F1: ilyen sok DRS-zóna még egyik nagydíjon sem volt

Vágólapra másolva!
2018.03.21. 13:29
null
Az Albert Park technikai rajza a 2018-as futamra (Fotó: Speedcafe.com)
A hétvégén az Ausztrál Nagydíjjal megkezdődik a 2018-as Formula–1-es szezon, amely rögtön a korábbiakban sosem látott újdonsággal indul: az FIA ugyanis az idei futamra az Albert Parkban a korábbi kettőtől eltérően három DRS-zónát jelölt ki, ahol a pilóták aktiválhatják az állítható hátsó szárnyat.

Magyar idő szerint vasárnap reggel 7 óra 10 perckor elrajtol a 2018-as F1-es idény első futama, az Ausztrál Nagydíj, amelyen a pilóták a korábbi évek során megszokott kettő helyett már három helyen is nyithatják az állítható hátsó szárnyat autóikon, ha az előttük haladótól egy másodpercen belül vannak az aktiválási ponton – amelyekből azonban csak kettő lesz.

Az Albert Parkban korábban két DRS-zóna volt: a célegyenesben, és a kettes kanyar utáni enyhén nyújtott ívben a hármas kanyarig, s ezeknek közös volt mérőpontja, a 14-es kanyar előtt. Ez idén sem változik, ami viszont újdonságot jelent, az a harmadik DRS-zóna.

Ennek mérési pontja a 11-es kanyar előtt 170 méterrel lesz majd, és nem is feltétlenül az a célja, hogy a pilóták a 13-as kanyarig előzni tudjanak, sokkal inkább az, hogy tempót gyűjtsenek a célegyeneshez érve, s ott próbálkozzanak megelőzni az előttük haladót.

A DRS 2011-es bevezetése óta először fordul elő, hogy egy futamon három zónát állítanak fel a szervezők.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik