F1: „Schumacher háromszor-ötször nagyobb terhelést is elbír”

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.01.27. 11:29
null
Michael Schumacher már 29 napja kómában fekszik a grenoble-i kórházban (Fotó: Reuters, archív)
A Digi Sport Reggeli start című műsorának vendége volt Dr. Várady Péter, az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet idegsebész főorvosa, aki elmondta, hogy a súlyos síbalesetet szenvedő Michael Schumacher szervezete a kiváló fizikális állapota miatt háromszor-ötször nagyobb nyomást is elbír, mint egy átlagos emberé. A 29 napja tartó kóma ugyanakkor arra utal, hogy a hétszeres világbajnok F1-es pilóta továbbra is nagyon súlyos állapotban van.

 

„Schumacher állapotáról csak spekulálni tudunk, de nagyon fontos információkról már így is tájékoztatást adtak: 29 napja kómában van, illetve két műtéten esett át, ami azt jelzi, hogy nagyon súlyos az állapota” – kezdte Dr. Várady Péter.

„Az agy központi része, valamint a bal oldalon lévő domináns félteke sérülése rendkívül súlyos károsodást jelent az agy funkciói számára. Éppen ezért fontos megemlíteni, hogy nem végleges állapotról van szó, én is reménykedem benne, hogy van visszaút. A kóma állapota végleges agyi károsodást, optimális esetben azonban agyi duzzanatot is jelenthet. De ha az idegpálya megsérül, akkor felnőttkorban kevesebb az esélye a teljes felépülésnek” – folytatta a szakember, aki nem tartja rossz megoldásnak, hogy eltávolították a hétszeres világbajnok koponyájának egy részét, hogy enyhítsék az agy életveszélyes duzzanatát.

„Amikor gyógyszeres kezeléssel és lélegeztetéssel már nem tudjuk befolyásolni az agyi nyomást, akkor létezik olyan helyzet, hogy muszáj a koponyacsont féloldali vagy kétoldali részét eltávolítani, annak érdekében, hogy abban az átmeneti időben, amikor az agy duzzad, a beteget visszahozzuk a súlyos állapotból. Önmagában nem jelent rossz prognózist, ha a koponyacsont eltávolítására kényszerülünk, mert az visszatehető, erre vannak kiváló sebészi megoldások” – tette hozzá a főorvos, aki a majd' egy hónapja tartó kómáról is szót ejtett.

Két lehetőség van: vagy olyan súlyos az agy sérülése, hogy a beteg nem tud felébredni, vagy mesterséges kómát tartunk fent, ami azt jelenti, hogy az agy gyógyulása érdekében az optimális anyagcsere-állapotot úgy tudjuk elérni, hogy minimalizáljuk a működését. Kisebb legyen a vérátfolyás, a duzzadás mértéke – ezek mind olyan faktorok, amelyekkel növeljük az esélyét a lassú gyógyulásnak. Reméljük, hogy a mesterséges kóma állapota áll fenn, amit azonban nem szeretünk a szükséges időn túl fenntartani. Minél rövidebb ideig fekszik a beteg kómában, annál jobb a prognózis – ezért aggódunk nagyon a 29 napos kóma miatt” – mondta Dr. Várady Péter, aki elmondta, hogy a mesterséges kóma szövődményei között szerepel többek között a tüdőgyulladás és a trombózis is, amelyek annál gyakoribbak, minél több ideig áll fenn a kóma állapota.

A szakember hozzátette, hogy az orvosok aggodalma napról napra nő Schumacherrel kapcsolatban, aki azonban kiváló fizikális állapotnak örvend, így a szervezete háromszor-ötször nagyobb terhelést is elbír, mint egy átlagos emberé. A főorvos megjegyezte, sokkal nagyobb százalékban épülnek fel azok a betegek a kómából, akik erős családi háttérrel rendelkeznek, mert a közvetlen környezet rengeteg lelki pluszt, energiát adhat a páciensnek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik