F1: Hamilton szerint a Ferrari kedvezőbb helyzetből indul

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.07.02. 18:25
null
Lewis Hamilton szerint annak ellenére teljesen nyitott az Osztrák Nagydíj, hogy fő riválisai messze mögötte vannak (Fotók: AFP)
Esni fog vagy nem fog esni vasárnap az Osztrák Nagydíjon? Ha nem esik, mekkora előnyt jelent a Ferrari és a Red Bull számára, hogy nem kell használnia a gyorsan kopó ultralágy gumikat a 71 körös versenyen? Az ultralágyakon rajtoló Mercedes hűvösebb időben is nagy hátrányban lesz a gyorsan kopó abroncsok miatt? Ezekre a kérdésekre találgatják a válaszokat az F1 főszereplői.

Bár Lewis Hamilton pole pozíciója Nico Rosberg és Sebastian Vettel büntetése miatt papírforma-eredmény, az angol nem várja nyugodtan a vasárnapi Osztrák Nagydíjat, mert tisztában van vele, hogy száraz időben a Ferrari és a Red Bull pilótái is szuperlágy gumikon rajtolnak (mert a második szakaszban ezeken futották legjobb körüket), nem ultralágyakon, ami stratégiai előnyt jelenthet a riválisok számára.

A RAJTSORREND
1. Lewis Hamilton Mercedes
2. Nico Hülkenberg Force India-Mercedes
3. Jenson Button McLaren-Honda
4. Kimi Räikkönen Ferrari
5. Daniel Ricciardo Red Bull-TAG Heuer
6. Valtteri Bottas Williams-Mercedes
7. Nico Rosberg* Mercedes
8. Max Verstappen Red Bull-TAG Heuer
9. Sebastian Vettel* Ferrari
10. Felipe Massa Williams-Mercedes
11. Esteban Gutiérrez Haas-Ferrari
12. Pascal Wehrlein Manor-Mercedes
13. Romain Grosjean Haas-Ferrari
14. Fernando Alonso McLaren-Honda
15. Carlos Sainz Jr. Toro Rosso-Ferrari
16. Sergio Pérez Force India-Mercedes
17. Kevin Magnussen Renault
18. Jolyon Palmer Renault
19. Rio Haryanto Manor-Mercedes
20. Danyiil Kvjat Toro Rosso-Ferrari
21. Marcus Ericsson Sauber-Ferrari
22. Felipe Nasr Sauber-Ferrari
*váltócsere miatt öt rajthelyes büntetést kap

„A csapat úgy döntött, hogy ultralágyakat használunk, pedig nekünk is voltak friss szuperlágy abroncsaink. A keményebb gumik tovább bírják, azt hiszem, ez előnyt jelenthet a Ferrari számára – mondta Hamilton. – Az ultralágy gumi nem jó a versenyen, nem sok kört bír, nekem talán négyet, Nicónak ötöt. Remélem, a rajtnál azért előnyt jelent majd.”

Rosberg rámutatott, hogy ha vasárnapra lehűl a levegő, és felhős lesz az ég, a hűvösebb aszfalton sokkal kevésbé lesz hátrány az ultralágy gumi a szuperlágyhoz képest. Ha pedig esik a rajt előtt, az egész taktikázás megy a kukába, és mindenki esős vagy intermediate gumikon rajtol.

VETTEL TÚL ÓVATOS VOLT

Sebastian Vettel szerint sem véletlen, hogy a Ferrari és a Red Bull az ultralágy helyett a szuperlágy gumikat használta a második szakaszban. A négyszeres világbajnok Rosberghez hasonlóan öt rajthelyes büntetést kapott, s a 9. rajtkockából várja a vasárnapi versenyt. Lehetne hatodik is, ha nem óvatoskodja el az időmérő hajráját.

„Az időmérő vége olyan volt, mint egy lottósorsolás. Aki a végén ment, jobban járt. Nyilván nem vállaltam elég kockázatot, de tény, hogy akik mögöttem jöttek, tisztább pályán, jobban tapadó íven autóztak” – mondta Vettel, aki szerint a szabadedzésen mutatott gyorsasága igazán megnyugtató a verseny előtt.

Kimi Räikkönen Rosberg és Vettel hátrasorolásával együtt is csak negyedik, elismerte, hogy több apró hibát elkövetett, ezért nem előzte meg Jenson Buttont és Nico Hülkenberget.

Daniel Ricciardo szerint a Red Bull tisztában volt vele, hogy nem küzdhet a pole pozícióért, de bízik benne, hogy vasárnap is esni fog.

„Ez az egyik legkevésbé kedvező pálya nekünk, jó érzés, hogy szuperlágy gumikon is a harmadik szakaszba jutottunk. Ha hasonló idő lesz vasárnap, az nyer, aki a leggyorsabban reagál a változásokra. Nem feltétlenül kell hozzá a legjobb autó” – mondta Ricciardo.

MOST BUTTONNAK SIKERÜLT, ALONSO MÉRGELŐDHET

Keserédes napon van túl a McLaren-istálló. Fordult a kocka, hiszen az idén eddig háromszor Fernando Alonso verekedte be magát a legjobb tízbe, Jenson Button pedig egyszer sem. Ausztriában az esős Q2-ben Button fért be a legjobb tízbe Alonso helyett, és a harmadik szakaszban a száradó pályán az angol ötödik lett, ami a büntetések miatt harmadik rajtkockát jelent.

Jenson Button még több esős időmérőt szeretne
Jenson Button még több esős időmérőt szeretne

„A második szakaszban biztos voltam benne, hogy kiesek, de szerencsém volt, a harmadikban pedig az intermediate és a slick gumikon is gyors voltam. A harmadik rajthelyhez sok szerencse kellett, de ez már kijárt nekem. Élvezni fogom, hogy a harmadik helyről indulok. Nem lehetne minden időmérőt ilyen körülmények között megrendezni? – mondta Button – Sokkal jobban szeretem érzésből venni a kanyarokat, mint emlékezetből, és erre most lehetőségem volt.”

Fernando Alonso csak a 14. lett, miután a második szakaszban sokat vitatkozott mérnökével a mért köre időzítéséről.

„Tudtuk, hogy jön az eső, és az első körök számítanak a második szakaszban, erre az új gumik helyett használtakat raktunk fel a kocsira. Amikor megláttam, már nem fordulhattam vissza. Ezen a gumin nem mehettem elég gyors kört, az újon viszont sárga zászlót kaptam – mondta Alonso. – Nem vagyunk elég gyorsak ahhoz, hogy ilyen általános iskolás hibákat megengedjünk magunknak. Bosszantó. Ha a rajtra sikerül az új gumikat feltenni, talán a verseny jobb lesz.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik