F1: elutasítva - marad Daniel Ricciardo büntetése

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.04.15. 11:07
null
Daniel Ricciardo maradt a vb-pontverseny 10. helyén – pedig feljöhetett volna a 3. helyre (Fotó: Action Images)
Az FIA fellebbviteli bizottsága elutasította a Formula–1-ben szereplő Red Bull fellebbezését, így maradt Daniel Ricciardo büntetése az Ausztrál Nagydíjon.

Ricciardót azért zárták ki a második helyről, mert a verseny alatt az autójában az üzemanyag áramlásának sebessége rendszeresen meghaladta a szabályokban rögzített 100 kilogramm per órát. Ez azért történhetett meg, mert a Red Bull ragaszkodott a saját mérési rendszeréhez, annak ellenére, hogy Charlie Whiting FIA-versenyigazgató a futam előtt figyelmeztette, csak az FIA eszköze által mért adatok számítanak szabályosnak, és a hivatalos műszer szerint szabálytalan az áramlás.

A Red Bull azzal támadta meg a melbourne-i kizárást, hogy a versenyigazgató helyszíni állásfoglalása nem tekinthető egyenértékűnek a szabályokban rögzített írással, az pedig nem egyértelműen fogalmaz.

ELFOGADJA A DÖNTÉST A RED BULL

A Red Bull-istálló közleményben tudatta, hogy elfogadja az FIA döntését.

„Csalódottan hallottuk a döntést, hiszen ha nem hittünk volna az igazunkban, nem fellebbeztünk volna. Végig úgy gondoltuk, hogy az Ausztrál Nagydíjon betartottuk a szabályokat. Bocsánatot kell kérnünk Danieltől, aki az önhibáján kívül veszített 18 világbajnoki pontot, de azon dolgozunk, hogy ő és Sebastian Vettel is a lehető legtöbb pontot szerezze a szezon hátralévő részében. Lezártuk az ügyet, és már a hétvégi Kínai Nagydíjra összpontosítunk” – áll a csapat közleményében.

A hétfői párizsi tárgyaláson a Red Bull megerősítette azt a nézetét, hogy a saját műszere pontosabb, mint az FIA eszköze, de a meghallgatáson a Mercedes képviselője is felszólalt, és azt mondta, nem eltörölni kellene Ricciardo büntetését, hanem további szankciókkal sújtani a Red Bullt, mert ennyire nyilvánvalóan semmibe veszi az FIA irányelvét.

„Az FIA fellebbviteli bizottsága mindegyik felet meghallgatta, majd úgy döntött, érvényben tartja a Red Bull hármas rajtszámú autójának Ausztrál Nagydíjról történt kizárását” – állt a közleményben. A teljes indoklás a hét végére várható.

Ricciardo, aki semmit sem tudott a Melbourne-ben az FIA és a csapata között zajló vitáról, de állítólag körönként négy tizedet nyert a szabálytalan autójának köszönhetően, maradt a vb-pontverseny 10. helyén, pedig ha a Red Bull sikerrel járt volna, a plusz 18 pontjával a harmadik helyre is feljöhetett volna. A Red Bull a csapat-vb-n maradt a negyedik.

A VB ÁLLÁSA
GYŐZELEM DOBOGÓ PONTSZERZÉS PONT
1. Nico Rosberg 1 3 3 61
2. Lewis Hamilton 2 2 2 50
3. Nico Hülkenberg 3 28
4. Fernando Alonso 3 26
5. Sebastian Vettel 1 2 23
Jenson Button 1 2 23
7. Kevin Magnussen 1 2 20
8. Valtteri Bottas 3 18
9. Sergio Pérez 1 2 16
10. Daniel Ricciardo 1 12
11. Felipe Massa 2 12
12. Kimi Räikkönen 2 7
13. Jean-Éric Vergne 1 4
14. Danyiil Kvjat 2 3

KONSTRUKTŐRÖK
1. Mercedes 111
2. Force India-Mercedes 44
3. McLaren-Mercedes 43
4. Red Bull-Renault 35
5. Ferrari 33
6. Williams-Mercedes 30
7. Toro Rosso-Renault 7

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik