Lotus: Fontos, hogy békén hagyjuk Räikkönent

Vágólapra másolva!
2012.11.05. 13:08
null
Kimi Räikkönen a maga ura a Lotusnál, és ez a siker kulcsa (Fotó: Action Images)
Címkék
Kimi Räikkönen azért képes ennyire kiemelkedő teljesítményre kétéves kihagyása után, mert hagyják versenyezni – állítja a Lotus-istálló csapatfőnöke, aki természetesen azért sem haragudott meg a pilótára, mert megdorgálta főmérnökét a verseny alatt a csapatrádión. Éppen ez a lényeg: a Lotus úgy fogadja el, amilyen.

 

Éric Boullier az Abu-dzabi Nagydíjon állhatott először a dobogó mellett Formula–1-es csapatfőnökként, köszönhetően Kimi Räikkönen remek győzelmének. A francia sportvezető szerint a futam végérvényesen igazolta a Lotust, amiért 2007 világbajnokába fektette bizalmát.

„Arról, hogy jól érzi-e magát nálunk, és segítség-e számára, hogy szabad kezet kap, őt kérdezzék meg. Amikor először leültünk tárgyalni, már tudtam, hogy csak így lehetünk sikeresek – mondta Boullier. – Két órán keresztül beszélgettünk, és láttam rajta, hogy nem boldog, mert versenyezni akar. Ezt a lehetőséget kellett úgy megteremtenünk, hogy a szabadidejét rugalmasan kezeljük, és ne kössük le teljesen.”

A verseny tudósítását ide kattintva olvashatja el
A verseny tudósítását ide kattintva olvashatja el

Amikor Räikkönent arról kérdezték, engedi-e a csapata, hogy féktelenül megünnepelje a győzelmét, a sajtótájékoztatón így válaszolt.

„Nagyon rendesek, csak az érdekli őket, hogy odaérjek a következő versenyre. Most bulizok, meg valahogy megpróbálok hazajutni még az amerikai futam előtt” – mondta mosolyogva, ki tudja, mennyire komolyan.

Boullier szerint a jövő további sikereket ígér.

„Ez a szezon nagyon jó volt arra, hogy bemelegedjünk, közös élményeket és tapasztalatot szerezzünk. Mégiscsak két új pilótával vágtunk neki a szezonnak, és Kimin is látszott némi ingadozás, ami azonban eltűnt, az időmérőn és a versenyen is kiegyensúlyozott” – mondta Boullier.

A Lotus számára nem csupán Räikkönen remek győzelme, hanem a finn tipikus beszólásai miatt is emlékezetes marad az Abu-dzabi Nagydíj, a flegma világbajnok ugyanis most vasárnap sem hazudtolta meg magát. A futam egyik legviccesebb jelenete volt, amikor a biztonsági autó mögött haladó Räikkönent versenymérnöke figyelmeztette, hogy mindenképp tartsa melegen abroncsait, mire a finn szinte végig sem hallgatva az instrukciót, így reagált: „Igen, igen, igen, igen… Folyamatosan azt csinálom, nem kell másodpercenként emlékeztetni!"

KATTINTSON A KÉPRE! (FOTÓK: REUTERS)
KATTINTSON A KÉPRE! (FOTÓK: REUTERS)

A 2007-es világbajnok pályafutása során mindig is sajátos stílusban kommunikált a csapatrádión, volt, hogy azért dorongolta le aktuális versenymérnökét, mert az épp a kanyar közepén jelentkezett be, de a finnt a magától értetődő információk közlése is idegesíti. Amikor most a futam 23. körében felajánlották neki, hogy folyamatosan tájékoztatják róla, mekkora a különbség közte és Fernando Alonso között, sajátos stílusában utasította vissza csapatát: „Ne! Hagyjatok már békén, tudom, mit csinálok!”

Amikor a futam utáni sajtótájékoztatón a két esetről faggatták, így foglalta össze a történteket: „A csapat persze csak segíteni akar, de ha egy percen belül kétszer mondják el ugyanazt, akkor azt kell mondanom, nem vagyok annyira hülye, hogy ne emlékeznék rá, mit kell tennem. Ha segítségre van szükségem, majd szólok.”

Räikkönen győzelme fényében mindenesetre a Lotusnál egyáltalán nem sértődtek meg a finnre, sőt, Éric Boullier csapatfőnök még védelmébe is vette a pilótát: „Szerintem az adott helyzetben Kimi csak nagyon próbált koncentrálni. Teljes egészében a versenyre fókuszált, mert érezte, hogy valami nagy eredményt érhet el. Szerintem úgy értette, hagyjátok csak rám a dolgot.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik