Szorult helyzetbe került az Atlético a Kazany ellen

Vágólapra másolva!
2013.02.14. 23:25
null
Az Atlético kockáztatott a hajrában, és ez nem jött be Falcaóéknak (fotó: Reuters)
A labdarúgó Európa-liga 16 közé jutásért vívott körének első meccsén a címvédő Atlético Madrid hazai pályán szenvedett 2–0-s vereséget a Rubin Kazanytól. A vendégek a második félidőben végig emberhátrányban voltak, a hosszabbításban mégis növelték félidei 1–0-s előnyüket. Az Internazionale Rodrigo Palacio duplájával szerzett kétgólos előnyt a kolozsvári CFR ellen.


INTERNAZIONALE (olasz)–CFR CLUJ (román)


Az Interben első alkalommal kezdett a horvát tehetség, Mateo Kovacic, és nem teljesített rosszul. Kezdett Diego Milito is, ám ő nem sokáig maradhatott a pályán, ugyanis a 10. percben hordágyon kellett levinni, miután súlyos sérülést szenvedett. (A részletekről lásd keretes írásunkat!)

MILITO SZEZONJÁNAK VÉGE

Nemcsak súlyosnak látszott, de valójában az is volt Diego Milito sérülése: az első vizsgálatok alapján biztosan kijelenthető, hogy elszakadt a keresztszalagja. A 33 éves csatárt miután hordágyon levitték, azonnal megvizsgálták, és kiderült a szalagszakadás mellett a porkorongja is sérült, műteni kell, és legalább hat hónap kihagyásra számíthat.

Az argentin helyére honfitársa, Rodrigo Palacio érkezett, és nem bizonyult rossz beszállónak, hiszen tíz perccel később ő szerezte meg a vezetést a fekete-kékeknek: Fredy Guarín indult meg rendkívül agilisan az ellenfél térfelén, majd jó ütemben passzolt, és Palacio ügyesen emelt át a kifutó Mário Felgueiras felett.

Az Inter megnyugodott az előnytől, a CFR nem tudott kibontakozni, viszont a hazaiak nem gyakoroltak akkora nyomást a kolozsváriakra, ami egy újabb gólhoz szükséges volt, így ellaposodott az összecsapás. A 87. percben aztán egy szép egyéni megmozdulás után mégis nőtt a hazai előny: Kovacic passza után Palacio kiszorult helyzetből csodásan emelte át külsővel a kapust, így az argentin duplája után az Inter 2–0-s előnnyel utazik a visszavágóra.

ATLÉTICO MADRID (spanyol)–RUBIN KAZANY (orosz)

Nem kezdődött jól a címvédő számára a mérkőzés, hiszen a Kazany már a 6. percben megszerezte a vezetést, miután egy kipattanót Gökdeniz Karadeniz értékesített. José Rondón lőtt kapura, a labdát Sergio Asenjo (Thibaut Courtois csak a kispadon ült) fogni nem tudta, a leggyorsabban pedig a török kisember reagált, és közelről a kapuba helyezett.

Szenvedett az Atlético, nem játszottak jól a madridiak, mert a tatár csapatnak feküdt ez a fajta játék. A helyzet ráadásul azután sem változott sokat, hogy a 45. percben a találkozót vezető Vad II István kiállította a második sárga lapját begyűjtő Roman Saronovot.

A hajrában már csak a védekezésre koncentrált a Rubin, amely nem ritkán tíz emberrel szorult be saját 16-osára, ám szerencséje is volt, amikor Radamel Falcao a 78. percben a lécet találta el, öt perccel később pedig Adrián López fejelt másfél méterről nagy helyzetben a kapu mellé. Sőt Cristián Rodríguez a hosszabbításban „megismételte a bravúrt”, csak lábbal: egy lepattanó labdát négy méterről rúgott el a kapu mellett. A 95. percben pedig jött az újabb csapás: Sergio Asenjo felfutott egy szögletnél, Pablo Orbaiz pedig Roman Jeremenko passza után a felezővonalnál lefutotta a kapuvédőt, majd az üres kapuba helyezett. A Kazany sokkolta az Atléticót, 2–0-s veresége után szorult helyzetben a címvédő!

BORUSSIA MÖNCHENGLADBACH (német)–LAZIO (olasz)

A Lazio – a Bayer Leverkusennel holtversenyben – a legjobb védelemmel várhatta a Mönchengladbach elleni összecsapást, hiszen a hat csoportmérkőzésen mindössze két gólt kapott. Ilyen mutatója a római klubon kívül csak a „gyógyszergyáriaknak” van.

Ahogy a Leverkusen védelme kapituált ma a Benfica ellen, úgy a Lazio hátsó alakzata sem úszta meg kapott gól nélkül a napot. André Dias sárga lapot érő szabálytalanságát követően a Mönchengladbach a 17. percben Martin Stranzl tizenegyesével szerzett vezetést, 1–0.

A második félidőben azonban magára talált az európai kupaporondon ebben a szezonban még veretlen Lazio: az 57. percben Antonio Candreva beadását követően Sergio Floccari a kapufa segítségével talált a németek kapujába. Négy perccel később Senad Lulic centerezésére a csereként beálló Libor Kozák érkezett a legjobb ütemben, és szép mozdulattal továbbított a hazaiak kapujába.

A történéseknek azonban ezzel még közel sem volt végük. André Dias a 69. percben ismét szabálytalanul avatkozott játékba a tizenhatoson belül, amiért megkapta második sárga lapját, így a kiállítás sorsára jutott, Stranzl tizenegyesét azonban ezúttal hárította Federico Marchetti, a Lazio kapusa.

A folytatásban a németek kapufáig is eljutottak, ám a gólhoz újabb tizenegyesre volt szükség. A nemes feladatot immáron Thorben Marx vállalta magára, és nem is hibázott. A Gladbach ezzel zsinórban hatodik hazai európai kupameccsén is eljutott legalább két gólig. De nem állt meg ennyinél.

A 87. percben Juan Arango tökéletes szabadrúgása kötött ki Marchetti kapujában. Emberelőnyben két gólt is szerzett a Mönchengladbach, ám a győzelemhez ez sem volt elegendő. A 93. percben ugyanis Hernanes szabadrúgását Kozák bólintotta a hazaiak kapujába, 3–3.


NEWCASTLE UNITED (angol)–METALISZT HARKIV (ukrán)

A hazai közönség előtt tizenegy európai kupamérkőzés óta veretlen „szarkák” a Metaliszt Harkivot fogadták, amely a télen elvesztette egyik legértékesebb játékosát, a Sahtar Doneckbe szerződő Taisont.

Bázelben az időjárás nem volt a csapatokkal
Bázelben az időjárás nem volt a csapatokkal

A mérkőzés legfontosabb eseményére a 23. percben került sor, amikor is Papiss Cissé találatát les miatt nem adta meg a játékvezető. Más kérdés, hogy az ítélet jogosságán lehet vitatkozni. A folytatásban mindkét fél előtt adódott lehetőség a gólszerzésre, ám egyik csapat játékosainak sem sikerült a kapuba találniuk, így gól nélküli döntetlennel zárult a meccs.

A Newcastle már 12 európai kupameccs óta veretlen hazai pályán.

A TOVÁBBI MÉRKŐZÉSEKEN

A Videoton volt csoportellenfelei közül az FC Basel lehetett boldogabb: a svájciak a 22. percben Philipp Degen nagy bedobását követően Valentin Stocker révén szereztek vezetést a Dnipro ellen, majd a 69.-ben a csapatkapitány Marco Streller szöglet utáni csúsztatásával megduplázták előnyüket – és magabiztosan mehetnek Ukrajnába.

A Genk Stuttgartba látogatott, ahol a krízisben levő, pocsék formát mutató házigazdák egy önbizalom-növelő győzelemre áhítoztak. A 42. percben Christian Gentner közelről felavatta a Genk kapujában álló Köteles Lászlót, aki addig több szép védéssel tartotta nullán a stuttgarti támadókat. A második félidőben sokáig maradt az 1–0, majd a Stuttgart a 91. percben elég teret engedett egy vendégkontrának, amelynek a végén Plet stukkolt az üres kapuba – helyzeti előnyben a belgák. A stuttgartiak – akiknél Hajnal Tamás a keretbe sem került – december 19. óta nem nyertek meg tétmeccset!

EURÓPA-LIGA

A 16 KÖZÉ JUTÁSÉRT, 1. MÉRKŐZÉSEK

Newcastle (angol)–Metaliszt Harkiv (ukrán) 0–0

Stuttgart (német)–Genk (belga) 1–1 (1–0)
G:
Gentner (42.), ill. Plet (91.)

Atlético Madrid (spanyol)–Rubin Kazany (orosz) 0–2 (0–1)
G:
Gökdeniz Karadeniz (6.), Orbaiz (95.)
K: Saronov (45. – Rubin)

Basel (svájci)–Dnipro (ukrán) 2–0 (1–0)
G:
Stocker (23.), Streller (67.)

Mönchengladbach (német)–Lazio 3–3 (1–0)
G:
Stranzl (17. – 11-esből), Marx (84. – 11-esből), Arango (88.), ill. Floccari (57.), Kozák (64., 94.)
K: André Dias (69. – Lazio)

In
ternazionale (olasz)–CFR Cluj (román) 2–0 (1–0)
G:
Palacio (20., 87.)


A visszavágókat február 21-én játsszák.

A JÁTÉKNAP ÖSSZES EREDMÉNYÉT ITT TALÁLJA!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik