Ha minden összeáll – Zsoldos Barna jegyzete

ZSOLDOS BARNAZSOLDOS BARNA
Vágólapra másolva!
2020.10.11. 23:50

Amikor egy interjúban néhány évvel ezelőtt arra kértük Ross Brawnt, hasonlítsa össze az F1-történelem – statisztikai szempontból – két legsikeresebb versenyzőjét, a tekintélyes szakember meglepő módon a különbségekkel kezdte. Az egyik oldalon ott volt ugyanis a klasszikus, konzervatív értékeket valló családapa, Michael Schumacher, a másikon pedig az extravagáns stílusú, az életet nagykanállal habzsoló Lewis Hamilton.

Mint mondta, a két zseni a pilótafülkén kívül nem is különbözhetett volna jobban egymástól, ám a versenyzést illetően mégis volt valami, ami összekötötte őket: az elképesztő tehetség, amely csak nagyon keveseknek adatott meg. Amellyel a semmiből előhúznak egy űridőt az időmérőn, egy győzelmet érő káprázatos etapot a versenyen, egy tökéletesen kivitelezett előzési manővert lehetetlen helyzetben.

És való igaz, mindez elmondható, mondjuk, Ayrton Sennáról, Niki Laudáról vagy Jim Clarkról is, de az igazán nagy rekordokhoz mindig is szükség volt a külső tényezők optimális együttállására – és mondjuk ki, némi szerencsére is. Nehéz lenne megmondani, hol tartana most Hamilton, ha egy isteni sugallattól vezérelve 2013-ban nem csatlakozik az addig csak vergődő Mercedeshez, de az biztos, hogy nem a 91. futamgyőzelménél és a hetedik világbajnoki cím küszöbén. Bátorságát azonban siker koronázta, ahogy Schumacherét is, aki ugyancsak egy küszködő Ferrarihoz igazolt át 1996-ban, hogy később ott írja át a rekordokat.

Igen, a statisztikák sohasem a teljes képet mutatják, a fantasztikus mérföldkövek mégis minden rajongót lázban tartanak. Amikor Jackie Stewart 1973-ban eljutott 27 győzelemig, senki sem hitte, hogy bárki túlszárnyalhatja, aztán jött Alain Prost 1993-ban 51-gyel, majd Michael Schumacher 2006-ban 91-gyel, 2020-ban pedig már ott tartunk, hogy csupán idő kérdése, a vasárnapi rekordbeállítás után Lewis Hamilton mikor töri át a bűvös százas határt. Különböző korszakok különböző nagy egyéniségei ők, akiket összeköt a tehetség, a kitartás, a bátorság – na és persze az, hogy egy bizonyos időszakban minden összeállt a csúcsdöntésükhöz.

Vajon ki lesz a következő a sorban?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik