Jackie Stewart: Lenyűgöző a jelenlegi mezőny

Vágólapra másolva!
2010.12.29. 14:29
null
Jackie Stewart nemcsak a múltat dicsőíti (Fotó: Action Images)
Címkék
Való igaz, a többség szerint a különböző korszakok legendás sportolóit összehasonlítani szinte lehetetlen feladat – Jackie Stewart most mégis kísérletet tett rá.

Ám aki azt hiszi, hogy a 72. életévét taposó háromszoros világbajnok az idős pilóták szokásos „Bezzeg a mi időnkben!" kezdetű okoskodással fárasztotta a hallgatóságot, nagyon téved.

„Szerintem ez minden idők legerősebb mezőnye – mondta 1969, 1971 és 1973 bajnoka az Autosportnak. – Teljesen hasonló a helyzet, mint amikor én versenyeztem. Nem hiszem, hogy Sebastian Vettel bármiben is különbözne Jim Clarktól, Graham Hilltől, Jack Brabhamtől vagy más, többszörös világbajnokoktól. A mai versenyzők ugyanolyanok, mint a régiek – ugyanaz a szenvedély, akarat, összpontosítás és istenadta tehetség jellemzi őket."

Stewart szavai különösen annak fényében meghökkentők, hogy többek között már az olyan pilóták is előszeretettel harsogják az „Ezek a mai fiatalok..." örökzöldet, mint például Jean Alesi, aki még 2001-ben is versenyzett.

Más exversenyzőkhöz hasonlóan a francia is a modern elektronikus rendszerek használatát rója fel a maiaknak, ami nyilvánvaló tévedés, hiszen ezen segédeszközök éppen Alesi idejében burjánoztak el a sportban – gondoljunk csak az azóta betiltott ABS-re, aktív felfüggesztésre vagy a kipörgésgátlóra. Stewart viszont jövőre még izgalmasabb versengésre számít a tehetségek között.

„Van egy sor remek pilóta, ráadásul az autók teljesítménye is egészen közel áll egymáshoz, ami garantálja az izgalmas versengést – szerintem kétezer-tíz legalább olyan jó volt, mint a hatvanas évek vége, hetvenes évek eleje. De úgy gondolom, a következő évad még kiemelkedőbb lesz, hiszen a versenyzők tapasztaltabban vágnak neki."

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik