Räikkönen startja Ferrari-sikert hozott

Vágólapra másolva!
2009.08.30. 13:08
Címkék
A ferraris Kimi Räikkönen nyerte meg a Formula–1-es Belga Nagydíjat, megelőzve Giancarlo Fisichellát. A harmadik helyen Sebastian Vettel zárt. A többi pontszerző helyen sorrendben Robert Kubica, Nick Heidfeld, Heikki Kovalainen, Rubens Barrichello és Nico Rosberg végzett.

Räikkönen nyerte meg a Belga Nagydíjat Fisichella előtt (Fotó: Reuters)
Räikkönen nyerte meg a Belga Nagydíjat Fisichella előtt (Fotó: Reuters)

Spában ritkán láthatóan szép, napsütéses időben készülődtek a Formula–1-es pilóták a Belga Nagydíj vasárnapi futamára, amelyen Giancarlo Fisichella és Jarno Trulli indulhatott az első sorból.

A Force India versenyzője meg is tartotta első helyét a rajt után, szépen jött el a rajtrácsról, de ez nem mindenkinek sikerült: a negyedik pozícióból induló Rubens Barrichello például nagyon beragadt, majd nem sokkal később a safety cart is a pályára kellett rendelni, mivel többen is ütköztek.

Romain Grosjean a világbajnoki pontversenyt vezető Jenson Button előtt fékezett hirtelen, és a brit nem tudott megállni a Renault mögött, így mindketten a gumifalban kötöttek ki, míg Jaime Alguersuari és Lewis Hamilton is hasonlóan járt.

A biztonsági autó csak a negyedik körben hagyta el a pályát. A második helyen autózó Kimi Räikkönen nem sokáig tétlenkedett, kihasználta a Ferrari erejét, és megelőzte az éllovas Fisichellát.

Barrichello a tizenkettedik helyről kezdte meg a felzárkózást, miközben a pilóták kezdtek kimenni a boxba üzemanyagért. A tankolásnál Mark Webber és Nick Heidfeld keltette a legnagyobb feltűnést. A Red Bull ausztrál versenyzője ugyanis majdnem nekiment a németnek, aki épp mellette haladt el. Webber áthajtásos büntetést kapott.

A 20. körhöz közeledve a Räikkönen, Fisichello duó mögött Fernando Alonso, Robert Kubica, Heikki Kovalainen, Sébastien Buemi és Sebastian Vettel autózott, ám a boxba kiálló spanyol renault-s számára nem sokkal később véget ért a verseny, miután 40 másodpercet töltött a szerelőkkel. Rajta kívül Jarno Trulli is csatlakozott a kiesettekhez.

Sebastian Vettel eközben iszonyatos tempóra kapcsolt, és sikerült az élre kerülnie, miután Räikkönen és Fisichella kiállt a boxba – mindkettőjük 7.1 másodpercet töltött tankolással –, ám neki is ki kellett állnia, de Robert Kubica BMW-je elé jött vissza.

A lengyel mögött Heidfeld haladt a végéhez közeledve, megelőzve Kovalainent, Barrichellót és Rosberget. A Brawn-istálló versenyzőjének autója nem túl biztató füstöt eregetett az utolsó körökben.

Az utolsó pillanatokban Fisichella már hiába nyomta a gázt, Räikkönent már nem lehetett megelőzni, így a finn pilóta megszerezte a Ferrari idei első győzelmét. A harmadik Sebastian Vettel, a negyedik Robert Kubica lett. Barrichello autója kibírta a végéig, így a hetedik helyen ért célba.

Érdekesség, hogy ha a győzelmek száma alapján választanának világbajnokot, Jenson Button már most megnyerné a Formula–1 2009-es sorozatát.

FORMULA–1, BELGA NAGYDÍJ
  NEM HIVATALOS VÉGEREDMÉNY
1. Räikkönen Ferrari 1:23:50.995
2. Fisichella Force India-Mercedes +0.939
3. Vettel Red Bull-Renault +3.875
4. Kubica BMW +9.966
5. Heidfeld BMW +11.276
6. Kovalainen McLaren-Mercedes +32.763
7. Barrichello Brawn-Mercedes +35.461
8. Rosberg Williams-Toyota +36.208
9. Webber Red Bull-Renault +36.959
10. Glock Toyota +41.490
11. Sutil Force India-Mercedes +42.636
12. Buemi Toro Rosso-Ferrari +46.106
13. Nakadzsima Williams-Toyota +54.241
14. Badoer Ferrari +1:38.177
AZ EGYÉNI VB ÁLLÁSA
 
1. Button 72 pont
2.  Barrichello 56
3. Vettel 53
4. Webber 51.5
5. Räikkönen 34
6. Rosberg 30.5
7. Hamilton 27
8. Trulli 22.5
9. Massa 22
10. Kovalainen 17
11. Glock 16
12. Alonso 16
13. Heidfeld 10
14. Kubica 8
15. Fisichella 8
16. Buemi 3
17. Bourdais 2
A KONSTRUKTŐRI VB ÁLLÁSA
 
1. Brawn-Mercedes 128 pont
2. Red Bull-Renault 104.5
3. Ferrari 56
4. McLaren-Mercedes 44
5. Toyota 38.5
6. Williams-Toyota 30.5
7. BMW 18
8. Renault 16
9. Force India-Mercedes 8
10. Toro Rosso-Ferrari 5

BELGA NAGYDÍJ, KÖRRŐL KÖRRE
 Spa-Francorchamps, 44 kör, 308.052 kilométer
 Jó napot és izgalmas futamot kívánunk – legutóbb Valenciában jó napja Rubens Barrichellónak volt, izgalmas futam viszont finoman fogalmazva sem... Spában a „sci-fi" rajtsorrend garantálja, hogy lesz izgalom, az élről Fisichella indul.
 A pályán Michael Schumacher a legeredményesebb pilóta (6 győzelem) Ayrton Senna és Jim Clark előtt. 2008-ban Lewis Hamilton győzött a pályán, Felipe Massa pedig a versenybírók döntése után hivatalosan. A Ferrari brazilja természetesen még mindig nem versenyezhet hungaroringi balesete után, Badoer helyettesíti – sereghajtóként rajtol.
 Bejött az előrejelzés, szép kirándulóidő, száraz a pálya. Ritkaság errefelé...
 Az autók súlyát tekintsék meg itt! A legkönnyebb a mezőnyből Barrichello Brawnja.
  A vb-pontverseny élmezőnyéből Barrichello a 4., Vettel a 8., Webber a 9., Button a 14. helyről indul. 16 fok, a pálya kellemesen meleg.
 1. Barrichello a rácson ragadt, Fisichella eljött szépen, néhányan enyhén kiszélesítették a pályát az első kanyarban... Fisichella, Räikkönen, Kubica, össze is akadnak.
 1.Hamilton, Grosjean a falban, Button és Alguersuari is mellettük, sárga zászló, safety car, szokásos káosz a belga pályán.
 1.Mondhatni, jelentősen csökkent az ép autóban levő brit pilóták száma. 
 Ez még mindig kispályás volt az 1998-as rajtbalesethez képest, amikor aztán tényleg kitört a roncsderbi a szakadó esőben. Akkor kettős győzelmet aratott a Jordan-istálló, most Eddie Jordan négy volt pilótája indul az első négy helyről.
3.Még mindig kint a safety car, Fisichella, Räikkönen, Kubica, Glock, Trulli, Webber.
4.
Marad a biztonsági autó.
 Ebben a szezonban először nem szerez pontot Jenson Button, a vb-pontverseny éllovasa.
4.Elengedik őket, Fisichella menekül Räikkönen elől, a finn simán elmegy, persze van KERS a Ferrariban.
  Esélye sem volt a Force Indiának a hosszú emelkedőn, kijött a Ferrari ereje, Räikkönen könnyen el tudott menni a szélárnyékból kibújva.
 5.Räikkönen, Fisichella, Kubica, Glock, Webber, Heidfeld, Vettel, Rosberg az első nyolc, Barrichello a 12. helyen áll.
 6.A finn előnye 1.433 mp.
 6.Barrichello képletesen leveszi a pályáról Nakadzsimát, simánelhúzott a Williams mellett. A Brawn braziljának ráragadt a lába a gázra.
 7.Az első tíz eléggé széthúzódott, hátul közeleg a végzet, illetve egy nagyon gyors Brawn...
 8. Sutil feltűnően agresszív ma, nagyon otthagyta Nakadzsimát (előtte Badoert is, de abban nincs hírérték).
 9.Trulli és a Toyota-paddock között érdekes volt a csevegés, az olaszt arra kérték, hogy támadja Badoert, a válasz az volt, hogy túl gyors a Ferrari egyenesben...
 11.Button a kieséséről: „Balszerencsés voltam, jól rajtoltam, de az ötös kanyarban Grosjean rosszkor fékezett. Bosszantó."
 12.Kubica a boxban, semmi rendkívüli a kiállásnál. Glock is túl van az első boxlátogatáson. Ő nem zökkenőmentesen: későn kezdte tankolni a csapat a Toyotát, csak a 13. helyre jött vissza.
 14.Räikkönen és Fisichella is kint van, Webber és Heidfeld is, majdnem lekoccolnak a boxutcában. „Fisico" lágy gumit kapott vissza.
 14.Webber  hagyta Heidfeldet elmenni, mielőtt még rásózna a versenybíróság egy büntetést. Vettel, Rosberg, Räikkönen, Fisichella az első négy, az első kettő még nem volt kint a boxban.
  Eső után köpönyeg: az incidenst vizsgálják.
 15. Gyorsanítélő bíróság: Webber áthajtásos büntetést kap. A már kiesett Buttonnak ez jól jön.
 16.
Vettel a bokszban, Heidfeld elé érkezik vissza, a 9. helyre.
 17.Rosberg az élen, már ameddig nem megy ki tankolni. Jön is ki, Räikkönen visszaáll az élre, Rosberg kiállásánál minden zökkenőmentesen megy.
 18.Räikkönen, Fisichella, Alonso, Kubica, Kovalainen, Buemi, Vettel, Heidfeld az eleje.
 19.
Grosjean és Alguersuari "hozzájárulását" vizsgálják a versenybírók a rajt utáni balesethez - ugye, Button előbbit okolta.
 21.Buemi is kiáll.
 21.A Ferrari-csapat szerint Räikkönennek nyomnia kéne, mert Fisichella nagyon jön... Trullit közben betolják, vége a versenyének.
 22.Féltávnál vagyunk, Fisichella rettenetesen jön, a Force Indiának nagyon megy most Spában. 0.8 az előnye a finn pilótának.
 24.
Alonso a boxutcában, a Renault-team finoman fogalmazva sem villog. A spanyol versenyének gyakorlatilag annyi, kb. 40 másodpercet vesztegelt.
 25.Alonso jöhet is vissza, és ezzel ténylegesen is vége lesz a versenyének.
 26.Kovalainen kint a boxban, ez rendben megy, 8.3, mehet vissza a pályára.
 26.Räikkönen, Fisichella, Kubica az első három. Webber próbál ragadni Kovalainenre.
 27.Rubens Barrichello a Brawn-boxban, 7.7 alatt végez, és a 11. helyre áll vissza, pont Nakadzsima elé, aki nem tudja megelőzni.
 28.Räikkönen előnye alig több mint egy másodperc Fisichella, és 6.7 Kubica előtt.
 29.
A BBC 5-on Anthony Davidson azt jósolja, hogy ha Räikkönen Fisichella előtt jön be, akkor az olasz nyer.
 30.Kubica a 3. helyről a boxban, szép csapatmunka, 6.9 másodperc.
 30.Räikkönen, Fisichella, Vettel, Heidfeld, egyszerre jön be az első kettő, eldőlhet a verseny.
 31. Itt nem szabad hibázni, Räikkönen 7.1, Fisichella 7.1. Iksz.
 31.
Vettel az élen, és ha még négy kört kibírna, akkor akár elkaphatja az élen álló párost. Marad is kint a német, nagyon is jól tudja, hogy az összetett pontversenyben ma nagyon jó "pozíciót foghat".
 33.
Rosberg 6.3 alatt abszolválja a kiállást.
 33.Fisichella 0.640-el van Räikkönen mögött.
 34.Na, jön be Sebastian Vettel. Beáll a boxba, 6.4 alatt végeznek vele, Kubica elé jön vissza, Räikkönen és Fisichella mögé. Vettel dobogós pozcióban.
35.Webber "nézeget" kifelé a 9. helyről. A leggyorsabb kör Heidfeldé.
36.
Räikkönen most 0.178-cal gyorsabb volt Fisichellánál, kérdés, meg tudja-e fogni a Ferrarit.
  A virtuális ponttáblázaton Button 72, Barrichello 56, Vettel 53 pont. Vettelé a leggyorsabb kör.
38.
Vettel eszelős iramban nyomja így a végén...
39.
Räikkönen előnye 0.9 alá csökkent. Hogy Fisichella mit tud lépni egy KERS nélküli autóval, az jó kérdés, mindenesetre a "Jégembernek" nagyon figyelnie kell, hiba biztosan nem fér bele.
41.Még három kör, Räikkönen, Fisichella, Vettel, Kubica, Heidfeld az eleje.Hosszas várakozás után lehet ismét Ferrari-győzelem.
42.Barrichello Brawnja füstöl, elég rossz jel... Nem fogja kibírni valószínűleg.
43.Még egy. Az élen már nem lesz valószínűleg változás, lenghetnek a vörös, Ferraris zászlók. Barrichello még mindig füstöl, de az autó még valahogy bírja.
43. , VÉGE
Fisichella áll a gázon, de ez nem lőtávol, és nem is lesz az. Kimi Räikkönen rajtmanővere, majd az újraindítás utáni előzése elég volt: megvan a Ferrari idei első futamgyőzelme! Räikkönen, Fisichella, Vettel, Kubica, Heidfeld, Kovalainen, Barrichello (kibírta a Brawn!), Rosberg az első nyolc, Webber lemarad a pontszerzésről.
  
  
  

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik