Ricciardo bejelentkezett Webber állására

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.06.28. 10:55
null
Ricciardo jól kezdett Silverstone-ban, de valószínűleg ez még semmit sem jelent (Fotó: Reuters)
A Toro Roso párosa, Daniel Ricciardo és Jean-Éric Vergne számára ezen a hétvégén új F1-es szezon kezdődött. Mark Webber bejelentése ugyanis, miszerint az idény végén elhagyja a Formula–1-et, megnyitotta az utat előttük a Red Bull felé, és az ausztrál a Brit Nagydíj első szabadedzésén tett is róla, hogy számításba vegyék: az esős tréning hajrájában megfutotta a leggyorsabb kört. Az állásra szintén esélyesnek tartott Kimi Räikkönen viszont egy tapodtat sem mozdult a másfél óra során, egyedül ő volt az, aki még csak próbakört sem ment az esőben.

Esős időben kezdődött meg az F1-esek silverstone-i hétvégéje, az első másfél órás szabadedzés az utolsó tíz percet leszámítva a semmittevésről szólt. A végén aztán 11 pilóta futott mért kört, s közülük Daniel Ricciardo volt a leggyorsabb, 1:54.249 perccel.

A Toro Rosso ausztrálja igyekszik felhívni magára a Mark Webber utódját kereső Red Bull vezetőinek figyelmét, de nem valószínű, hogy sokat nyom a latban ez az eredmény.

Ismeretes, hogy a Brit Nagydíj előtti nap nagy sztorija Mark Webber bejelentése volt, amely szerint az idény végén felhagy a Formula–1-es versenyzéssel, és visszatér Le Mans-ba, a világ leghíresebb 24 órásán legutóbb 1998-ban diadalmaskodó Porsche pilótájaként. A Red Bull csapatfőnöke percekkel a bejelentés előtt szerzett tudomást Webber döntéséről, pedig az ausztrál azt mondta, már nagyon régen meghozta az elhatározását.

Webber tehát utoljára versenyez F1-es autóval Silverstone-ban, ahol a legutóbbi négy viadalból kettőt megnyert, s a másik kettőn is dobogóra állt.

James Rossiternek viszont ez lett volna az első alkalma F1-es autóba ülni nagydíjhétvégén, de lemarad a lehetőségről, a délelőtti esőzés miatt ugyanis úgy döntött a Force India, hogy a vizes pályán nem kockáztatja a fiatal brit bevetését, ami senkinek sem tenne jót.

„A gyakorlás feltétele a száraz aszfalt volt" – közölte a Force India a Twitteren.

PERCRŐL PERCRE

12.32: vége az edzésnek, Ricciardóé a leggyorsabb kör Hülkenberg, Maldonado és Hamilton előtt. Räikkönen ki sem tette az orrát a boxból.

12.30: Ricciardo 1:54.249-cel visszaállt az élre. Több helyen áll a víz a pályán.

A zöld autóroncs nem gátolta meg a többieket abban, hogy mért köröket fussanak, bár Maldonado is lesodródott az útról.

12.27: Pic kicsúszott a célegyenesre fordító kanyarban, a gumifalnak csapta a Caterhamet, ezzel véget ért az edzése. Ezért lett volna jobb a boxban maradni.

Bár esett az eső, a sok autó az ideális ívet valamennyire letisztította.

12.26: Hamilton 1:55.458-cal az élre állt.
12.25:
Alonso és Massa nem teljesítette mért körét, Gutiérrez 2 percen belülre került, a többiek kívül ragadtak.

Továbbra is szakadt az eső, a körülmények nem javultak.

12.20: az utolsó tíz percre többen is kijöttek a pályára, hogy mért kört fussanak.
12.18:
Ricciardo 1:57.992-re javított, Bianchi állt elébe a kihívásnak, elhagyta a boxutcát.

Azzal, hogy az edzés esős volt, a hétvége hátralévő részére minden pilóta kap egy extra készlet intermediate gumit. Így 3 készlet vizes pályás és 5 szett intermediate áll a pilóták rendelkezésére a hétvégére.

12.16: Ricciardo mért kört futott: 2:00.029 perc a hétvége első időeredménye.

64. BRIT NAGYDÍJ
PÉNTEK
15.00–16.30: 2. szabadedzés
SZOMBAT
11.00–12.00: 3. szabadedzés
14.00–15.00: időmérő edzés
VASÁRNAP
14.00: a verseny rajtja
Az időpontok magyar idő szerint értendők. Az NSO az összes edzésről, valamint a versenyről is élő tudósítással számol be.

IDŐJÁRÁS. Az időjárás-jelentések szerint pénteken hűvös idő lesz Silverstone-ban, délelőtt és délután is nagy az esély arra, hogy az összefüggő felhőrétegből csapadék érkezik. Szombaton felszakadozik a felhőzet, s bár hűvös, 20 fok körüli marad az idő, eső már nem valószínű. Vasárnapra teljesen kitisztulhat az ég, a hőmérséklet akár 25 fokra is emelkedhet.

GUMIK. A Pirelli a kemény és a közepesen kemény gumit szállítja Silverstone-ba, ahol az enyhe idő megkímélheti a mezőnyt attól, hogy a gumikat gyötrő, gyors kanyarok ellenére négy kerékcserével kelljen teljesíteni a futamot. Persze ha pénteken esik, a csapatok nem tudnak rendesen felkészülni a versenyre, s így meglepetések érhetik őket vasárnap délután. Ha az időjárás engedi, a Pirelli a csapatok rendelkezésére bocsátja extra tartós kemény keverékű gumiját, amelyet Barcelonában is tesztelhettek pénteken az istállók – annak érdekében, hogy a lehető legtöbb kört tegyék meg a szabadedzéseken.

BÜNTETÉS. Giedo van der Garde, a Caterham holland pilótája öt rajthelyes büntetést kapott, mert a Kanadai Nagydíjon figyelmen kívül hagyta a kék zászlókat, és Mark Webberrel, majd Nico Hülkenberggel is összeütközött. Utóbbi esetben mindketten kiestek.

BRIT PÁLYÁK. Ez lesz a 64. Formula–1-es futam Angliában. Silverstone 47. alkalommal ad otthont a szigetország versenyének, amelyet Brands Hatchben (12-szer) és Aintree-ben (ötször) is megtartottak már korábban. Előbbi pályáról ide kattintva olvashatja el az Ideális Ív összeállítását.

Räikkönen a Red Bull-lehetőségről: „Ha nem érdekelne egy állás a legutóbbi három vb-t megnyerő csapatnál, valami baj lenne velem. Ha eldőlt volna, hogy aláírok, már elmondtam volna, higgyék el. Legalább nem nyaggatnának tovább ezzel."

12.12: 18 perccel az edzés leintése előtt Ricciardo hajtott a pályára. Lesz mért köre?

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke a BBC-nek elmondta, több pilóta megkereste már Webber jövőre felszabaduló autója kapcsán. Azt mondta, augusztus végére talán kiderül, ki lesz Vettel jövő évi csapattársa.

12.05: a szombatra és vasárnapra ígért száraz idő miatt annyira sem látják értelmét a körözésnek a csapatok, mint más esetben. A vizes pályán szerzett adatok félrevezetőek lehetnek az időmérőre és a versenyre.

A világbajnoki éllovas egy kört vállalt. A rádión közölte: „Nagyon vizes a pálya, az egyenesek kicsit ijesztőek is."

12.03: Gutiérrez körözése után Vettel szánta el magát.
11.54:
mért kört a mexikói sem futott (a célegyenest a boxutcában teljesítette), de legalább a szurkolók láttak valamit.
11.51:
Gutiérrez hagyta el a boxutcát.
11.50:
a Lotus ezen a versenyen használná a dupla DRS-ét (a szerkezet hasonló hatású, mint a gombnyomásos FIA-DRS, de attól függetlenül működik, az áramló levegő hatására), de ha ilyen lesz az idő, nem tudják kipróbálni, és lehet, hogy megint elmarad a bevetés.

A két Toro Rosso kalandja után újabb csendes időszak vette kezdetét.

11.43: sokkal rosszabb a pálya, mint az edzés elején, Ricciardo vissza is tért a boxba. Vergne viszont kihajtott, hogy megtegye a maga körét.
11.41:
Ricciardo elhagyta a boxutcát, hogy próbakörére induljon.
11.37:
„Min csodálkoznak? Itt mindig ilyen az első szabadedzés" – mondta Button a Skynak a nagy semmittevésben. Azután persze bocsánatot kért a szurkolóktól amiatt, hogy nem láthatnak F1-es autókat körözni.

A Red Bull reggel bejelentette, hogy a július 17. és 19. között esedékes fiatal pilóták tesztjén Carlos Sainz Jr. és António Félix da Costa vezeti majd az autóit Silverstone-ban.

11.23: utolsóként Bottas is kiszállt az autójából, egyik pilóta sem készült rá, hogy hamarosan a pályára hajtson.

Fernando Alonso sokakat megdöbbentett a muskétásokat idéző bajszával
Fernando Alonso sokakat megdöbbentett a muskétásokat idéző bajszával

Pedig a lelátó tele van lelkes brit szurkolókkal, akik várják a száguldókat.

11.15: az aszfalt 16, a levegő 18 fokos, az eső intenzívebben esik, a pálya teljesen üres. Di Resta 2, a többiek 1-1 kört tettek meg, kivéve Räikkönent és a Toro Rosso párosát.
11.11:
már csak a három, alábbi szavazásunkban szereplő pilóta próbaköre váratott magára..

SZAVAZÁS

Ki kerül Mark Webber megüresedő helyére a Formula–1-es Red Bull-istállóhoz?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Vettel, Massa, Räikkönen, Vergne és Ricciardo maradt legtovább a boxban. A Toro Rosso két pilótája számára új idény kezdődött, Webber bejelentése után mindketten tudják, nagy esélyük van arra, hogy felkerüljenek a Red Bullhoz 2014-ben. Ám még Kimi Räikkönen is a képben van, sőt…

11.09: Di Resta volt az első, aki egynél több körre vállalkozott, de mért kört a Force India skótja sem futott.

Az összes pilóta a kék feliratú, teljesen vizes pályára való abroncsokat használta. Az idei futamgyőztesek közül elsőként Rosberg hagyta el a boxutcát.

11.05: Bottas és Gutierrez is megtette próbakörét, majd visszatért a boxba. Egyre többen követték a példát, de senki sem maradt egy körnél tovább a pályán.
11.02:
Maldonado szánta el magát elsőként.
11.00:
elkezdődött az edzés, de a vizes pályára senkinek sincs kedve kimenni.

Az előrejelzések szerint csak pénteken esik, s amíg szombaton még erősen felhős lesz az ég, vasárnap délutánra teljesen kitisztulhat az idő.

10.57: az eső az időjósok előrejelzéseinek megfelelően esik Silverstone-ban, vizes az aszfalt, a Pirelli extra tartós kemény abroncsait, amelyeket csak az első szabadedzésen lehetne használni, valószínűleg egyik autóra sem rakják fel.

F1, BRIT NAGYDÍJ, 1. SZABADEDZÉS
1. Daniel Ricciardo ausztrál Toro Rosso-Ferrari 1:54.249 átlag: 185.626 km/ó 10 kör
2. Nico Hülkenberg német Sauber-Ferrari 1:55.033 0.784 mp h. 7
3. Pastor Maldonado venezuelai Williams-Renault 1:55.354 1.105 7
4. Lewis Hamilton brit Mercedes 1:55.458 1.209 5
5. Esteban Gutiérrez mexikói Sauber-Ferrari 1:55.825 1.576 9
6. Valtteri Bottas finn Williams-Renault 1:56.361 2.112 7
7. Jean-Éric Vergne francia Toro Rosso-Ferrari 1:57.891 3.642 4
8. Giedo van der Garde holland Caterham-Renault 1:58.859 4.610 6
9. Max Chilton brit Marussia-Cosworth 1:59.719 5.470 7
10. Jules Bianchi francia Marussia-Cosworth 1:59.876 5.627 8
11. Felipe Massa brazil Ferrari 2:06.534 12.285 6
12. Nico Rosberg német Mercedes idő nélkül 3
13. Paul di Resta brit Force India-Mercedes idő nélkül 4
14. Romain Grosjean francia Lotus-Renault idő nélkül 1
15. Jenson Button brit McLaren-Mercedes idő nélkül 1
16. Adrian Sutil német Force India-Mercedes idő nélkül 4
17. Fernando Alonso spanyol Ferrari idő nélkül 4
18. Mark Webber ausztrál Red Bull-Renault idő nélkül 1
19. Sergio Pérez mexikói McLaren-Mercedes idő nélkül 1
20. Charles Pic francia Caterham-Renault idő nélkül 3
21. Sebastian Vettel német Red Bull-Renault idő nélkül 4

 

DRS-ZÓNA

A Nemzetközi Automobil-szövetség két DRS-zónát jelölt ki a silverstone-i pályán. A zónákhoz (amelyek az aktiválási ponttól az első féktávig tartanak) külön mérési pontok tartoznak: aki ezeken a pontokon (DRS detection) a versenyen egy másodpercen belül van az előtte haladóhoz képest, a következő zónában kinyithatja a hátsó légterelőjét, hogy nagyobb legyen a végsebessége, és esélyt kapjon az előzésre.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik