THURY GÁBOR
THURY GÁBOR
2019.12.05 23:20 Frissítve: 2019.12.05 23:20

Tavaszvárás – Thury Gábor jegyzete

 

Noha valóban jó évet készül zárni az FTC labdarúgócsapata, a Békéscsaba elleni Magyar Kupa-kiesés porszemként került a gépezetbe. Gyorsan hozzáteszem, hogy a zöld-fehéreknek Csabán sosem volt könnyű dolguk. Emlékezzünk csak arra az időszakra, amikor Mészöly Kálmán volt az Előre edzője, a Kórház utcai pályán nem volt sétagalopp Láza Jánosék ellen játszani. Igaz, ez már régen volt, de Pásztor József edzősége idején 25 évvel ezelőtt például 5–2-re kapott ki a Fradi.

 
Kubatov: Nem tudom, volt-e ennyire sikeres a klub a rendszerváltás óta

Ám nem leszek igazságtalan, ez a kiesés nem teszi tönkre az idényt. Az évadot, amelyet Kubatov Gábor klubelnök értékelt, s elmondhatta, a csapatnak esélye van a továbbjutásra az Európa-liga csoportköréből. S ha már visszaugrottunk az időben, ne feledjük, hogy nemzetközi kupában legutóbb 2004-ben élte meg magyar együttes a tavaszt, az UEFA-kupában Debrecen az FC Bruges-zsel játszott (akkoriban még nem volt csoportkör). Márpedig ha az Espanyol nem egyenlít az utolsó utáni percben, akkor... Világos, jövőre ez a cél: továbbjutás az El-csoportkörből. A sajtótájékoztatón jelen lévő Orosz Pál, a futballszakosztályt működtető zrt. vezérigazgatója nemrégiben kijelentette – s a mostani beszélgetésben is utalt rá –: a Bajnokok Ligája más kávéház, a realitás az El-szereplést megcélozni.

Ám nem mellékes visszatekinteni, honnan is indult a klub? Az átlagnézőszám megduplázódott, de amit ennél is fontosabbnak tartok, a szurkolók méltók az FTC-hez, Kubatov szavait idézve, „mostanság nincs velük probléma”. Ami a távlati célt illeti, az elnök szeretné, ha az együttes a Dinamo Zagreb szintjére jutna el. Nos, bár pénzből minden klubnál, így a Fradinál is lehetne több, ehhez minden adva van. Orosszal egyet kell érteni abban, hogy nem minden NB I-es klubnak ugyanaz a küldetése, és a nemzetközi szintű eredményekhez elengedhetetlen a légiósok szerepeltetése. Ilyen világ van, ez a trend, mégis azt mondom, az FTC-nek még nagyobb hangsúlyt kellene fektetnie az utánpótlás-nevelésre. Mert ugyan egy fiatal magyar futballistának nehéz bekerülni a felnőttkeretbe, a fradizmus megerősítésében igen erős kohéziót ad(na), ha a legnépszerűbb klubban nem csak mutatóban lépne pályára honfitárs. Tudom, nem lehet már visszahozni a régi idők hangulatát, mégse feledjük azt az időszakot, amikor az edzéseken a Fradi-drukkerek az edzőpálya korlátjára támaszkodva fürkészték, kikből lehetnek Albertek, Varga Zoltánok. Jó, legyen a srácokból „csak” Dibusz, netán Böde.

Már csak azért is, mert a Dinamo Zagreb magját horvát futballisták alkotják.

2019.12.16 12:50:34

Európa-liga B. Á.

Nehéz feladat vár Szoboszlaiékra • Az FTC csoportjából továbbjutó Ludogorec az Intert kapta.

2019.12.14 23:10:58

Európa-liga MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Az FTC legkésőbb Rebrov kinevezésekor letette a voksát egy bizonyos stratégia mellett, amelynek a konzekvens követése ezt a sikert eredményezte. A csapat kivívta magának a lehetőséget, hogy a vicinálisról néhány megálló erejéig átszálljon a gyorsvonatra.

2019.12.13 19:06:23

Európa-liga SOMOGYI ZSOLT

NS-VÉLEMÉNY. A játékvezető meglopta a Fradit, jókora esélyt rabolt el a zöld-fehérektől.

2019.12.12 19:57:32

Európa-liga BORBOLA BENCE, SZABÓ MIKLÓS (RAZGRAD), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Elmaradt 11-es, elpuskázott ziccer, figyelmetlenség miatt kapott gól, kései egyenlítés: csak döntetlen a Ludogorec ellen.