Átmenetileg „púp nőtt” a McLarenen, Webberé a leggyorsabb kör

Vágólapra másolva!
2011.03.08. 17:35
null
A mérésekre szolgáló púp a McLaren orrán
Mark Webber bizonyult a leggyorsabbnak Red Bulljával az újabb barcelonai kollektív Formula–1-es teszt nyitó napján, miután az 1:22 alá kerülő sauberes Sergio Pérez első helyet érő idejét törölték sikánlevágás miatt.

 

Kezdjük azzal, ami a legnagyobb feltűnést keltette: a McLaren-istálló különleges szerkezettel szerelte fel MP4-26-osát, az orrára szerelt púpot és az első légterelőjének széleit teleszkópszerű rudakkal kötötte össze. A meghökkentő külsőről azonnal elkezdődtek a találgatások, de a wokingi istálló mérnökei gyorsan megnyugtatták a helyszínen tartózkodó újságírókat: csak átmeneti a megoldás, s ezen a teszten azért alkalmazzák, hogy néhány olyan adathoz jussanak, amelyek a jövőbeni fejlesztéseknél a hasznukra lesznek.

Az Autosport szakértői gárdája szerint az első légterelőre nehezedő nyomást mérték a szerkezettel.

Pérez gyors volt, de hiába... (Fotó: Action Images)
Pérez gyors volt, de hiába... (Fotó: Action Images)

Mark Webber többek között boxkiállásokat gyakorolt, a programban volt orrkúp- és kormánycsere is, valamint azt is kipróbálta a csapat, milyen az, amikor az istálló melletti garázs előtt is autó áll. Ezekben a percekben két Red Bull-Renault volt látható a boxutcában, az egyik üresen állt a Red Bull boxától nem messze, a másikkal Webber érkezett szervizelésre.

A Renault-nál Nick Heidfeldnek kellett volna végigvezetnie a napot, de a német idő előtt kiszállt a fekete gépből. „Kicsit megbetegedtem. Azt mondta az orvos a minap, hogy ne aggódjak, mára elmúlik, de sajnos tévedett. Nem éreztem jól magam az autóban, ezért úgy döntöttem, ma pihenek fél napot, és csütörtök vagy péntek délután pótlom az elmaradásomat" – mondta Heidfeld.

Térjünk át a tesztidőkre: Mark Webber a továbbra is stabil és gyors Red Bull-lal nagyon sokáig az élen állt, a gyakorlás végén viszont Sergio Pérez – elsőként a 2011-es tesztek során – 1:22 alá szorította a köridőt Barcelonában, de gyors köre közben levágott egy sikánt, ennek pedig lett még következménye...

Az 1:21.176-os időt senki sem tudta már megdönteni, így Pérez zárta volna a leggyorsabb körrel a Razia megállása miatt piros zászlóval leintett tesztet – viszont a levágás miatt törölték a mexikói eredményét. A tesztnapot a kizárásnak köszönhetően Webber fejezte be elsőként, őt Button, Petrov, Pérez, Heidfeld és Di Resta követi. A nap „sztahanovistái" Webber, Pérez és Button voltak, mindhárman 70 kör fölött teljesítettek.

FORMULA–1
KOLLEKTÍV TESZT, BARCELONA, 1. NAP
1. Mark Webber ausztrál Red Bull-Renault 1:22.544 97 kör
2. Jenson Button brit McLaren-Mercedes 1:22.910 74
3. Vitalij Petrov orosz Renault 1:22.937 27
4. Sergio Pérez mexikói Sauber-Ferrari 1:24.117 90
5. Nick Heidfeld német Renault 1:24.735 20
6. Paul di Resta brit Force India-Mercedes 1:25.039 38
7. Davide Valsecchi olasz Lotus-Renault 1:25.406 50
8. Sébastien Buemi svájci Toro Rosso-Ferrari 1:26.004 48
9. Nico Hülkenberg német Force India-Mercedes 1:26.030 31
10. Luiz Razia brazil Lotus-Renault 1:26.723 29
11. Jérome D'Ambrosio belga Virgin-Cosworth 1:32.060 57
Az eredmények nem hivatalosak
CSAK MÁJUSBAN LESZ DÖNTÉS A BAHREINI NAGYDÍJRÓL

A Nemzetközi Automobil-szövetség kedden összeülő motorsport-világtanácsa úgy döntött, május elsejéig ad időt a Bahreini Nagydíj szervezőinek arra, hogy eldöntsék, tudnak-e futamot rendezni 2011-ben.


A szahíri pálya vezetősége február közepén jelentette be, hogy visszalép az eredetileg március 13-ára tervezett futam megrendezésétől, mert a Manamában kitört lázadások és az egyre súlyosbodó belpolitikai helyzet miatt nem tudja garantálni az odautazók biztonságát.


Bernie Ecclestone és a Formula–1 többi szereplője megértően fogadta a döntést, de Ecclestone jelezte: ha Bahreinben normalizálódik a helyzet, még az idén visszatér az F1-es mezőny. A sportág gazdasági vezetője azt is hozzátette, még az idény előtt választ kér a bahreiniektől, akik azonban a tovább tartó bizonytalanság miatt ezt most sem tudták megtenni.


Ezek szerint májusig nem lehet tudni, lesz-e futam Szahírban, és ezzel együtt azt sem, hogy mikor lesz a Brazil GP (ezt a Bahreini Nagydíj beszúrása esetén egy héttel elhalasztják).


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik