F1: 2014-től dupla pontok az idényzáró futamon

Vágólapra másolva!
2013.12.09. 21:42
null
Felipe Massa az új szabályok szerint megnyerte volna a 2008-as vb-t (Fotó: Action Images)
A következő évtől a Forma-1-es világbajnokság zárófutamán dupla pontokért versenyeznek majd a pilóták a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) hétfőn bejelentett szabályváltozásai alapján.


A FIA azt várja az újítástól, hogy a versenyzők és az istállók a szezon végéig maximálisan koncentráljanak, továbbá így kisebb valószínűsége lesz annak, hogy már korábban eldőljön a világbajnoki cím sorsa. Idén például a német Sebastian Vettel már három futammal a zárás előtt bebiztosította negyedik világbajnoki címét.

Szintén változás lesz, hogy a versenyzők mostantól maguk választhatnak rajtszámot, melyet karrierjük végéig az autójukon viselhetnek. Eddig az előző szezon sorrendje alapján osztották ki a rajtszámokat. Az aktuális világbajnok viszont továbbra is az 1-es számot kapja.

Az is eldőlt, hogy jövő héten hat csapat teszteli majd a Pirelli új abroncsait. A FIA nyílt felhívására a Red Bull, a Mercedes, a Ferrari, a McLaren, a Force India és a Toro Rosso jelentkezett, így jövő héten keddtől csütörtökig Bahreinben ez a hat istálló segíti a gumik fejlesztését.

Az új szabályok értelmében a csapatok egyébként a jövő évig nem tesztelhetnek, az első gyakorlásra januárban kerül majd sor a spanyolországi Jerezben. A FIA ezzel a teszteléssel szeretné elkerülni, hogy a következő szezonban olyan komoly probléma legyen a Pirelli gumijaival, mint idén volt.

Érdekesség, hogy ha az új szabályok mellett zajlottak volna a közelmúlt nagy csatái, 2003-ban Kimi Räikkönen ünnepelhetett volna Michael Schumacher, 2008-ban (lásd a videón) Felipe Massa Lewis Hamilton helyett, 2012-ben pedig Fernando Alonso Sebastian Vettel helyett.

További újítás, hogy 2015-től bevezetik a fizetési plafont is. Ennek rendszere egyelőre még kérdéses, így a fizetési maximum sem ismert még, ezt 2014 júniusának végén az FIA képviselői, a kereskedelmi jogok tulajdonosai, valamint a Formula–1-es csapattagok közösen véglegesítik majd.

2008-ban Felipe Massa csak egy hajszállal maradt le a világbajnoki címről – az új szabályok szerint viszont simán győzött volna

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik