Button egy futammal a vége előtt világbajnok!

Vágólapra másolva!
2009.10.18. 18:00
null
Jenson Button egy cuppanós puszival fejezte ki háláját Ross Brawnnak (Fotó: Reuters)
Címkék
Már egy versennyel a vége előtt eldőlt a két leglényegesebb kérdés a Formula-1-ben: Jenson Button az utolsó futam eredményétől függetlenül felért a csúcsra, miután a 14. helyről rajtolva feljött az 5. pozícióba, míg legnagyobb riválisa és csapattársa, a brazil Rubens Barrichello az élről rajtolva csak 8. lett. Ezzel Button összetettben behozhatatlan előnnyel vezet az utolsó, Abu-Dzabiban rendezendő verseny előtt. A gyártóknál is eldőlt minden, a Brawn szerezte meg az első helyet.

Negyed órával a rajt előtt összefüggő felhőzet érkezett a pálya felé, a csapatok esőt vártak a futam közben.

Nem indult zökkenőmentesen a futam: először Kimi Räikkönen jött fel a harmadik helyre, de közben megsérült az autója, ezért ki kellett jönnie a boxba.

A mezőny végén Kovalainen és Fisichella akaszkodott össze, majd Sutil és Trulli is kicsúszott a pályáról.

 

Veszélyes jelenetnek lehettünk ezután tanúi: a sérülést szenvedő Kovalainen és Räikkönen egyszerre jött ki a boxba, a McLaren pilótája türelmetlen volt, és a csővel együtt jött volna vissza a pályára, az abból kifolyó üzemanyag pedig a mögötte érkező Räikkönenre csapódott rá, majd be is lobbant. Szerencsére nem esett baja egyik finnek sem.

Sutil, Trulli valamint az ő ütközésükbe belekeveredő Alonso számára véget ért a verseny.

 Bejött a biztonsági autó. Az újraindított rajtot követően Button megelőzte Grosjeant és Nakadzsimát is, ezzel valamint a kicsúszások révén feljött a hetedik helyre. Közben Vettel is elment Grosjean mellett.

A dobogós helyeken Barrichello, Webber és Kubica biztosan tartotta a pozícióját.

BUTTON: KOBAJASI TELJESEN ŐRÜLT

Jenson Button a verseny után egész egyszerűen őrültnek nevezte az első F1-es versenyét letudó Kobajasi Kamuit, akivel nagy csatát vívott Interlagosban.

„A legutóbbi versenyek kicsit stresszesek voltak a számomra, különösen az időmérők – nyilatkozta a BBC-nek a friss világbajnok. – A mai versenyzésemmel viszont kiérdemeltem a világbajnoki címet. Kobajasi teljesen őrült, rettentő agresszív. Ezzel együtt egy nagyszerű, élvezetes futamon vagyunk túl, így volt minden tökéletes."

Kobajasival viszont már meggyűlt a baja a britnek, úgy látszódótt a japán feltartja a mezőnyt, de Button is körönként körülbelül egy másodpercet kapott az élen álló Barrichellótól, aki folymatosan a leggyorsabb köröket futotta.

Közben kiderült, a versenybizottság vizsgálja Kovalainen és Räikkönen "afférját", de a verseny végéig nem született döntés.

A várakozásoknak megfelelően először az egyaránt könnyű autóval szereplő Heidfeld és Barrichello jött ki a boxba. A brazil ráadásul elég forgalmas helyre, Vettel elé jött vissza, a német azonban gyorsan megelőzte. 

Webber a várakozásoknak megfelelően vissza tudott jönni a saját kiállása után az első helyre, míg Button elment Kobajasi mellett, és már az ötödik helyen állt.

A brit kijött tankolni, és a 10. helyre jött vissza, de nem sokkal később az újabb kiállások után már a hetedik pozícióban találta magát. Nakadzsima eközben nagy sebességgel kicsúszott a pályáról, szerencsére a széles bukótér lehetőséget kínált rá, hogy lelassuljon, és így tompuljon az ütközés.

Vettel a boxkijövetel után csak Button mögé állt vissza a hetedik helyre, így 30 körrel a vége előtt Webber, Kubica, Barrichello, Hamilton, Räikkönen, Button, Vettel, Buemi volt a pontszerzők névsora. Ha ekkor intették volna le a versenyt, Button világbajnok lett volna, ugyanis az utolsó futam előtt 11 pont maradna köztük a különbség.

Az utolsó tankolások után Barrichello bőven Hamilton elé tért vissza, és a 6. helyen haladt, így Webber, Kubica, Button, Vettel, Buemi, Barrichello volt az első helyek sorrendje. Vettel azonban megelőzte a britet, aki beszorult Kovalainen mögé, de még így is jó pozícióban állt összetettben, mint brazil csapattársa.

Ráadásul Barrichellónak egy nem tervezett boxkiállást is igénybe kellett vennie, ezzel pedig végképp eldőlni látszott a vb-cím sorsa.  Hét körrel a vége előtt Vettel a negyedik helyen állt, míg Barrichello a nyolcadik volt, így Button akkor is világbajnok lehetett volna, ha kiesne.

Több változás már nem történt. Ezzel Button és a Brawn révbe ért és megszerezte a vb-címet. A futamot az ausztrál Mark Webber nyerte meg, Robert Kubica és Lewis Hamilton előtt.

ÍGY ÜNNEPELT BUTTON
 

A Brazil Nagydíjról írt szöveges tudósítást ide kattintva olvashatják. 

KATTINTSON A KÉPRE A NAGYÍTÁSHOZ!
KATTINTSON A KÉPRE A NAGYÍTÁSHOZ!

A VB ÁLLÁSA – PILÓTÁK
1. Button – már világbajnok89 pont
2. Vettel
74
3. Barrichello72
4. Webber61.5
5. Räikkönen48
6. Hamilton43
7. Rosberg
34.5
8. Trulli
 30.5
9. Alonso
26
10. Glock24
11. Massa
22
12. Kovalainen22
13. Kubica17
14. Heidfeld15
15. Fisichella8
16. Sutil5
17. Buemi5
18. Bourdais2
A VB ÁLLÁSA – CSAPATOK
1. Brawn-Mercedes - már világbajnok
161
2. Red Bull-Renault135.5
3. McLaren-Mercedes71
4. Ferrari70
5. Toyota54.5
6. Williams-Toyota34.5
7. BMW32
8.Reanult26
9. Force India-Mercedes13
10. Toro Rosso-Ferrari7
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik