F1: Button a szezon végén félreáll, Vandoorne váltja

Vágólapra másolva!
2016.09.03. 16:55
null
Jenson Button jövőre már nem versenyez a McLarennél (Fotó: Action Images)
Felipe Massa után Jenson Button is bejelentette, hogy a 2016-os szezon után nem indul az F1-ben. Az angolt a belga Stoffel Vandoorne váltja a McLarennél, amely hagyott egy kiskaput Button előtt a 2018-as visszatérésre.

Várható volt a csere, hiszen Vandoorne nagy tehetség, aki az idei Bahreini Nagydíjon pontot szerzett a McLaren-Hondával. A McLarennél napirenden volt az előléptetése a tartalék szerepkörből, s Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke a múlt héten azt mondta, hogy ha a brit csapat képes lesz olyan butaságot csinálni, hogy nem ülteti be az egyik autójában Vandoorne-t, szerez neki csapatot máshol.

A McLaren a hivatalos közleményében azt írta, hogy amíg Vandoorne lesz a csapat pilótája Fernando Alonso mellett, Button kétéves megbízatást kap, újszerű pozíciójában a csapat és az autó fejlesztéséért is dolgozik.

A McLaren hagyott egy kiskaput Button számára a visszatérésre, 2018-ban akár ismét autóba is ülhet az angol – ha jövőre nem tetszik az új rendszer Fernando Alonsónak, és visszavonul, Button kéznél lesz. Emlékezhetünk, Mika Häkkinen 2001 végén csak egyéves pihenőről beszélt, de többé nem tért vissza. A 2006-os szezon közben kirúgott Juan Pablo Montoyát leszámítva ő az utolsó, aki a McLarentől vonult vissza, de ugyanúgy nem jelentették be a visszavonulását, mint most Buttonnak.

„Tisztázzunk valamit, nem vonulok vissza, szerződésem van 2017-re és 2018-ra is. Az autó fejlesztésén fogok dolgozni, és vezetni is fogom valamikor a 2017-es autót” – mondta a 36 éves Button, hozzátéve, mennyire büszke új pozíciójára. Az utóbbi időben arról is szó volt, hogy a Toyota sportautócsapatához szerződik, illetve a brit autós magazin, a Top Gear egyik műsorvezetője lesz.

Az angol 2000-ben a Williams pilótájaként mutatkozott be az F1-ben, 2002-ben a Renault pilótája volt, 2003-tól a BAR/Honda/Brawn projekt tagja volt, utóbbival 2009-bven világbajnok lett, onnan igazolt át a McLarenhez.

Vandoorne nagy fogás a McLaren számára, Max Verstappennek, Pascal Wehrleinnel, Esteban Oconnal és a Williamsnél Felipe Massa utódjaként szóba hozott Lance Stroll-lal alkothatja a következő F1-es generációt.

A 2017-ES RAJTLISTA ALAKULÁSA
Mercedes
Lewis HAMILTON (brit) Nico ROSBERG (német)
Red Bull-TAG Heuer
Daniel RICCIARDO (ausztrál) Max VERSTAPPEN (holland)
FerrariSebastian VETTEL (német) Kimi RÄIKKÖNEN (finn)
Williams-Mercedes
Valtteri Bottas (finn) ? Nasr, Stroll
Force India-Mercedes
Nico HÜLKENBERG (német) Sergio PÉREZ (mexikói)
McLaren-Honda
Fernando ALONSO (spanyol) Stoffel VANDOORNE (belga)
Toro Rosso-Renault
Carlos SAINZ Jr. (spanyol) ? Kvjat, Gasly
Renault
Esteban Ocon (francia)
? Palmer, Magnussen
Haas-FerrariRomain Grosjean (francia) ? Gutiérrez
Sauber-Ferrari
Marcus Ericsson (svéd) ? Nasr
Manor-Mercedes
? Wehrlein ?
A vastag betűsöket hivatalosan bejelentették.
Akinél nemzetiség is szerepel, biztosra veheti a helyét.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik