HIRDETÉS
HIRDETÉS
nemzetisport.hu 2018.01.04 16:08 Frissítve: 2018.01.04 19:19

F1: Briatore szerint Kubica nem lesz a Williams pilótája

Már csak egyetlen hely szabad a 2018-as Formula–1-es idényre: a Williamsnél a visszavonuló Felipe Massa helye kiadó még. Noha több jelölt is szóba került az elmúlt hetek során, az utolsó rosta után csak ketten maradtak versenyben: a súlyos ralibalesetéből felépülő és visszatérésre készülő egyszeres futamgyőztes Robert Kubica, valamint az elmúlt négy évben több istállónál is tesztpilótai feladatkört ellátó orosz Szergej Szirotkin. A Renault F1-es alakulatának egykori vezetője, Flavio Briatore szerint mostanra már eldőlt, melyikük lehet idén Lance Stroll csapattársa.

HIRDETÉS
Kubica utoljára ült F1-es autóban az Abu-Dzabiban rendezett teszten? (Fotó: Twitter.com)

 

Robert Kubica 2008-ban megnyerte a Kanadai GP-t, aztán 2011 februárjában egy olasz raliversenyen életveszélyes sérüléseket szenvedett, jobb alkarját majdnem levágta autójának roncsolódott karosszériája, ezért úgy tűnt, számára a királykategóriába már nincs visszaút.

Ennek ellenére tavaly többször részt vehetett különböző F1-es teszteken – többek között a Hungaroringen is, a Renault-val. Legutóbb a Jasz Marina pályán vezetett Formula–1-es gépet, a Williams tavalyi FW2017-es modelljét, ami után Paddy Lowe, a grove-i team technikai vezetője úgy nyilatkozott: „Kubica sérülései egyáltalán nem jelentenek számára problémát az autó vezetése során.”

A Massa megüresedő helyére ácsingózó másik jelölt az orosz Szergej Szirotkin, aki már 2014 óta van tűzközelben, ám eddig tesztpilótai minőségnél tovább nem jutott. A 22 éves versenyző – aki orosz pénzintézetek támogatását bírja – 2014-ben a Sauber, 2016-ban és tavaly a Renault tesztpilótája volt, és több pénteki szabadedzésen is lehetőséget kapott.

A Williams hivatalos bejelentése egyelőre várat magára, de nemzetközi sajtóértesülések szerint szinte biztos, hogy Szirotkin lesz a befutó, aki a száguldó cirkusz történetének harmadik orosz versenyzője lehet Vitalij Petrov és a tavaly kiebrudalt Danyiil Kvjat után. A jól értesült Auto Bild szerint egyébként Szirotkin – vagy inkább a vele érkező támogatás – olyannyira kiérdemelte a Williams bizalmát, hogy kapásból két évre szóló megállapodást kötöttek vele.

Ezt, vagyis az orosz szerződtetését támasztja alá Flavio Briatore, a Renault korábbi csapatfőnöke is, aki elárulta: tudomása szerint Szirotkin duplaakkora vagy még nagyobb támogatást hoz magával, mint Kubica.

„Nagyon sajnálom Robertet, hogy nem tudta meggyőzni a Williamst. Mindent megtett, hogy sikerrel járjon, ám Szirotkin és a mögötte állók pénztárcájával nem tudta felvenni a versenyt. Az orosz esetében körülbelül húszmillióról beszélünk, míg Kubica csak hét–tíz millió közötti összeget tudott összegyűjteni” – mondta az egykori csapatvezető.

Briatore ugyan pénznemet nem árult el, de a lényeg az, hogy Szirotkinnal legalább kétszer annyi támogatás érkezik majd a Williamshez, mint a lengyellel, akinek a visszatérése ugyan csodás tündérmese lenne, ám ennek marketingértéke a grove-i istálló vezetőinek szemében kisebb, mint az orosz bankok nyújtotta anyagi biztonság.

„Kubica visszatérése óriási siker lett volna a sportágnak, ezért nagyon furcsának tartom, hogy az F1 vezetői nem nyújtottak segítséget neki, hiszen biztosan profitálhatott volna belőle mindenki” – zárta mondandóját Briatore.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.10.21 13:05:07

F1 nemzetisport.hu

Vettelnek ismét a mezőny végéről kellett visszaküznie magát • Hatalmas csaták az utolsó körökben.

2018.10.20 21:50:46

F1 nemzetisport.hu

A Ferrari száraz pályán feltámadt, a német hátrasorolása után Räikkönen az első sorban.

2018.10.20 16:28:18

F1 nemzetisport.hu

Kevesebb mint 1 tized választja el az első hármast • Leclerc a hetedik helyen a Sauberrel.

2018.10.19 19:01:27

F1 nemzetisport.hu

Továbbra is Hamilton az úr Austinban • A Ferrarik csak a 9. és 10. helyen.

2018.10.19 13:00:27

F1 nemzetisport.hu

A brit nem teljesített sok kört, de így is 1.3 másodpercet adott a második Valtteri Bottasnak.

HIRDETÉS
HIRDETÉS