F1: addig reklamáltak a ferrarisok, míg őket is vizsgálják

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.06.02. 07:46
A Formula–1-es Ferrari istálló tesztjét is kivizsgálja a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA), miután korábban az olasz istálló hevesen reklamált a Mercedes tesztje miatt.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Spanyol Nagydíjat követően Barcelonában háromnapos privát tesztelést tartott a Pirelli kérésére a Mercedes, ez a szabályok értelmében nem megengedett.Mint arról korábban beszámoltunk, a Spanyol Nagydíjat követően Barcelonában háromnapos privát tesztelést tartott a Pirelli kérésére a Mercedes, ez a szabályok értelmében nem megengedett.

„A bajnokságba nevezett fél részéről tesztelésnek minősül minden olyan, pályán töltött idő, amely nem része egyik versenyhétvégének sem, és olyan autóval történik, amely alapvetően megfelel a jelenlegi, az előző vagy a következő évi technikai szabályzat előírásainak" – áll a szabályzatban.

Azaz a Mercedes egyértelmű barcelonai szabálytalansága után most lehet találgatni, hogy vajon a Ferrari büntethető-e, amiért Bahreinben szintén tesztelte a Pirelli abroncsait a 2011-es autóval. Most akkor a két évvel ezelőtti autó alapvetően megfelel a technikai előírásoknak, vagy sem?

A múlt héten kipattant Mercedes-botrány után az FIA mindenesetre a Ferrari tesztjével kapcsolatban is vizsgálódni kezdett, amelyről minden bizonnyal szintén a szövetség saját bírósága dönt. Az ügy pikantériája, hogy a stuttgartiak tesztje miatt éppen az olaszok nyújtottak be óvást, de lehetséges, hogy most ők is bajba kerülnek.

Noha az „alapvetően" kifejezés annyira szubjektív megítélés alá tartozik, hogy képtelenség eldönteni, mi vár a Ferrarira, érdemes visszaemlékezni, hogy a Pirelli tavaly egy 2010-es, vagyis szintén két évvel korábbi Renault-val tesztelt, és akkor senki sem mutogatott a jogutód Lotusra. Ez a példa a Ferrari kapcsán talán precedensértékű lehet, alapvetően viszont bármi elképzelhető...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik