H. Á. 2019.09.10 10:02 Frissítve: 2019.09.10 10:22

F1: ezért kapott Vettel súlyosabb büntetést – a versenyigazgató indokolt

Az elmúlt hétvégén rendezett Olasz Nagydíj 7. körében a monzai pálya Ascari-sikánjánál Sebastian Vettel megpördült, s veszélyesen tért vissza a pályára, ami miatt Lance Stroll is megforgott, s ő meg Pierre Gaslyt vezette a gumifalba a visszatérése után. A két látszólag hasonló eset után a sportfelügyelők Vettelt súlyosabban büntették, s Michael Masi utóbb részletesen megindokolta, miért történt így.

 

Vettel (balra) már újra a pályán, Stroll éppen elhagyja (Fotó: Getty Images)

A hetedik körben a Ferrari német versenyzője ismét a figyelem középpontjába került, ráadásul ezt úgy érte el, hogy majdnem hatalmas balesetet okozott. Az Ascariban keresztbe fordult, és amikor vissza akart térni a pályára, kissé meglökte Lance Strollt, aki szintén megpördült Vettel miatt, és amikor visszatért a pályára, majdnem a gumifalba vezette Pierre Gaslyt.

Az esetért Vettel tíz másodperces stop & go büntetést kapott, de Stroll sem úszta meg büntetés nélkül, miután Gaslynak a sóderágyba kellett kitérnie miatta. Ezért bokszutca-áthajtásos büntetéssel sújtották a sportfelügyelők.

A futam után röviddel Lance Stroll elmondta, nem érti, hogy ő miért kapott enyhébb büntetést, mint Vettel, amikor lényegében ugyanazt a kihágást követte el, mint német kollégája. A verseny másnapján aztán Michael Masi, a Formula–1 versenyigazgatója részletesen megindokolta, miért kapott súlyosabb büntetést a német, mint a kanadai.

„Alapvető különbség a két eset között, hogy Vettelnél két külön szabálysértést vizsgáltunk, míg Strollnál csak egyet. Vettelnél volt először a veszélyes visszatérés, majd vizsgáltuk azt is, hogy ütközést okozott, míg Strollnál csak a pályára való visszatérése miatt vizsgálódtunk, mert nem ütközött Gaslyval.” – idézte Masit a motorsportweek.com.

„Amikor kétségeid vannak, óvatosnak kell lenned a pályára való visszatérésnél, és szükséged lenne a csapatod segítségére is, hiszen ők látják az élő közvetítést, rendelkeznek a valós idejű GPS-adatokkal a többi autó helyzetéről, de a felelősség elsősorban az autóban ülő versenyzőé” – fogalmazott a versenyigazgató.

A célba érés után mindenesetre az látszik az egyik Williams fedélzeti kamerájának felvételén, hogy az egy kör hátrányban, a 13. helyen leintett Vettel hosszasan beszélget az előtte egy hellyel végző Stroll-lal, s testbeszéde alapján határozottan úgy tűnik, mint aki elnézést kér a kanadaitól az okozott kalamajkáért.


2020.05.12 20:26:37

F1 ZSOLDOS BARNA

NS-VÉLEMÉNY. Már nem megváltóként, csupán megtűrt emberként tekintenek rá.

2020.05.09 14:17:03

F1 ZSOLDOS BARNA

NSOktatás, 1. RÉSZ. Böngéssze át velünk a 2020-as F1-es sportszabályzat legérdekesebb, legmeghökkentőbb részeit.

2020.05.06 07:26:33

F1 TÓTH ANITA

Megújul a Hungaroring, felépül a MotoGP-pálya, ideális esetben tíz éven belül lehet versenyzőnk az F1-ben.

2020.04.29 17:16:00

F1 I. SZ.

F1-ES TOPLISTA. Alonso az esőben lekörözte Schumachert, de kerékcseréje balul sült el.

2020.04.14 12:33:36

F1 I. SZ.

F1-ES TOPLISTA, EXTRA. A húsvétkor elhunyt legenda legnagyobb futamgyőzelmére emlékezünk.