MTI 2020.06.03 18:46 Frissítve: 2020.06.03 19:00

F1: sűrű hónap vár a Williamsre a team magyar mérnöke szerint

Jánvári Zsolt, a Formula–1-es Williams-istálló magyar rendszertechnikusa szerint sűrű hónap vár a csapatra, amely a tervek szerint jövő hétfőn kezdi meg a felkészülést a július elején Ausztriában rajtoló szezonra.

 

A Williams teljesen leállt a járvány miatt (Fotó: AFP)

A szakember az M1 aktuális csatornának szerdán azt mondta, pénteken utazik Nagy-Britanniába, a csapat központjába, ahol többek között az autókat össze kell rakniuk, teszteléssel kezdik a munkát, és a szponzorációs változások miatt a versenygépek fényezését is cserélniük kell.

„Az elmúlt két hónap mondhatni nagyon unalmasan telt, a Williamsnél teljes volt a leállás, még e-mailt sem kaptunk, telefonon sem kerestek minket. Az egyetlen kérésük az volt, hogy amíg otthon tartózkodunk, addig is vigyázzunk a fizikai állapotunkra” – nyilatkozta Jánvári Zsolt.

A szakember szerint a Williamsnél rájöttek, hogy teljesen rossz az irány, amit az elmúlt két év eredményei is megmutattak, ezért a csapatnál nagy változások zajlanak technikai és személyzeti szinten.

„Azért mondtam igent a felkérésükre, mert elmondták, hogy mi a terv a jövőre nézve, és én ezt működőképesnek tartottam” – mondta Jánvári, aki az előző szezonban még a Haas-istállónál dolgozott.

Jánvári szerint a koronavírus-járvány miatt el sem kezdődő és csak júliusban rajtoló idény során a legnehezebb feladat számukra a logisztika lesz, mert mindent repülőgépeken kell szállítaniuk az egyik helyszínről a másikra, korábban pedig sok mindent kamionokkal juttattak el a pályákra.

„Ez egy nagy munka lesz, szerintem a következő hónapokban a munka 80 százalékát az fogja kitenni, hogy mindent légi szállításra alkalmassá tegyünk” – jelentette ki a rendszertechnikus, aki szerint a zárt kapus rendezvények miatt teljesen más lesz a futamokon megszokott hangulat.

„Nagyon remélem, hogy addig még számos pozitív változás következik be, és esetleg a magyarországi versenyt nézők előtt rendezhetik meg, mert a magyar szurkolók megérdemelnék, hogy kimehessenek a Hungaroringre és élőben láthassák a futamot” – mondta Jánvári, aki szerint mindenképpen emlékezetes lesz a mostani szezon.

A Formula–1 kereskedelmi jogait birtokló Liberty Media kedden jelentette be az első nyolc futam időpontját és helyszínét. A Magyar Nagydíjat július 19-én rendezik meg Mogyoródon.

2020.07.02 21:53:17

F1 ZSOLDOS BARNA

ALAPVONAL. Győzött a józan ész, és minden csapat rábólintott a fenntartható jövő biztossá tételéhez szükséges költségcsökkentési és fejlesztéskorlátozási intézkedésekre.

2020.07.02 15:46:13

F1 H. L.

A bevezetett szabályok nemcsak az idei nagydíjak képét, a 2022-es formát is meghatározhatják.

2020.06.03 16:03:34

F1 SZALAY ATTILA (Képes Sport)

„Megvan bennem az akaraterő, hogy átjussak a falon, aminek fejjel rohantam neki.”

2020.05.12 20:26:37

F1 ZSOLDOS BARNA

NS-VÉLEMÉNY. Már nem megváltóként, csupán megtűrt emberként tekintenek rá.

2020.05.09 14:17:03

F1 ZSOLDOS BARNA

NSOktatás, 1. RÉSZ. Böngéssze át velünk a 2020-as F1-es sportszabályzat legérdekesebb, legmeghökkentőbb részeit.