Alonso: Már tavaly voltak kételyeim a Ferrariról

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.11.20. 17:37
null
Vettel és Alonso az első sorban, a vb-éllovas Hamiltonnak az idényzáró előtti sajtótájékoztatón csak hátul jutott hely
A világbajnokság vasárnap dől el az Abu-dzabi Nagydíjon, de a csütörtök a nagy várakozás helyett a nagy bejelentések napja volt a futam helyszínén. A Ferrari a szezon végén elengedi Fernando Alonsót, akinek a helyére Sebastian Vettelt szerződtette, s mindezt bejelentette, aminek következtében a hivatalos FIA-sajtótájékoztatón a vb-címért csatázó Lewis Hamilton, Nico Rosberg páros a második sorba kényszerült…

A vasárnapi Abu-dzabi Nagydíjon eldől, hogy Lewis Hamilton vagy Nico Rosberg lesz 2014 F1-es világbajnoka, de beszédes, hogy az idényzáró előtti csütörtöki hivatalos FIA-sajtótájékoztatón a két idei vb-rivális csak a hátsó sorba került Sebastian Vettel, Fernando Alonso és Jenson Button mögé. Csütörtökön az átigazolási piac bombahírei még elnyomták a világbajnoki csata feszültségeit, a Ferrari ugyanis bejelentette, hogy Fernando Alonso helyett Sebastian Vettel lesz jövőre Kimi Räikkönen csapattársa. Mindenki tudta, hogy ez fog történni, de mindenki a hivatalos bejelentésre várt.

Az FIA-sajtótájékoztató ezt követte, s természetesen záporoztak a kérdések a miértekről. A Ferrarival hároméves szerződést kötő Vettel elmondta, hogy először a 2008-as Olasz Nagydíjon a Toro Rossóval aratott győzelme után vetődött fel, hogy a Ferrarihoz szerződjön, ám ez csak távlati terv volt, a közeljövőjét akkor a Red Bullnál képzelte el. Az idő most jött el a váltásra.

A 6. ABU-DZABI NAGYDÍJ PROGRAMJA
PÉNTEK
10.00–11.30: 1. szabadedzés
14.00–15.30: 2. szabadedzés
SZOMBAT
11.00–12.00: 3. szabadedzés
14.00–15.00: időmérő edzés
VASÁRNAP
14.00: a verseny (55 kör, 305.355 km) rajtja
Magyar idő szerint. Az NSO mindegyik edzésről élő szöveges tudósítással számol be.

„Nem könnyű ilyen döntést meghozni, de úgy éreztem, most jött el az idő. Tizenkét éves korom óta a Red Bullhoz tartoztam, nagyon szoros a kötelékem az istállóval – mondta Vettel. – A döntésen nem a Red Bull ellen szól, azért hoztam meg, mert új kihívásokat kerestem. Talán nem kell a Ferrari történelméről beszélnem. A Red Bullnák megértőek voltak, elfogadták, hogy menni szeretnék."

Alonso elmondta: bár három éve meg volt győződve róla, hogy a Ferrari lesz az utolsó F1-es csapata, a múlt esztendő folyamán elkezdtek gyűlni a kérdőjelek a fejében.

„Nem volt egyetlen pillanat, amikor megvilágosodtam, ez egy folyamat. Tavaly voltak kételyeim a 2014-es szezonról, de meg akartam várni, milyen lesz a Ferrari a turbókorszak első évében. Luca di Montezemolóval nagyon jóban vagyok, megmondtam neki, hogy ha ebben a szezonban nem vagyunk versenyképesek, elgondolkozom a más csapatokhoz szerződésen – fejtette ki Alonso. – A nyári szünetben leültem az elnökkel, és mondtam, ha nem bánja, elmennék. Hálás vagyok a Ferrarinak, mert nemet mondhatott volna, de belátta, ez a jó megoldás mindkét félnek. Hétfőn már nem leszek a Scuderia pilótája, ám a Ferrari szurkolója maradok."

Alonso Ferrarinak tisztelgő sisakja
Alonso Ferrarinak tisztelgő sisakja

A hét végén különleges sisakfestést (zöld-fehér-piros a Ferrari tiszteletére, a csapat tagjainak aláírásával) használó Alonso elmondta, amikor döntött a váltásról, nem voltak ajánlatai, csak akkor kezdett el csapatot keresni, amikor Montezemolo áldását adta a távozására.

„Bízom benne, hogy jó helyre kerülök, új fejezet lesz az életemben. Nem volt könnyű döntés, de új motivációra volt szükségem" – fogalmazott Alonso, akit egy kérdéssel zavarba lehetett hozni.

Az egyik újságíró arról faggatta, örülne-e, ha Button lenne a csapattársa a McLarennél. A spanyol azt sem tudta, mit mondjon, Button és Vettel is beszólt neki. Az angol a spanyol vállára tette a kezét: „Gondold végig nyugodtan, megvárjuk a választ." Vettel pedig azt hozta szóba, hogy úgy emlékszik, Alonso azt mondta, örülne Buttonnak, és ezt az angol is megerősítette. Alonso nagy zavarában végül kibökte: „Erre a kérdésre nem válaszolhatok, nem tudom, hol leszek."

Button elmondta, az ő jövőjén nem nagyon változtat, hogy a McLaren decemberig vár a jövő évi pilótapárosának bejelentésével, csak erre a hétvégére összpontosít. Azt sem árulta el, hogy ez lenne az utolsó F1-es futama – erre a McLarentől való távozása esetén nagy az esély –, s azt sem, hogy megvárja-e a McLaren bejelentését, mielőtt dönt a saját jövőjéről.

Vetteltől azt is megkérdezték, szerinte Räikkönen beszédesebb lesz-e vele, mint korábbi csapattársaival – a válasz a német jó humorát nem meghazudtolva egyszavas volt: „Igen."

Persze aztán önmagához híven ki is fejtette a válaszát.

KI MIKOR LESZ VILÁGBAJNOK?
Abu-Dzabiban a győztes 50, a második helyezett 36, a harmadik 30, a negyedik 24, az ötödik 20, a hatodik 16, a hetedik 12, a nyolcadik 8, a kilencedik 4, a tizedik 2 pontot kap.
Lewis Hamilton világbajnok lesz, ha Abu-Dzabiban...
...több pontot szerez, mint Rosberg.
...Rosberg legfeljebb a hatodik.
...Rosberg nyer, ő pedig a 2. helyen ér célba.
...Rosberg 2. lesz, ő pedig befér az első ötbe.
...Rosberg a 3. helyen ér célba, Hamilton pedig legalább 6.
...Rosberget negyedikként intik le, az angol pedig nem rosszabb nyolcadiknál.
...Rosberg 5., Hamilton pedig négy pontot szerez, azaz legalább 9. lesz.
...egyikük sem ér célba pontszerző helyen.
Nico Rosberg a világbajnok, ha...
...nyer, Hamilton pedig legfeljebb 3.
...2. lesz, Hamilton pedig legfeljebb 6.
...3., Hamilton pedig nem fér be az első hatba.
...4., miközben csapattársa kiszorul az első nyolcból.
...5., és Hamilton csak két pontot szerez.

A beszélgetéseket a hátsó sorból, a sajtótájékoztatóra szintén meghívott Nico Hülkenberg két oldaláról figyelte Hamilton és Rosberg, a Mercedes párosa. Az újságírók előtt kezet fogtak, de látható volt rajtuk, hogy nem gálafutamként élik át az idényzárót, mint a többiek, akik számára már nincs tétje a vasárnapi viadalnak.

„Azért jöttem ide, hogy megnyerjem a versenyt. Hiba lenne másképpen hozzáállni ehhez a futamhoz, mint más nagydíjhétvégékhez, ezért semmi sem változik – szögezte le az éllovas Hamilton, akinek vasárnap Rosberg győzelme esetén a 2. helyezés is elég lenne a vb-címhez. – Nem érzek nyomást, húsz éve versenyzem, hozzászoktam az ilyen helyzetekhez, ezekről szól az életem."

Rosberg tudja, csak akkor lehet esélye a világbajnoki elsőségre, ha legyőzi Hamiltont, ám önmagában ez sem elég. Korábban többször is kimondta, szüksége van arra, hogy Hamiltont balszerencse érje, vagy rajta kívül más is legyőzze – utóbbira nincs sok esély.

„Feszült hétvége lesz, de nem használnám a nyomás szót. Lewis nagy küzdő, remélem, remek hétvégét zárunk – mondta Rosberg. – Győznöm kell, és »segítség« Lewistól, nem lehet második. Derűlátó vagyok, a brazíliai futam közben is hibázott, ha más nem, ez reményt ad."

A kézfogás és az őszinte mosolyok…
A kézfogás és az őszinte mosolyok…

A hét végén a Caterham visszatér a mezőnybe, és Kobajasi Kamui mellett a jövőre a Sauberhez csatlakozó Marcus Ericsson helyett a brit Will Stevens ül a zöld autókban. A Marussia is tett egy kósza kísérletet arra, hogy elinduljon, de a piros autókat nem látjuk a rajtrácson.

Vettelen és Alonsón kívül többen most búcsúznak csapatuktól. Danyiil Kvjat a Toro Rossóból átül a Red Bullba, s az sem biztos, hogy Jean-Éric Vergne az olasz csapatnál marad. A Sauber mindkét pilótájától megválik az idény végén, s mint kiderült, Adrian Sutilnak a 2015-ös szerződése ellenére nem kell fizetni, mert a német nem teljesítette a szerződésébe foglalt szponzorkeresést. A McLaren esetében nem tudható, hogy Button vagy Kevin Magnussen távozik. A Lotusnál, a Williamsnél és a Mercerdesnél már hivatalos, hogy marad az idei páros, és valószínűleg ugyanez a helyzet a Force Indiánál is.

A VB ÁLLÁSA
GYŐZELEM DOBOGÓ PONTSZERZÉS PONT
1. Lewis Hamilton 10 15 15 334
2. Nico Rosberg 5 15 16 317
3. Daniel Ricciardo 3 8 15 214
4. Sebastian Vettel 4 15 159
5. Fernando Alonso 2 16 157
6. Valtteri Bottas 5 16 156
7. Jenson Button 1 12 106
8. Felipe Massa 2 10 98
9. Nico Hülkenberg 14 80
10. Kevin Magnussen 1 12 55
11. Kimi Räikkönen 12 53
12. Sergio Pérez 1 11 47
13. Jean-Éric Vergne 7 22
14. Romain Grosjean 2 8
15. Danyiil Kvjat 5 8
16. Pastor Maldonado 1 2
16. Jules Bianchi 1 2
KONSTRUKTŐRÖK
1. Mercedes 651 – már világbajnok
2. Red Bull-Renault 373
3. Williams-Mercedes 254
4. Ferrari 210
5. McLaren-Mercedes 161
6. Force India-Mercedes 127
7. Toro Rosso-Renault 30
8. Lotus-Renault 10
9. Marussia-Ferrari 2
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik