F1: vasárnap esni fog, szombaton lehetne a Kínai GP, de…

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.04.07. 10:17
null
Ha vasárnap is olyan idő lesz, mint pénteken, mikor lesz a verseny? Lesz-e verseny? (Fotó: AFP)
Előfordulhat, hogy már szombaton megtartják a Formula–1-es Kínai Nagydíjat. Bár arra még nem volt példa, hogy előbbre hoztak versenyt, mivel vasárnapra a péntekihez hasonló esőt és párás időt jósolnak, és szombaton várhatóan tisztább lesz a levegő, ez lenne a logikus megoldás. Persze a tévés szerződések miatt erre minimális az esély.

A péntekre tervezett 180 percnyi edzésből nagyjából húszat töltöttek körözéssel a csapatok Sanghajban, mert a párás-ködös-szmogos idő miatt nem szállhatott fel a mentőhelikopter, így a pálya nem felelt meg az alapvető biztonsági előírásoknak.

Vasárnap délelőttre még hevesebb esőzést jósolnak, és pénteken láthattuk, hiába áll el az eső, a levegő párás marad, a mentőhelikopter nem szállhat fel.

(Más kérdés, hogy a Porsche-szuperkupa mezőnye az F1-es szabadedzés idejének lejárta után azonnal a pályára hajtott, és nekik minden óvatoskodás nélkül megtartották a pénteki tréninget.)

„Szóba került, hogy esetleg szombaton rendezzék meg a versenyt – mondta Sanghajban Martin Brundle, a Sky Sports kommentátora. – Néhány csapat szerette volna elérni, hogy pénteken a napi program végén tartsanak egy extra edzést, de ebbe nem mentek bele a szervezők. Az időjárást tekintve a szombati verseny lenne a logikus döntés, ez elé viszont a tévés megállapodások gördíthetnek akadályt.”

Az is felvetődött, hogy a szombati szabadedzést hosszabbá teszik, de a csapatok nem örülnének, ha a versenyen használt váltóval kellene extra kilométereket megtenniük (pénteken bármilyet használhatnak).

Hétfőn nem lehet verseny, hiszen már mindennek úton kell lennie Bahreinbe, ahol a jövő héten rendeznek futamot.

Friss: a motorsport.com úgy értesült, a péntek esti pilótaértekezleten a csapatok képviselői is részt vesznek, és ha mindegyik istálló igennel szavaz, előrehozhatják szombatra a futamot.

Bár elsősorban a mentőhelikopter miatt aggódnak, remény még így is van, hiszen a 2007-es Japán Nagydíjat Fudzsiban hasonló körülmények között tartották meg. A helikopter nem szállhatott fel, mégis volt futam, mert a japánok garantálni tudták, hogy mentőautóval is el lehet jutni 20 perc alatt kórházba. Az FIA biztonsági szabályzatában Elio De Angelis 1986-os tragédiája óta szerepel a 20 perces időkorlát.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik