F1: ausztrál bírósági ítélet dönt a Sauber pilótapárosáról

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.03.09. 10:18
A hét végén elrajtol a 2015-ös Formula–1-es idény Ausztráliában, de még mindig nem lehet tudni, kik állnak rajthoz a melbourne-i futamon. S nemcsak a Manornál vannak kérdőjelek, hanem a Saubernél is, a svájciak tavalyi tesztpilótája ugyanis azt állítja, versenyzői szerződése van. Szerdán egy ausztrál bíróság dönt Giedo van der Garde ügyében.

A Saubernél tavaly tesztpilótaként alkalmazott holland versenyző azt állítja, aláírt szerződése van arról, hogy 2015-ben ő lesz a csapat egyik versenyzője. Van der Garde télen kártérítést követelt, de a Sauber, amely Marcus Ericssont és Felipe Nasrt is azért alkalmazta, mert támogatói temérdek pénzt hoznak a csapathoz, nem engedhette meg magának, hogy kifizesse, inkább bevállalta a pereskedést.

A tárgyalást hétfőn tartották Ausztráliában, ahol a Sauber jogásza odáig is elment, hogy azt állítsa,a téli tesztelést kihagyó Van der Garde bevetése a hollandot és versenyzőtársait is életveszélybe sodorhatja.

A pilóta ügyvédje szerint azonban ez erős túlzás, többször volt olyan, hogy egyes versenyzők teszt nélkül indultak el versenyhétvégéken, még újoncok is. Van der Garde viszont már 19 versenyt tud a háta mögött az F1-ben, 2013-ban a Caterhamnél versenyezte végig a szezont.

A viktóriai állami bíróság szerdán helyi idő szerint délelőtt 10 órakor hirdet ítéletet. Az egyelőre nem világos, hogy Ericsson vagy Nasr helyén versenyezhet-e a holland, ha számára kedvező döntés születik.

A Sauber számára súlyos következményekkel járhat egy ilyen döntés, hiszen szerződésszegésnek fog minősülni Ericssonnal vagy Nasrral szemben, ami súlyos millióiba kerülhet, és az anyagi gondokkal küszködő csapatot a szakadék szélére tolhatja.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik