F1: Ez már nem a férfiak sportja - véli a próbázó hölgy

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.07.03. 12:12
null
Susie Wolff a Williamsnél kapja meg a nagy lehetőséget
Susie Wolff nem tagadhatja, hogy férje, Toto Wolff, a Williams társtulajdonosa is szerepet játszott abban, hogy szóhoz juthat a Brit Nagydíj első szabadedzésén, de a pályán már neki kell bebizonyítania, hogy alkalmas a feladatra, és elég jó ahhoz, hogy versenyszerződést kapjon.

A Brit Nagydíj első szabadedzésén Valtteri Bottas helyett Susie Wolff fogja kormányozni az egyik Williams-Mercedest, ezzel 22 év után újra női versenyző szerepel Formula–1-es versenyhétvégén. A Susie Stoddart néven született pilóta csak névrokona a Minardi korábbi tulajdonosának, Paul Stoddartnak, viszont 2011 okóbere óta a felesége Toto Wolffnak, a Williams résztulajdonosának, a Mercedes sportigazgatójának.

Ha kell, modellként is megüli a helyét
Ha kell, modellként is megüli a helyét

A 31 éves skót 2001-ben a brit Formula Renault-bajnokságban indult, 2005-ben az ország F3-as sorozatában szerepelt. A német túraautó-bajnokságban 2006 és 2012 között az Audi és a Mercedes egyezsége nyomán, miszerint mindkét márka indít egy-egy női versenyzőt, a stuttgartiaknál ő került a volán mögé, de minden évben legalább egyéves autót kormányozott, a legjobb eredménye 9. helyezés volt.

Meghívást kapott a 2013-as Bajnokok Tornájára, de a bangkoki esemény a helyi belpolitikai feszültség miatt elmaradt. Wolff biztos benne, hogy most nem marad hoppon, a brazil Felipe Nasr után ő is szóhoz jut versenyhétvégén.

„Tudom, van esély arra, hogy versenyző legyek. Ha nem hinnék benne, nem csinálnám – mondta Wolff. – Mindent megteszek, ami tőlem telik, nem szeretnék úgy visszagondolni erre később, hogy csakis miattam nem sikerült. De szorítok, hogy sikerüljön. Ha néhány kislány a lelátón ettől gondolja úgy, hogy a jövőben ő is képes lehet erre, és versenyezni kezd, már megérte. Ez már nem a férfiak sportja. A szimulátorban győztem meg a csapatot arról, hogy megérdemlek egy lehetőséget.”

Wolff hozzátette, a pályán kell bebizonyítania, hogy nem a csapatot az előző idényig irányító férje miatt ül majd az autóban. Azt szeretné, ha Nico Rosberghez hasonlóan mindenki elfelejtené, hogy befolyásos F1-es hozzátartozója van, és elismernék az érdemeit.

NŐK F1-ES HÉTVÉGÉKEN
Maria Teresa De Filippis (olasz)
1958–1959
3 (5)
Lella Lombardi (olasz)
1974–1976
12 (17)
Divina Galica (brit)
1976–1978
0 (3)
Desiré Wilson (dél-afrikai)
1980
0 (1)
Giovanna Amati (olasz)
1992
0 (3)
Az utolsó oszlopban a rajtok, zárójelben a versenyhétvégék száma szerepel.

Wolff az új női generáció egyik alakja, két évvel ezelőtt a spanyol María de Villota tesztelt a Marussiánál, ám egy balesetben súlyos fejsérülést szenvedett, majd tavaly októberben – vélhetően a karambol következményeként – elhunyt. A Saubernél Simona de Silvestro az egyik tesztpilóta, de Szergej Szirotkin, a csapat orosz tartalékja szerint az IndyCarban is megforduló svájci szerződtetése csak reklámfogás.

Wolff előtt öt nő szerepelt versenyhétvégén, legutóbb az olasz Giovanna Amati kapott lehetőséget 1992-ben, de három próbálkozásából egyszer sem kvalifikálta magát versenyre, így nem állt rajthoz. Hozzá hasonlóan a dél-afrikai Desiré Wilson és a brit Divina Galica próbálkozott sikertelenül az időmérőn.

A legutóbbi női pilóta F1-es rajtrácson Lella Lombardi volt, 12 versenyen indult, az 1976-os Osztrák Nagydíj volt az utolsó. Egy évvel korábban a Spanyol Nagydíjon 6. lett, de a futam korai leintése miatt csak fél pontot kapott. Ezekben az időkben még nagyon veszélyes volt a versenyzés, a Montjuic Park-i spanyol futamot Rolf Stommelen balesete miatt szakították félbe, öt néző halt meg.

Az úttörő a hozzá hasonlóan olasz Maria Teresa De Filippis volt, 1958-ban és 1959-ben három versenyen indult, első futamát a mostanihoz képest horrorisztikus Spa-Francorchamps-ban teljesítette.

Egy nappal a bevetés előtt: pályabejárás Silverstone-ban (Fotó: Twitter/WilliamsF1)
Egy nappal a bevetés előtt: pályabejárás Silverstone-ban (Fotó: Twitter/WilliamsF1)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik