Formula–1: Épp elég a kutyákat nevelni – Hamilton

ZSOLDOS BARNA (Abu-Dzabi)ZSOLDOS BARNA (Abu-Dzabi)
Vágólapra másolva!
2019.11.28. 15:42
null
Lewis Hamilton jelenleg nem gondol a családalapításra (Fotó: AFP)
Sebastian Vettel harmadik gyermekének születése kapcsán Lewis Hamilton csütörtöki sajtótájékoztatóján is szóba került az esetleges családalapítás, ám a hatszoros világbajnok elmondta, már az is csoda, hogy kutyái életben vannak.

 

– Elérkezett az utolsó versenyhétvége, hogy értékelné nullától tízig saját és csapata idei teljesítményét?
– Ami a csapatot illeti, talán 9.6-ot adnék, de csak azért, mert mindig van lehetőség a javulásra, és mert nem voltunk mindvégig tökéletesek, hiszen nem nyertük meg az összes versenyt – mondta Lewis Hamilton Abu-Dzabiban az újságírók kérdésére. – Az is fontos, hogy az ember önkritikus legyen, sosem lehetünk maradéktalanul elégedettek. Magamat nem értékelném számokkal, de az biztos, hogy még van hová javulnom. Viszont káprázatos évad van a hátunk mögött, és őrület belegondolni, hogy ez az utolsó versenyhétvége. Nagyon büszkék vagyunk arra, amit csapatként elértünk, de egy pillanatra sem hisszük, hogy tökéletesek vagyunk, és tudjuk, hogy fejlődnünk kell a következő évre. Meg kell próbálni egyre magasabbra helyezni a lécet, ami nem könnyű.

– Mindig kiemeli a csapat szerepét, de nemrég azt nyilatkozta, legfeljebb 23 percig képes koncentrálni a mérnöki értekezleteken.
– Sőt, lehet, hogy még addig sem bírom. Nem arról van szó, hogy nem figyelek oda, amit mondanak, de egy idő után egyszerűen kikapcsol az agyam. Az évek során egyre többet tanul magáról az ember, és próbálok folyamatosan koncentrálni, de amikor elkalandoznak a gondolataim, muszáj egy kis szünetet kérnem, és elismernem, hogy már nem tudok úgy figyelni. Az iskolában is problémám volt ezzel, csakhogy ott nem szakíthattam meg az órát, tehát néhány dolog el is kerülte a figyelmem. Ezt a felismerést is az előnyömre tudtam fordítani, mert a megszakításoknak köszönhetően mindenre oda tudok figyelni az értekezleteken.

– Sok szó esett jövőjéről, de a Mercedes hosszú távú F1-es jelenléte sem biztos. Aggódik emiatt?
– Én úgy tudom, a Mercedes marad, ezért jelenleg nem aggódom, de az elnökségi tagok itt lesznek a hétvégén, szóval rákérdezek a biztonság kedvéért... Ez a márka él-hal a versenyzésért, szóval szinte biztos vagyok abban, hogy marad, de azt is tudom, a dolgok változhatnak.

11. ABU-DZABI NAGYDÍJ
NOVEMBER 29., PÉNTEK
1. szabadedzés: 10.00–11.30
2. szabadedzés: 14.00–15.30
NOVEMBER 30., SZOMBAT
3. szabadedzés: 11.00–12.00
Időmérő: 14.00–15.00
DECEMBER 1., VASÁRNAP
A verseny (55 kör, 305.355 km) rajtja: 14.10

– A brazil verseny utolsó köreiben csupa ifjú titánnal kellett megküzdenie. Milyen érzés az új generáció tagjaival harcba szállnia?
– Jelenleg nem okoz problémát, mert nem érzem magam öregnek, sőt, egészségesebb és fittebb vagyok, mint valaha. Természetesen 25 évesen a fiatalabb szervezet jobban segítetett, most viszont sokkal nagyobb a tudásom és a tapasztalatom, amit nem lehet gyorsan megszerezni. Minden évben nagy energiát fektetek abba, miként lehetnék még fittebb és koncentráltabb, szóval izgatott vagyok, mit hoz a jövő a fiatalok elleni harcban.

– Sebastian Vettelnek nemrég megszületett harmadik gyermeke. Ön gondolkozik már a családalapításon?
– Nem, jelenleg nagyon messze állnak ettől a gondolataim. Természetesen gratulálok Sebastiannak, aki nagyszerű apa, de én még azzal is küszködök, hogy a kutyáimat életben tartsam... Már nagybácsinak lenni is kemény feladat, szóval egyelőre nem gondolkodom ilyesmiben.

– Csapattársa, Valtteri Bottas épp csütörtökön jelentette be, hogy véget ért házassága, arról is említést téve, hogy ebben a karrierje is szerepet játszott. Versenyzőként milyen áldozatokat kell meghozniuk a mindennapi életben?
– Szerintem ez minden sportolónál hasonló, talán annyi különbséggel, hogy mások nem feltétlenül utaznak olyan sokat, mint mi – ez mindenképp extra teher egy kapcsolatban. De élsportolóként valóban nagyon nehéz megtalálni a megfelelő egyensúlyt a munkád iránti elkötelezettség és a minőségi szabadidő eltöltése között. Az ember célja, hogy a lehető legversenyképesebb legyen, ehhez pedig százszázalékos koncentráció kell, mert nyilván nem akarsz kevesebb lenni az ellenfeleidnél. Ehhez jönnek még hozzá a járulékos kötelezettségek, de mindenkinek el kell döntenie, mekkora áldozatot hajlandó hozni karrierje érdekében.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik