nemzetisport.hu 2018.02.26 08:22 Frissítve: 2018.02.26 09:01

F1: itt az új Rózsaszín Párduc – így néz ki az idei Force India

Ahogy a XXIII. téli olimpiai játékok sok-sok versenyszáma, úgy a Formula–1 téli álma is véget ért, február 26-án Barcelonában megkezdődik az idény előtti tesztszezon, és már szépen sorban megismerhettük a 2018-as versenyautókat. Utolsók között a Force India is bemutatta idei gépét, a VJM11 névre keresztelt négykerekűt: Sergio Pérez és Esteban Ocon a barcelonai pálya bokszutcájában leplezte le az idén is rózsaszínűre festett autót.

 

Pérez és Ocon leplezte le az idei autót (Fotó: Twitter)

Az F1-es istálló vezetői még a nyáron arról beszéltek, hogy szeretnék újrapozicionálni a csapatot, a márkát, ám ez elmaradt – legalábbis az autó bemutatásával együtt ígért új névnek egyelőre nincs nyoma. Mindenesetre a névváltoztatási szándék talán meglepő lehet, annak fényében, hogy a gárda a 2016-os és a 2017-es idényben is megdöntötte korábbi legjobb szereplését.

Először két évvel ezelőtt zárt 4. helyen az év végi konstruktőri pontversenyben a Force India, tavaly pedig felülmúlta az egy évvel korábbi 173 pontot, és 187 pontot gyűjtve zárta az évet az istálló.

Az igazán kiugró eredmények azonban elmaradtak 2017-ben, dobogóra legutóbb a 2016-os Európa Nagydíjon állhatott Force India-pilóta: Sergio Pérez – a gárda legeredményesebb és immár a csapatot legrégebb óta szolgáló pilótája – tavaly egy negyedik helyet tudott felmutatni, míg Esteban Ocon legjobbja két ötödik hely volt – a többi pont a dicséretes megbízhatóságnak és a szorgos pontgyűjtögetésnek köszönhető.

Mindez persze nem lebecsülendő, sőt, bőven akad olyan csapat a mezőnyben, amely látatlanban elfogadná a silverstone-i székhelyű istálló stabil pontszerző teljesítményét.

„Már rég beszéltünk arról magunk között, hogy elhagyjuk a csapat nevéből az Indiát, ami egyre ésszerűbb változtatás lenne. Ma már nincs Indiai Nagydíj, alig vannak indiai szponzoraink, csak korlátozza a fejlődési lehetőségeinket az India név” – mondta még tavaly június végén Otmar Szafnauer, a Force India csapatvezetője.

Végül a változtatás és az újrabrandelés elmaradt, Pérez és Ocon ugyanúgy a Force India csapat autóiban mehet egymás és a csapatvezetés idegeire, amikor a kelleténél komolyabban veszik az egymás elleni csatákat, ahogy azt tették tavaly is számos alkalommal.

Apró változás viszont, hogy a tesztpilóta a 22 éves kanadai Nicholas Latifi lett, aki az elmúlt években a GP2/F2 mezőnyének tagja volt, ő folytatja azt a munkát, amit tavaly a pénteki edzéseken előbb Alfonso Celis Jr., majd az utolsó futamokat megelőzően George Russell végzett.

Az autón elsőre radikális változás nem tűnik fel a tavalyihoz képest – leszámítva persze a kötelező glóriát és a rózsaszín alapszín alatt meghúzódó fehér csíkot –, és Andy Green az istálló technikai vezetője elárulta: a fejvédő miatt nagyon stabil alapra kellett építkezniük.

„Az első teszteken olyan környezetben szeretnénk mozogni a halóval, amit ismerünk: vagyis olyan autón szeretnénk dolgozni vele, amit ismerünk, ez pedig a tavalyi autó, ezért túl sok változást nem is eszközöltünk. Az idei autónk kicsit elegánsabb a tavalyinál, de vizuálisan nincs sok különbség a két modell között”  – fogalmazott Green.

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
2019.08.09 19:56:21

F1 ZSOLDOS BARNA

Elege lett mindenből – a montreali szabadedzés közben a boxba hajtott, kiszállt az autóból és hazament.

2019.08.02 16:14:55

F1 ZSOLDOS BARNA

Niki Lauda csaknem egy percig ült a lángoló Ferrariban a Zöld Pokolban, s nyelte a mérgező gázokat.

2019.08.04 14:17:09

F1 nemzetisport.hu

A brit 62 pontra növelte az előnyét a vb-összetettben, míg a holland 7 pontra közelítette meg Bottast.

2019.08.03 13:21:31

F1 BÖRZÖLI BERNADETT

A holland a Hungaroringen szerezte meg karrierje első pole-ját • Leclerc autót tört a Q1-ben, de megúszta.

2019.08.03 10:26:30

F1 BÖRZÖLI BERNADETT

Hamilton zárta az élen a Magyar Nagydíj harmadik szabadedzését Verstappen és Vettel előtt.