Elverték Bukarestben „Európa királynőjét"

Vágólapra másolva!
2013.03.07. 18:17
null
Inkább a harc dominált a mérkőzésen... (Fotó: Action Images)
A labdarúgó Európa-liga nyolcaddöntőjének első felvonásán a Bajnokok Ligája-címvédő Chelsea a Steaua Bucuresti-hez látogatott, és 1–0-s vereséget szenvedett.

Aligha arról álmodott az idény elején a Bajnokok Ligája-címvédő Chelsea, hogy március elején Bukarestben fog majd pályára lépni az Európa-ligában, de az angolok komolyan vették a mérkőzést, elvégre a tét mégiscsak a legjobb nyolc közé jutás a „kisebbik" nemzetközi kupában.

Kellett is jó erőkből álló kezdőcsapat, mert a csapat menedzserének, Rafael Bentíteznek nem áll úgy a szénája, hogy beleférne egy El-kudarc (noha megvannak számlálva napjai, hiszen az idény végén távozik), másrészt a Steaua Bucuresti mégiscsak egy egykori BEK-győztes gárda, amely remek formában futballozik mostanában, uralja a hazai pontvadászatot, az előző körben pedig az Ajaxot búcsúztatta ebben a sorozatban.

A hazaiak nagy elánnal kezdtek „Európa királynője" (hogy a románok kapusának, Ciprian Tatarusanunak szóhasználatával éljünk) ellen, de helyzetig nem jutottak a néha közel 80 százalékos labdabirtoklási arány ellenére sem. Bő negyedóra után kijjebb jött a nem éppen acélos szorításból a Chelsea, de Fernando Torrest nem tudták helyzetbe hozni, a szélsők pedig igen pontatlanul futballoztak.

De nagy baj ebből nem lett, nem úgy hátul Ryan Bertrand első figyelmetlenségéből: a fiatal játékos Iasmin Latovlevici remek beívelése után lerántotta a 16-oson belül Raul Rusescut, a sértett pedig magabiztosan értékesítette a megítélt büntetőt. 1–0

A kapott góltól magához tért a Chelsea, Josszi Benajun, majd Fernando Torres is helyzetbe került, ám Tatarusanu mindkétszer védett. A második félidőt is a Steaua kezdte lendületesebben, de hiába lőttek többször is ígéretes helyzetből kapura a románok (a Steaua kezdőjében csak egy légiós kapott helyet, a lengyel Lukasz Szukala), ezeket rendre elkapkodták.

Benítez beküldte Juan Matát és Marko Marínt is, de ez sem segített csapatán, miközben a hazaiak is egyre gyengébben játszottak – a találkozó ezen részének színvonaláról sokat elmond, hogy a labda is belehalt az unalomba, egyszer csak fogta magát bánatában, és leeresztett.

A hajrában Marin és David Luiz előtt is adódtak lehetőségek, de nem éltek a lehetőséggel. Nem úgy a Steaua, amely erősen közepesen futballozva is legyűrte „Európa királynőjét"...


A TÖBBI MAI EL-MÉRKŐZÉS ALAKULÁSÁT ITT KÖVETHETI FIGYELEMMEL!

EURÓPA-LIGA
NYOLCADDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
STEAUA BUCURESTI (román)–CHELSEA (angol)
10
Bukarest, Nemzeti Stadion, 50 000 néző. V: Karaszjov (orosz)
Steaua: Tatarusanu – Rapa, Szukala, Chiriches, Latovlevici – Bourceanu, Pintilii (Prepelita, 58.) – Ad. Popa, Chipciu, Tanase (Tatu, 82.) – Rusescu (Gardos, 90.). Vezetőedző: Laurentiu Reghecampf
A kispadon: Stanca (k.), Filip, Iancu, Adi
Chelsea: Cech – B. Ivanovics, Luiz, Terry, Bertrand – Lampard, Mikel – Benajun (Mata, 64.), Oscar, Hazard (Marin, 75.) – F. Torres. Menedzser: Rafael Benítez
A kispadon: Turnbull (k.), A. Cole, P. Ferreira, Cahill, Azpilicueta
Gólszerző: Rusescu (34. – 11-esből)

PERCRŐL PERCRE

Semmi sincs veszve az angoloknak még. Kivéve, ha a visszavágón is így játszanak...

90. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS, KIKAPOTT A CHELSEA BUKARESTBEN.

90. perc
Gardos szerez labdát, de addig totojázik a 16-os előtt, amíg beérik, lövését pedig Bertrand blokkolja.

Négy perc a ráadás.

90. perc Rusescu le, Florin Gardos váltja.

89. perc
Azért van, amiért nem Benítez a hibás: Lampard lő jobbal öt méterrel a kapu mellé 16-ról...

85. perc
Tatarusanu belesérül egy kirúgásba, ápolás.

84. perc
David Luiz lő nem sokkal a léc fölé egy 25 méteres szabadrúgást középről.

83. perc HELYZET! Marin egy szép cselsorozat végén lő az ötös jobb sarka elől, de túl közel a román kapushoz.

82. perc Tanase le, Tatu váltja.

75. perc Hazard le, Marko Marin be.

74. perc
Hazard lő hét méterről, balról ballal a léc fölé nem sokkal, éles szögből, miután Torres lefejel egy jobbról érkező labdát. Előtte mindkét hazai középső védő hibázott.

71. perc Torres ad egy borzalmas passzt...

66. perc Mikel Obi odarúg Prepelitának, sárga.

Kilyukadt a labda...

64. perc Juan Mata váltja a halovány Benajunt.

63. perc
Lampard felívelését Torres az ötösről hátrafelé fejeli, ellenfélhez...

61. perc
Ismét Tanase lő, 20-ról jobbal nem sokkal a jobb felső mellé.

58. perc Pintiliit Andrei Prepelita váltja, szűrő helyett támadó középpályás.

57. perc
Megúszta a Chelsea: Chipciu bal oldali beadásánál eltolja nyújtott kézzel a 16-oson belül Popát Lampard. Tovább...

56. perc
Tanase lő jobbal 17-ről egy öllel a jobb alsó mellé, remek pozícióból.

Újra lendületben a Steaua, de ismét helyzetek nélkül.

51. perc Tatarusanu kap le szépen egy Hazard-beívelést.

50. perc Mihai Pintiliié az első hazai sárga, felrúgja John Terryt.

47. perc
Rusescu játszik szépen a 16-oson belül Bourceanu elé, aki azonban eltöri a labdát, jó helyzetből.

46. PERC CSERE NINCS, FOLYTATÓDIK A MÉRKŐZÉS!

Nem rossz a mérkőzés, de lesz ez még jobb is! Maradjanak velünk!


45. PERC VÉGE AZ ELSŐ FÉLIDŐNEK!

42. perc
Torres lő jobbal 15-ről, Tatarusanu ezúttal a bal alsó előtt véd!

38. perc Eden Hazard összejátszik Benajunnal, utóbbi kapura lő 15-ről jobbal, de Ciprian Tatarusanu hatalmas vetődéssel ment a jobb alsó előtt! HELYZET VOLT!

34. PERC VEZET A STEAUA! Raul Rusescu jobbal a jobb alsóba bombáz, 1–0!

33. perc BÜNTETŐ! Ryan Bertrand lerántja az ötös előtt Raul Rusescut Latovletici bal oldali beadása után, büntető és sárga lap. Azért túl nagyot nem kellett taszajtani a románon, de megadhatónak tűnt.

32. perc
Vlad Chiriches ad egy labdát Torresnek, de aztán meggondolja magát, a 16-os jobb szélénél utoléri a spanyolt, és becsúszva szereli.

Most már a Chelsea birtokolja többet a labdát.

25. perc
Josszi Benajun indítja parádésan a román kapust a 16-osról...

24. perc
Braniszlav Ivanovics bólint a bal alsó mellé egy bal oldalról beívelt Lampard-féle szögletet.

20. perc
Frank Lampard beívelését fejeli ki az ötös előtti tömeg tetejére emelkedő Cornel Rapa.

15. perc
Érdekes! Fernando Torres kicselezi a 16-os bal oldala előtt Iasmin Latovlevicit, majd saját maga elől kirúgásra ment.

Ne feledjük, az európai sorozatokban a Chelsea lőtte ebben az idényben a legtöbb gólt, 18-at (a Bayern München, Real Madrid kettőssel karöltve).


9. perc Eddig 75 százalékban a labda a románoknál.

Az angol fiú belesérül a jelenetbe.

6. perc Mihai Pintilii lő egy jobb oldali szöglet után keresztbe el a kapu előtt az ötös jobb sarkától, Ryan Bertrand mellett.

4. perc Alexandru Chipciu lő jobbal másfél méterrel a jobb alsó mellé 17-ről.

Támad a Steaua, de helyzetek nélkül.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak tiszta pirosban, a vendégek kékben.

A Steaua 12 pont előnnyel vezeti bajnokságát, az előző El-körben az Ajaxot fogadta.

A legjobb 16 között lévő csapatok közül a Chelsea játszotta az El-ben/UEFA-kupában a legkevesebb mérkőzést, 10-et, a Levantével holtversenyben.

A két csapat korábban még nem találkozott egymással. Játékost sem vettek egymástól.

A hazaiaknál Daniel Georgijevszki és Stefan Nikolics sérült, a vendégeknél Oriol Romeu maródi. Demba Ba nem léphet pályára, mert korábbi egyesületében már megtette ezt az ősszel a Newcastle United színeiben.

A Steaua rutinosnak számít az Európa-ligában, hiszen eddig mind a négy kiírásában szerepelt a sorozatnak (a Rubin Kazannyal együtt). A legjobb 16 mezőnyéből az Anzsi, a Basel és a Viktoria Plzen járta be a leghosszabb utat a nyolcaddöntőig, mindhárom csapat 14 meccset játszott eddig a sorozatban.

David Luiz, a Chelsea brazil légiósa elmondta: a londoni klub éhes a sikerre, és az Európa-liga nagy lehetőség arra, hogy trófeát gyűjtsenek. „Ez lehetőség, hogy megnyerjünk egy újabb meccset, és hogy előnyt szerezzünk a visszavágóra, amivel közelebb kerülhetünk a sorozat megnyeréséhez” – mondta a Steaua elleni mérkőzésről David Luiz.

„Nehezebb meccs lesz, mint egy román élcsapat elleni, annyi szent, hiszen Európa királynőjéről beszélünk – utalt a Chelsea-re Ciprian Tatarusanu, a Steaua hórihorgas kapusa. – Kétségem sincs afelől, hogy többet kell majd dolgoznunk ellene, mint egy átlag európai csapat ellen. Ám az Ajax ellen bebizonyítottuk, hogy bárkivel felvesszük a harcot. A Chelsea persze esélyesebb és jobb. Nem érzek nyomást magamon, csak a pozitív dolgokra koncentrálok.”

A friss BL-győztes Chelsea mellett több olyan csapat is van a jelenlegi mezőnyben, amely már nyert korábban európai kupasorozatot, többek között a Benfica, az Internazionale és a Steaua Bucuresti. Csütörtökön Bukarestben tehát két kupagyőztes találkozik, hiszen a Steaua 1986-ben BEK-et nyert, a fináléban a Barcelonát megverve.

A billentyűknél: B. J.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A STEAUA BUCURESTI–CHELSEA EURÓPA-LIGA-NYOLCADDÖNTŐ ELSŐ FELVONÁSÁNAK ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik