F1: vége a Montezemolo-érának, távozik a Ferrari főnöke

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.09.10. 09:28
null
Montezemolo regnálása 1991-től 2014-ig tartott a Ferrarinál (Fotó: Reuters)
Bár az Olasz Nagydíjon is már hasonló bejelentést vártak, szerdán lett biztos, hogy távozik posztjáról a Ferrari elnöke, Luca di Montezemolo: október 13-ával a FIAT ügyvezetője, Sergio Marchionne váltja.

Luca di Montezemolót Gianni Agnelli FIAT-elnök 1991-ben nevezte ki a Ferrari élére. Regnálása alatt sikerült a Ferrari Formula–1-es istállónak 1979 óta először elhódítani a világbajnoki címet (2000) és 1983 óta először a konstruktőrök világbajnokságát (1999).

Az olasz csapat újabb sikerkorszaka után 2008 óta nem tudott világbajnoki címet nyerni. Akkor a Ferrari a konstruktőrök világbajnokságát hódította el, ám Felipe Massa emlékezetes záró futamot követően egy ponttal alulmaradt Lewis Hamiltonnal szemben a pilóták versenyében. A Ferrari hatalmas szurkolótábora egyéni világbajnoki címet legutóbb Kimi Räikkönen 2007-es sikere után ünnepelhetett.

Marchionne a Ferrari pocsék monzai szereplése után élesen bírálta Luca di Montezemolót, aki az eltávolításáról szóló híreket ekkor még azzal kommentálta, hogy korai ilyesmiről spekulálni. Marchionne bírálatában célzott arra is, hogy a Ferrari 2014-es F1-es teljesítménye elfogadhatatlan.

„Ez egy korszak vége, úgy határoztam, hogy távozom elnöki tisztségemből csaknem huszonhárom fantasztikus és feledhetetlen év után, azok évek mellett, amelyeket még Enzo Ferrari mellett töltöttem el a hetvenes években. Mindenekelőtt szeretném megköszönni a Ferrari kivételes dolgozóinak a munkáját – ők biztosították a cég fantasztikus növekedését” – írta közleményében Luca di Montezemolo, majd a szurkolókra is kitért.

„A gondolataim a szurkolóinkkal vannak, akik csodálatos lelkesedéssel buzdítottak bennünket a Scuderia legnehezebb pillanataiban is. A Ferrari a világ legcsodálatosabb vállalata. Nagy megtiszteltetés és előjog volt a vezetőjének lenni, minden erőmet, minden lelkesedésemet ennek a munkának szenteltem. A családommal együtt a Ferrari marad a legfontosabb dolog az életemben.”

Montezemolo azzal indokolta távozását, hogy a FIAT Chrysler Automotive New York-i értéktőzsdére vitele azt követeli meg, hogy az anyacég ügyvezetője vigye a Ferrari ügyeit is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik