Stopira a Gent ellen is ünnepelni szeretne

Vágólapra másolva!
2012.08.09. 12:16
null
Stopira nagyszerűen küzdött a Slovan ellen is (fotó: Veres Viktor)
Címkék
Ma este lép pályára Gentben a Videoton az Európa-liga selejtezőkörének visszavágóján. A Videoton bal oldali védője, Stopira jól érzi magát hazánkban, és a Genttől sem fél. A zöld-foki-szigeteki légiós az 1–0-s előny ellenére is tiszteli a belga ellenfelet.

 

SOUSA NEHÉZ MECCSET VÁR
„Ahogyan az előző idényben is bizonyította, gólerős csapat a Gent, ezért nagyon nehéz mérkőzésre számítok. Valószínűleg az ellenfelünk támad majd többet, de felkészültünk a feladatra, és tudjuk, hogy rengeteget kell futnunk. Muszáj minden energiánkat mozgósítanunk, nagy erőfeszítéssel küzdenünk, ha meg akarjuk nehezíteni a belgák dolgát és tartani az előnyünket. Továbbra is a Gentet tartom a párharc esélyesének, ezt sugallják a múltbeli eredmények is, a futballban azonban mindig benne van a meglepetés.

Ianique dos Santos Tavares, művésznevén Stopira most még „csak” arról híres, hogy ő a magyar bajnokság első zöld- foki-szigeteki játékosa. A huszonnégy esztendős ballábas védő a nyáron igazolt a Videotonba, amelynek minden nemzetközi mérkőzésén pályára lépett. A futballista nyolc alkalommal szerepelt hazája válogatottjában, Magyarországon azonban még ismerkedik a közeggel, mint ahogy mi is vele.

„Nagyon tetszik az ország – mondta Stopira. – Azt már most kijelenthetem, hogy szeretek itt lenni. A labdarúgás színvonala elég jó, eddig azt tapasztaltam, hogy sok a képzett, technikás futballista, azaz minden tekintetben jól érzem magam.”

A Gent elleni csütörtöki Európa-liga visszavágója jó alkalom lesz rá, hogy a Videoton mindegyik játékosa a maximumot hozza ki magából. Szó se róla, a belga együttes ellen szükség is lesz rá, elvégre a piros-kékek feltétlenül tovább akarnak jutni. Igaz, a belgák is. A védőink tehát nem fognak unatkozni – köztük Stopira sem –, hiszen a Gent heves rohamokat ígér.

„Tisztában vagyunk vele, hogy nagyon nehéz mérkőzés vár ránk a belgák ellen. Viszont azt is el kell mondani, hogy nagyon sokat dolgoztunk a sikerért, a továbbjutásért. Tiszteljük a Gentet, de egyáltalán nem félünk tőle, mint ahogyan egyik ellenfelünktől sem. Egyre jobb formába kerülünk, és bízunk benne, hogy elérjük a célunkat, vagyis továbbjutunk a most következő párharcból is.”

És ha már a fehérvári védelem van fókuszban, érdemes megjegyezni, hogy nemzetközi összetételű csapatrészről van szó, és ez a helyzet – gondolnánk – nem feltétlenül segíti az összeszokást.

„Azért már jó ideje együtt edzünk, vagyis egyre inkább kezdünk összeszokni. Letudtunk már közösen néhány meccset is, ami szintén sokat segít ebben a tekintetben. Az is jó, hogy hárman is beszélünk portugálul, de azokkal is napról napra jobban megértjük egymást, akikkel nincs meg a közös nyelv, velük is megvan már az összhang. Ahogy múlnak a napok, ez egyre inkább igaz, azaz nem lesz itt semmi gond.”

Stopira természetesen játszott a Zöld-foki-szigeteken is, onnan került spanyol kitérővel Portugáliába. Érdekes pályaív az övé, jócskán volt benne emlékezetes meccs, köztük egy válogatott találkozó is.

„Azt sohasem feledem el, amikor Libériával játszott a válogatottunk. Nyolcvanezren ültek a lelátókon, ami már eleve különleges élmény volt számomra, ráadásul amikor véget ért a találkozó, szinte mindenki a pályára özönlött a nézőtérről. Nem akart minket bántani senki, csak a fanatikus szurkolók szerettek volna ereklyéket kérni tőlünk. Igazi őrültek voltak, mindent meg akartak szerezni, ami rajtunk volt. Jó volt annyi fanatikus előtt futballozni. Abban bízom, hogy ha szerényebb létszámú közönség előtt is, de Belgiumban ismét ünnepelhetek – a Videoton továbbjutását az Európa-ligában.”

 

NEM SZÉLSŐSÉGES CSAPAT A GENT
A Gentről az a hír járja, hogy otthonában sokkal félelmetesebb, mint vendégségben. A belga Sport/Voetbalmagazine újságírója, Jan Hauspie jellemezte a gárdát. „A csapatok többsége hazai pályán természetesen eredményesebb, mint idegenben, ez a Gentre is igaz, bár a KAA idegenbeli és hazai produkciója között azért nem olyan hatalmas a különbség – mondott ellent a korábbi véleményeknek a hetilap szakírója. – Egyáltalán nem jellemzik a szélsőségek, viszont néhány játékosa távozása láthatóan érzékenyen érinti. Ez már akkor kiderült, amikor az előző El-fordulóban a luxemburgi Differdange kettő nullra tudott vezetni vendégként. A középpályán elvesztette az együttes az FC Bruges-be igazoló Jesper Jörgensent, elöl Elimane Coulibalyt, és akkor még csak két nevet említettem. A rutinos futballisták helyett fiatalok kerültek be az együttesbe, akik azonban egyelőre nem igazolták, hogy a Gent nyereségei lennének. A tréner, Trond Sollied ragaszkodik is hozzá, hogy tapasztaltabb játékosokkal bővüljön a keret. De függetlenül attól, hogy gyengült a csapat, és hogy egy nullás vereséget szenvedett Magyarországon, az általános vélemény Belgiumban az, hogy továbbjut a Gent. Már csak azért is, mert a belga ligát magasabbra taksálják, mint a magyart.”
EURÓPA-LIGA
SELEJTEZŐ, 3. FORDULÓ, VISSZAVÁGÓ – A MAI PROGRAM
18.00: Aktobe–Genk
Az első mérkőzés eredménye: 1–2
18.00: Dinamo Moszkva–Dundee United
Az első mérkőzés eredménye: 2–2
18.00: Elfsborg–Horsens
Az első mérkőzés eredménye: 1–1
18.00: Omonia Nicosia–Crvena zvezda
Az első mérkőzés eredménye: 0–0
18.45: Slaven Belupo–Athletic Bilbao
Az első mérkőzés eredménye: 1–3
19.00: Aalesund–APOEL
Az első mérkőzés eredménye: 1–2
19.00: Anorthoszisz Famaguszta–Dila Gori
Az első mérkőzés eredménye: 1–0
19.00: Legia Warszawa–Ried
Az első mérkőzés eredménye: 1–2
19.00: Metalurh Doneck–Tromsö
Az első mérkőzés eredménye: 1–1
19.00: Mladá Boleslav–FC Twente
Az első mérkőzés eredménye: 0–2
19.00: Rosenborg–Servette
Az első mérkőzés eredménye: 1–1
19.30: Gent–VIDEOTON (tv: m2)
Az első mérkőzés eredménye: 0–1
19.30: Spartak Trnava–Steaua Bucuresti
Az első mérkőzés eredménye: 1–0
19.30: Young Boys–Kalmar FF
Az első mérkőzés eredménye: 1–0
20.00: FK Zeta–FK Sarajevo
Az első mérkőzés eredménye: 1–2
20.00: Lech Poznan–AIK
Az első mérkőzés eredménye: 0–3
20.00: Mura–Arszenal Kijev
Az első mérkőzés eredménye: 3–0
20.00: PAOK–Bnei Jehuda
Az első mérkőzés eredménye: 2–0
20.00: Sparta Praha–Admira
Az első mérkőzés eredménye: 2–0
20.00: Viktoria Plzen–Ruch Chórzow
Az első mérkőzés eredménye: 2–0
20.00: Vitesse Arnhem–Anzsi Mahacskala
Az első mérkőzés eredménye: 0–2
20.30: Bursaspor–KuPS
Az első mérkőzés eredménye: 0–1
20.30: Hannover–St Patrick`s Athletic
Az első mérkőzés eredménye: 3–0
20.30: Rapid Bucuresti–SC Heerenveen
Az első mérkőzés eredménye: 0–4
20.45: Internazionale–Hajduk Split
Az első mérkőzés eredménye: 3–0
20.45: Olympique Marseille–Eskisehirspor
Az első mérkőzés eredménye: 1–1
21.00: Marítimo–Aszterasz Tripolisz
Az első mérkőzés eredménye: 1–1
21.05: Liverpool–FC Gomel
Az első mérkőzés eredménye: 1–0
21.05: Rapid Wien–Vojvodina
Az első mérkőzés eredménye: 1–2

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik