrofonok.

 

ÖSSZEFOGLALÓ – MI A JELENLEGI HELYZET?

• Michael Schumacher továbbra is mesterséges kómában fekszik súlyos síbalesetét követően.

• Schumacher állapota stabil, de kritikus a legutóbbi kórházi tájékoztatás szerint. Több német sajtóorgánum is arról számolt be, hogy az életveszély elmúlt, de ezt az orvosok nem állítják. A kritikus minősítés magában foglalja a fennálló életveszély tényét.

• 11 órától a méribeli balesetet kivizsgáló ügyész tart tájékoztatót.

• Schumacher sisakján kamera volt, és ez be is volt kapcsolva a baleset idején, a felvételek a hírek szerint használhatók.

• Kedden Corinna Schumacher kérte a sajtó képviselőit, hogy hagyják el a grenoble-i klinikát, hagyják a hozzátartozókat és a munkáját végző orvoscsapatot.

ELŐZMÉNYEK

 

A veszélyes pályaszakasz most már körbe van kerítve
A veszélyes pályaszakasz most már körbe van kerítve

Szerda reggel a Radio Monte-Carlo és a BFMTV francia tévécsatorna is arról számolt be ügyészségi információkra hivatkozva, hogy a hatóságok által lefoglalt videofelvételek bizonyítják Schumacher menedzserének korábbi kijelentését, amely szerint a 45 éves német nem ment gyorsan, amikor elesett a havas hegyoldal két sípálya közötti részén.

Az ügyészség szerint a pálya üzemeltetője tehető felelőssé a történtekért, mert egy 2001-es törvény szerint jól láthatóan el kellett volna keríteni a veszélyes szakaszt, ám a baleset idején nem volt látható semmiféle jelölés. Markus Wasmeier kétszeres olimpiai bajnok alpesi síző ugyanakkor azt mondja, nem lehet minden pályát végig kerítéssel szegélyezni, és Méribelben is megvannak azok a jelölések 50, 80 méterrel feljebb, amelyek figyelmeztetnek a sziklás, pályán kívüli szakaszra.

Kedden az is felvetődött, hogy Schumacher sílécének rögzítése oldódott fel, ez okozta a balesetet – ez is olyan kérdés, amelyre választ adhatnak az ügyészség vezetői.

A Bild szerdán részletes infografikát közölt arról, hogy festhet Schumacher kórterme a grenoble-i kórházban, s kiemelte, hogy a legenda ellátása napi 2000 euróba kerül. A német lap oldala ide kattintva elérhető.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik