Nincs megállás, jön az első Orosz Nagydíj

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.10.09. 13:32
null
Szocsiban folytatódik az F1-es világbajnokság (Fotó: Reuters)
Még nem tette túl magát a Formula–1 világa Jules Bianchi vasárnapi szuzukai balesetén, de máris folytatódik a világbajnokság Szocsiban, az első Orosz Nagydíj helyszínén. Mindenki az életveszélyes állapotban lévő 25 éves francia miatt aggódik, a pilóták matricákkal fejezik ki, hogy szurkolnak Bianchi felépüléséért. A Marussia még nem jelentette be, kivel pótolja Bianchit, az is lehet, hogy csak egy autót indít. A futam szervezői sikeres első Orosz Nagydíjban reménykednek, és a jövőben éjszakára tennék át a versenyüket.

A Jules Bianchiért egy emberként aggódó Formula–1-es mezőny megérkezett Szocsiba, a hét végi Orosz Nagydíj helyszínére. A csapatok csütörtökön bejárják a pályát, amely első blikkre a valenciai aszfaltcsíkra emlékezteti őket. Az út igen széles, de a boxutca bejárata mindenkinek szemet szúrt. Igen keskenyre alakították ki, ráadásul a depó előtt közvetlenül 180 fokos kanyart kell venniük a versenyzőknek.

AZ 1. OROSZ NAGYDÍJ PROGRAMJA
PÉNTEK
8.00–9.30: 1. szabadedzés
12.00–13.30: 2. szabadedzés
SZOMBAT
10.00–11.00: 3. szabadedzés
13.00–14.00: időmérő edzés
VASÁRNAP
13.00: a verseny (52 kör, 305.344 km) rajtja
Magyar idő szerint. Az NSO mindegyik edzésről élő szöveges tudósítással számol be.

A pilóták gondolatai továbbra is elsősorban a Japán Nagydíj hajrájában egy autót mentő traktornak ütközve súlyos fejsérülést szenvedő Bianchin járnak, s ezt közös akcióval nyomatékosítják. Jean Éric Vergne kezdeményezésére matricákat osztottak ki a sportolók között, a kis lapokon a szerencsétlenül járt francia pilóta 17-es rajtszáma és a „Mindenki Jules-lel van” felirat olvasható. A versenyzők többsége várhatóan a bukósisakjára ragasztja fel a matricát.

Bár Alex Wurz, a pilóták érdekvédelmi szervezetének új elnöke megkérte társait, ne nyilatkozzanak nyilvánosan Bianchi balesetének körülményeiről, Oroszországban elkerülhetetlenek a szörnyűségre vonatkozó kérdések, és Sergio Pérez nem is fogta vissza magát válaszával.

„Elfogadhatatlan, hogy ilyen baleset történhet, kíváncsian várom, mit derít ki az FIA a történtekről. El kell érnünk, hogy számítson a mi véleményünk is – mondta a Force India mexikói pilótája. – Ha ezek után bármikor traktor jön a pálya mellé, hogy kimentsen egy autót a bukótérből, időjárási viszonyoktól függetlenül azonnal be kell küldeni a biztonsági autót. Száraz pályán is kockázatos a helyzet, nem csupán a traktor, az autót mentő pályabírók miatt is. Bármikor elromolhat a fék valamelyik autóban, vagy olyan eset történhet, amit most még nem is sejtünk.”

1. OROSZ NAGYDÍJ
A helyszín: Szocsi
A pálya hossza: 5872 méter
Kanyarok száma: 18 (6 bal és 12 jobb)
A verseny hossza: 52 kör (305.344 km)
Gumitípusok: közepesen kemény, lágy
Várható átlagsebesség: 215 km/óra (ezzel Bahreinhez, Montrealhoz és Hockenheimhez hasonlít)

A versenyhétvége közeledtével a Marussia-istállónak döntenie kell arról, helyettesíti-e valakivel Bianchit az Orosz Nagydíjon. A csapat két autót készít fel a garázsában, amely felett Max Chiltoné mellett Bianchi névtáblája látható. A csapat tagjai Szocsiban annyit mondtak el, hogy a vezetőség a napokban kizárólag Bianchi és családja támogatásával volt elfoglalva, nem tárgyaltak a Belga Nagydíjra Max Chilton helyére kis híján beugró tartalék pilótával, Alexander Rossival sem.

Az orosz licenccel induló, de oroszországi szálait az idény közben elvarró Marussia GP3-as csapata nem vesz részt a szocsi hétvégén, de a hivatalos magyarázat szerint nem Bianchi balesete, hanem anyagi okok miatt.

A pilóták sokat gondolnak Jules Bianchira, a Sauber pilótái is felragasztották a matricát.
A pilóták sokat gondolnak Jules Bianchira, a Sauber pilótái is felragasztották a matricát.

Az F1-es Caterham már bejelentette, hogy a 2014-es téli olimpia falujába megépített pályán is Kobajasi Kamui indul Marcus Ericsson csapattársaként, a nagycsapatok viszont semmit sem jelentettek be 2015-ös felállásukról, így biztosan továbbra is csak azt lehet tudni, hogy a Red Bull a Daniel Ricciardo, Danyiil Kvjat kettőst alkalmazza. A friss pletykák egyik főszereplőjévé vált Lewis Hamilton ezt írta ki a Twitterre: „Egyetlen célom van, arra az egyre összpontosítok, hogy megnyerjem a világbajnokságot. Százszázalékosan elköteleztem magam a Mercedes mellett.”

Hamilton Szocsiban is Nico Rosberggel vív nagy csatát a győzelemért, de érdekes kérdés, hogy a két Mercedes mögé ezúttal melyik ér oda a Williams, Ferrari, Red Bull hármasból.

A közönséggel (az 55 ezer vasárnapi jegyből 2000 híján az összeset eladták) és az időjárással biztosan nem lesz gond, a hétvége mindhárom napjára zavartalan napsütést jósolnak, a maximális hőmérséklet 22-23 fok körül alakul.

A szervezőket ez mindenképp segíti az első Orosz Nagydíj problémamentes lebonyolításában, de még többet szeretnének elérni: a céljuk, hogy 2015-től éjszakai futam legyen az Orosz Nagydíj, és ennek megvalósítására valós esélyt látnak.

„Gyorsan kivitelezhető a pálya kivilágítása, a háttér megvan, csak a döntésre van szükség, hogy már a 2015-ös szocsi futam éjszakai legyen – mondta Richard Cregan, az Orosz Nagydíj szervezőinek tanácsadója. – A pályát körülvevő épületek csodálatosak, kivilágítva lélegzetelállító látványt nyújtanak. Ugyanakkor a naplemente hosszabb ideig tart nálunk, mint Szingapúrban, Abu-Dzabiban vagy Bahreinben, amelyek délebben fekszenek.”

Cregan elmondta, az éjszakai futam ideális időpontja október helyett május lenne, akkor ugyanis sokkal mozgalmasabb az élet Szocsiban, idegenforgalmi szempontból az lenne az ideális. A jövő évi naptárban az április 19-i Kínai Nagydíj és a május 10-i Spanyol GP között két üres hétvége is van, a barcelonai futam előtti hétvégére beférne az Orosz Nagydíj. Mivel a Spanyol és a Monacói GP között is van egy üres hétvége, nem is lenne olyan nagy halmozódás.

 

A VB ÁLLÁSA
GYŐZELEMDOBOGÓPONTSZERZÉSPONT
1. Lewis Hamilton81212266
2. Nico Rosberg41213256
3. Daniel Ricciardo3713193
4. Sebastian Vettel412139
5. Fernando Alonso213133
6. Valtteri Bottas413130
7. Jenson Button110 82
8. Nico Hülkenberg13 76
9. Felipe Massa18 71
10. Sergio Pérez110 46
11. Kimi Räikkönen10 45
12. Kevin Magnussen19 39
13. Jean-Éric Vergne6 21
14. Romain Grosjean2 8
15. Danyiil Kvjat5 8
16. Jules Bianchi1 2
KONSTRUKTŐRÖK
1. Mercedes522
2. Red Bull-Renault332
3. Williams-Mercedes201
4. Ferrari178
5. Force India-Mercedes122
6. McLaren-Mercedes121
7. Toro Rosso-Renault 29
8. Lotus-Renault 8
9. Marussia-Ferrari 2
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik