F1: „Fernando vagyok, gokartozok” - 20 év esett ki Alonso életéből?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.03.06. 09:36
null
Alonsót így vitték el a barcelonai pályáról (Fotó: Reuters)
Ijesztő tesztbalesetét követően rövid emlékezetkiesésben szenvedett Fernando Alonso, a McLaren spanyol Formula–1-es pilótája. A spanyol El País azt állítja, Alonso balesete után ugyan tudta, hogy ki ő, de húsz év kiesett életéből – azt állította, gokartozik és álma a Formula–1. Hivatalos megerősítés természetesen nincs, az állítást a McLaren és Alonso sem kommentálta.

„Fernando vagyok, gokartozok és Formula–1-es versenyző akarok lenni” – mondta Alonso fejsérülését követően az orvosoknak, és úgy vélte, 1995 van. Legalábbis ezt állítja az El País csütörtöki cikke, amelynek mondatait Alonso és csapata nem kommentálta. A spanyol versenyző balesetét „normális tesztbalesetként” állítja be a McLaren, de sok a nyitott és megválaszolatlan kérdés a barcelonai történésekkel kapcsolatban.

Az El Paíssal egybehangzóan az angol BBC szakírója, Andrew Benson is azt állítja, hogy Alonso nem tudta balesete után, miért volt az autóban – sőt, azt sem, hogy ő egy Formula–1-es versenyző. A német Bild korábban arról írt, hogy Alonso nem tudta megnevezni csapatát a baleset után, ferrarisként gondolt magára (ez a fenti két állításra viszont nem „rímel” – de lehet, hogy a németek információja már kórházi eseményt ír le). A fejet ért trauma okozta retrográd amnéziából hamarosan magához tért, bár balesetére egyáltalán nem emlékezik. Egészségügyi okokból Alonso kihagyja a jövő heti szezonnyitó Ausztrál Nagydíjat.

„Nehéz elfogadni, hogy nem lehetek ott Ausztráliában, de megértem a kockázatot. Második agyrázkódás 21 napon belül határozott NEM” – írta Alonso a Twitterre. A melbourne-i verseny épp a baleset utáni 21. napon lesz, a pénteki edzésnap pedig még előbb. A McLaren istálló a fejsérüléseknél megszokott orvosi protokollt követi.

„Fernando Alonso orvosai átfogó vizsgálatokat végeztek a versenyzőn, és megállapították, hogy teljesen egészséges, semmilyen tünete nincs agyrázkódásnak, ideggyógyászati és kardiológiai szempontból is jól van – kezdődik a közlemény. – Ugyanakkor Fernando orvosai azt tanácsolták, hogy a tesztbalesete során elszenvedett agyrázkódása miatt minimálisra kell csökkenteni annak esélyét, hogy a közeljövőben hasonló agyrázkódást szenvedjen el. Ez nem ritka a sportolóknál.”

„A kockázat minimalizálásának érdekében az orvosai kiemelték, nem tanácsolják, hogy elinduljon a márciusi Ausztrál Nagydíjon. Fernando tudomásul vette a döntést, a csapat pedig úgy határozott, Jenson Button mellett a Fernandót helyettesítő Kevin Magnussen indul az idénynyitó versenyen. Fernando folytatja a rehabilitációt, és úgy készül, hogy a március 29-i Malajziai Nagydíjon már ott lesz” – írta a csapat, amely a nagy széllel indokolta Alonso balesetét.

A Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) vizsgálatot indított az ügyben – a testületnek joga van a nyomozáshoz kikérni Alonso orvosi leleteit is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik