Magyar Nagydíj: rajtbüntetés jár a rosszul rögzített kerékért

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.07.25. 21:58
A Nemzetközi Automobil-szövetség csütörtökön arról tájékoztatta a csapatokat a Hungaroringen, hogy már a Magyar Nagydíjon életbe lép az a szabályszigorítás, amely az elbaltázott kerékcseréket bünteti. Azaz ha valamelyik pilóta bármelyik edzésen úgy hagyja el a garázsát vagy az az előtti területet, hogy valamelyik kereke rosszul van rögzítve, tíz rajthelyes büntetést kap. Ha a versenyen fordul elő hasonló eset, a következő futamra szól a büntetés.

Azt a tervezetet egyöntetűen elutasították a csapatok, hogy megszabják a kerékcserék minimális idejét, a pit-stop lassításával csökkentve a hiba lehetőségét. Indoknak a 2009-es Magyar Nagydíjat hozták fel, akkor Fernando Alonsót úgy engedte el a Renault rosszul rögzített kerékkel, hogy még tankolni is lehetett, azaz legalább kétszer annyi ideig tartott egyboxkiállás, mint manapság.

Az FIA közben úgy döntött, mégis beenged fotósokat és televíziós riportereket a boxutcába az edzések és a versenyek alatt, de sokkal kevesebbet, mint eddig.

A Magyar Nagydíjtól a verseny alatt a boxutcai sebességhatár nem 100, hanem 80 kilométer per óra, azaz a kerékcserék idején a boxban megtett út 4.1 másodperccel tovább tart, mint egy évvel ezelőtt.

A szankciókra azért van szükség, mert a Német Nagydíjon Mark Webber rosszul rögzített jobb hátsó kereke a boxban leválva eltalált egy operatőrt, akinek több bordája és a válla is eltört.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik