F1: Schumacher felébredt, elhagyhatta a kórházat - hivatalos

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.06.16. 11:46
null
Schumi felébredt! (Fotó: bild.de)
A hétszeres Formula–1-es világbajnok Michael Schumacher felébredt a kómából, és elhagyhatta a kórházat.

Gyorsan terjedt a hír az interneten, hogy Schumacher már nincs kómában. A német Bild a címlapján hirdette: „Schumi felébredt!”

Sabine Kehm, Schumacher menedzsere hivatalos közleményt adott ki:

„Michael elhagyta a grenoble-i klinikát, és megkezdte a hosszú rehabilitációt, már nincs többé kómában. A család szeretné kifejezni legmélyebb köszönetét az orvosoknak, az ápolóknak és a terapeutáknak. Nagyon sokat dolgoztak, főleg az első időszakban. Köszönjük mindenkinek, aki jókívánságokat küldött. A rehabilitáció a nyilvánosság kizárásával történik, ezért kérjük a megértésüket” – áll a hivatalos közleményben.

A Bild úgy tudja, Schumi szemei nyitva vannak, és képes kommunikálni a környezetével, főleg a feleségével, Corinnával és gyerekeivel. Az állapota pedig elég stabil ahhoz, hogy nincs szüksége a grenoble-i specialistákra. Már korábban beszámoltunk arról sajtóhírek alapján, hogy a korábbi F1-es pilótát átszállíthatják egy rehabilitációs központba, amelynek pontos helyét titokban szerették volna tartani, de hamar kiszivárgott. A lausanne-i egyetemi kórház szóvivője, Darcy Christen megerősítette, hogy az évek óta Svájcban élő Schumachert az intézménybe szállították. A kezelés további menetéről azonban az orvosok nem adnak tájékoztatást.

„Itt van, reggel érkezett meg" – mondta Christen a Reutersnek.

A 45 éves pilóta – aki 2012 végén vonult vissza véglegesen a Formula–1-től – december 29-én szenvedett síbalesetet a franciaországi Méribelben, majd súlyos fejsérülése miatt kétszer meg kellett operálni. Azóta mesterséges kómában tartották őt az orvosok, és január végén kezdték el a fokozatos felébresztését. Április közepe óta nem közöltek friss információt az állapotáról.


KRONOLÓGIA
December 29.: Michael Schumacher egy sziklába üti a fejét, amikor 11 óra körül két kijelölt sípálya között bukik a francia Alpokban, Méribelnél. Az ütközés erejétől a sisakja széttörik. A német bajnokot, aki tizennégy éves fiával, Mickkel és barátokkal síelt, előbb egy moutiers-i, majd a grenoble-i kórházba szállítják, ahol Stéphan Chabardes professzor megműti. Ezután mesterséges kómában tartják, illetve a testhőmérsékletét 34-35 Celsius-fokra állítják be „a kiterjedt és súlyos koponyasérülései miatt”.
December 30.: Schumacher állapotát továbbra is kritikusnak minősítik a kezelőorvosai, és tartózkodnak attól, hogy korai megállapításokat tegyenek a sportember esélyeit, jövőjét illetően. Délután „átmeneti javulást” észlelnek, erre alapozva Emmanuel Gay, a grenoble-i kórház agysebészeti osztályának vezetője második műtétet hajt végre, vérömlenyt távolítanak el az agyból. Az albertville-i ügyészség vizsgálatot indít „a baleset körülményeinek és okainak” tisztázására. Ez megerősíti, hogy a bukás „a kijelölt pályán kívül történt, ahol a sziklákat részben vagy teljesen hó fedte”. Közben Schumachert sporttársai és szurkolói, rajongói közül számosan együttérzésükről biztosítják, Angela Merkel német kancellár pedig azt mondja, „teljesen feldúlta” az eset.
December 31.: Az orvosok bejelentése szerint enyhén javult Schumacher állapota, de továbbra is „kritikus” és „nagyon törékeny”. Sabine Kehm, Schumacher menedzsere azt állítja, hogy a baleset semmiképpen sem azért következett be, mert az expilóta túl gyorsan haladt volna, már csak azért sem, mert mint jelzi: úgy tűnik, hogy egy barátjának segített, aki elesett. Az orvosok szerint Schumacher feje nagy erővel ütődött a sziklának.
Január 1.: Sabine Kehm bejelenti, hogy Schumacher állapota stabil, de továbbra is kritikus, egyúttal közli, hogy újabb sajtótájékoztatót csak akkor tartanak, ha valamilyen változás áll be.
Január 3.: Kihallgatják Schumacher fiát és egy barátját, akik mindketten szemtanúi voltak a balesetnek. A Dauphiné Libéré című regionális lap közli, hogy a versenyző fejkamerával síelt, ezt a csendőrök lefoglalták. Schumacher 45. születésnapján néhány tucat rajongó gyűlik össze a grenoble-i kórház előtt.
Január 4.: Sabine Kehm szerint Schumacher állapota továbbra is kritikus, de stabil. Egy német férfi légiutas-kísérő azt állítja a Der Spiegel című lapnak, hogy lefilmezte a balesetet, és hogy Schumacher legfeljebb 20 km/órás sebességgel haladt a bukása előtt.
Január 6.: Kezelőorvosai közlik, hogy a versenyző állapota stabil, de kritikus. Egy, a pilótához közeli forrás enyhe javulást említ.
Január 7.: Működött a fejkamera Michael Schumacher síbalesetekor, és a felvételek használhatók – közli egy, a vizsgálat részleteit jól ismerő forrás. A baleset óta először nyilvánul meg a versenyző felesége, Corinna Schumacher: arra kéri a sajtó munkatársait, hogy hagyják el a kórházat, hagyják a családot békén és az orvosokat nyugodtan dolgozni.
Január 8.: Az albertville-i ügyész megerősíti, hogy Schumacher tudatosan hagyta el a kijelölt pályát, és a sebessége az ilyen jellegű területen megfelelő, „teljesen normális” volt. Patrick Quincy közli: az expilóta a kijelölt pályától három-hat méterre esett el, a szikla pedig, amelybe beverte a fejét, körülbelül nyolc méterre van a pálya határától. Quincy kételkedik abban, hogy létezik egy turista által készített felvétel is, amelyen látható a bukás, egyúttal azt is közli, hogy a meglévő felvételen az nem látszik, hogy Schumacher „segítene bárkinek is”. Az ügyész bejelentése szerint a nyomozás tovább folyik.
Január 17.: Menedzsere közleménye szerint Schumacher állapota változatlanul stabil, a pilótát továbbra is mesterséges kómában tartják.
Január 29.: Megkezdik Schumacher fokozatos felébresztését, amely menedzsere szerint „nagyon sokáig” eltarthat. A L'Équipe arról írt, hogy a pilóta „pozitívan reagált” a folyamatra. Hozzátette, hogy az exversenyző megkezdi a rehabilitációt, amelyet a nyilvánosság kizárásával kívánnak elvégezni.
Április 3.: Sabine Kehm szerint Schumacher állapota javult, mint azt elmondta, vannak jelek, amelyek bizakodásra adnak okot.
Április 4.: Menedzsere bejelenti, hogy Schumacher az ébrenlét jeleit mutatja és pillanatokra már magához tér. Felgyógyulását ugyanakkor továbbra sem lehet megjósolni.
Június 16.: Sabine Kehm bejelenti, hogy a hétszeres Formula–1-es világbajnok már nincs kómában és elhagyta a grenoble-i kórházat, hogy megkezdje hosszú rehabilitációját. (MTI)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik