F1: „Az övék a világbajnoki autó” – Hamiltont nem érdekli a második hely

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2023.10.31. 13:09
null
Hamilton húsz pontra közelítette meg Pérezt (Fotó: AFP)
A Formula–1-es Mercedes hétszeres világbajnoka, Lewis Hamilton újra lőtávolba került Sergio Pérezhez, és így az egyéni összetett második helyéhez képest. Noha a brit versenyző igyekszik megragadni a lehetőséget, van fontosabb célja is ebben az évben.

 

 

Lewis Hamilton az austini kizárása után nem hitte, hogy még lehetősége nyílhat harcba szállni az egyéni vb-összetett második helyéért, ám a múlt hétvégi Mexikóvárosi Nagydíj után újra lőtávolba került a futamon már az első körben kieső Sergio Pérezhez képest. A hétszeres világbajnok a második pozícióban szelte át a célvonalat, ráadásul megfutotta a leggyorsabb kört is, így tizenkilenc ponttal csökkentette a lemaradását.

3. MEXIKÓVÁROSI NAGYDÍJ
OKTÓBER 27., PÉNTEK
1. szabadedzés: 1. Verstappen 1:19.718
OKTÓBER 28., SZOMBAT
2. szabadedzés: 1. Verstappen 1:18.686
3. szabadedzés: 1. Verstappen 1:17.887
Időmérő: 1. Leclerc 1:17.166
OKTÓBER 29., VASÁRNAP
A verseny:1. Verstappen, 2. Hamilton, 3. Leclerc
A KÖVETKEZŐ FUTAMOK
November 5., 18.00Sao Pauló-i Nagydíj, Sao Paulo
November 19., 7.00 Las Vegas-i Nagydíj, Las Vegas
November 26., 14.00Abu-dzabi Nagydíj, Abu-Dzabi

A mexikói előnye ezáltal mindössze húsz pontra olvadt három versennyel és egy sprinttel a vége előtt, amikor egy versenyző összességében 86 pontot szerezhet még. Noha a konstruktőri címet már bezsebelő Red Bull autója egyértelműen versenyképesebb, mint a Mercedesé, a két versenyző formáját figyelembe véve Hamiltonnak lehet esélye az előzésre. A brit szerint pontosan ezért minden a vetélytárs teljesítményétől fog függni.

„Leginkább Checo hétvégéin múlik. Az övék a világbajnoki autó. Egyszerűen balszerencsés volt bizonyos helyzetekben. Nyilván sok pontot buktam az elmúlt két versenyen, de most ő vesztett pontokat. Szóval oda-vissza megvan a hullámzás. A hétvége előtt nem gondoltam volna, hogy lőtávolban lehetek, de most már igen, és minden tőlünk telhetőt meg fogunk tenni."

A brit számára nem kiemelten fontos, hogy sikerüljön az előzés. „Őszintén szólva nem jelentene nagy változást az életemben, hogy második vagy harmadik leszek-e. Sokkal fontosabb a csapat második helye a konstruktőri bajnokságban, ez az, amire összpontosítok. Ha az egyéni második helyezés is összejön, az csak bónusz lenne."

A Mercedes továbbra is 22 ponttal előzi meg a Ferrarit a csapatbajnokságban, hiszen a két istálló egyaránt 27 pontot gyűjtött Mexikóban. A következő állomás Brazília, ahonnan az „ezüstnyilak" nagyszerű emlékekkel távozhattak tavaly. A németek ugyanis egy évvel ezelőtt a sprinten és a versenyen is diadalmaskodtak Sao Paulóban, utóbbi megméretésen ráadásul George Russell vezérletével kettős sikert értek el. Ez, illetve a Mexikóvárosban nyújtott teljesítmény bizakodásra adhat okot a Mercedes számára, Hamilton ugyanakkor továbbra is Verstappenre fogadna.

„A mostani eredmény határozottan magabiztossággal tölt el, de ha visszanézünk, hol tartottunk egy évvel ezelőtt az idény ezen pontján, akkor láthatjuk, hogy ugyanott vagyunk. Tavaly három tizeddel voltunk Max mögött az időmérőn, aztán másodikként értem célba, miközben ő elsétált a győzelemmel. Szóval másoljuk az előző évi eredményt, vagyis elég nagy változtatásokat kell végrehajtanunk a következő idényre. Nyilván Bahreinben még másfél másodperc volt a lemaradásunk, így biztosítanunk kell, hogy jövőre ne ez legyen a helyzet ott."

„Remélhetőleg a fennmaradó versenyek szorosak lesznek, de én így is arra fogadnék, hogy Max 18 vagy 19 győzelmet fog szerezni ezzel az autóval."

Verstappen Mexikóvárosban az idénybeli tizenhatodik sikerét érte el, amivel saját 2022-ben felállított rekordját döntötte meg. Ha a holland az utolsó három futamon is nyer, akkor tizenkilenc diadalt számlálhat az év végén, és 85 százalékos győzelmi arányt érhetne el, amivel történelmet írna. A csúcsdöntéshez ugyanakkor egy további siker is elegendő lesz, hiszen a rekordot jelenleg tartó Alberto Ascari (1952-ben nyolcból hat futamon futott be elsőként) 75 százalékos aránnyal vezeti az örökranglistát, míg a holland 17 győzelme már 77 százalékot jelentene.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik