A Sporting megviccelte a Manchester Cityt

Vágólapra másolva!
2012.03.08. 20:30
null
Xandao (fent) finomabb megoldással is észrevétette magát (Fotó: MTI)
Címkék
Lisszabonban, a Sporting otthonában lépett pályára az Európa-liga nyolcaddöntőjében a Manchester City, és minimális különbségű vereséget szenvedett. 

A Manchester City a Porto ellen már megmutatta, hogy mekkora a különbség a Premier League és a Liga Sagres között, és bizony a Sporting sem táplálhatott nagy reményeket a találkozó előtt – pláne úgy, hogy mint kiderült, az angolok egyáltalán nem B-csapatukkal álltak ki. Nincs ugyanis csúcsformában a lisszaboni alakulat, ezért is esett át nemrégiben edzőváltáson, és bizony az egykori kiváló és kezelhetetlen támadó, Sá Pinto kemény küldetést kapott a nyakába – trénerként első felnőttcsapatánál.

Az első percekben szemmel láthatóan csak kereste a Sporting az angolok kőkemény emberfogásának és letámadásának ellenszerét, de amikor felvette a sebességet a hazai csapat, az örökmozgó Joao Pereira helyzetbe is került, lövését azonban – csakúgy, mint a másik oldalon nem sokra rá Kolo Touré közeli fejesét – magabiztosan védte a kapus.

Utóbbitól megijedhetett kissé a hazai csapat, mert alkalmilag öten-hatan is védőt játszottak, egy-egy szélen elfutni vagy beadni kívánó kék mezesnek néha ketten is odacsúsztak egyszerre. Gareth Barry egy átlövéssel kis híján megtalálta a hathátvédes fal ellenszerét, de pár centméterrel célt tévesztett. Jobb híján a Sporting is távolról riogatta Joe Hartot, de a legveszélyesebb portugál próbálkozás egy Alekszandar Kolarovon megpattanó Joao Pereira-beadás volt a szünetig. A játékrész hajrája egyértelműen a vendéglátóké volt, Matías Fernández lövéseit azonban rendre blokkolták.

A másik félidőben Hart védett egy újabb M. Fernández-lövést, ezúttal egy szabadrúgást, majd a kipattanót is, amelyet az előrelopakodó védő, Xandao tett kapura, ám az újabb kipattanót a brazil játékos sarokkal a kapuba helyezte. 1–0

A City kis híján postafordultával egyenlített Kolarov pazar tekerésével, amoda pedig a holland Ricky van Wolfswinkel hagyott ki ajtó-ablak ziccert. A szerb bekk később a lécre ívelt egy beadást, majd beállt a Samir Nasri, Mario Balotelli kettős az angolokhoz, és többször is megkavarta a fáradó hazai védelmet.

Olvasóink kedvenc Mariója olyan volt, mint a magyar modellek egy része Dubaiban, azaz többet feküdt, mint állt, lévén minden szembe jövő vagy hátulról közelítő hazai a földre vitte; röpködtek is a sárgák langyos lisszaboni éjszakában. A gólszerző Xandao a végén vált egyértelmű hőssé, amikor Sergio Agüero közeli lövését bevetődve blokkolta.

Előnyt harcolt ki magának a Sporting, még ha csak minimálisat is, így maradt izgalom a visszavágóra.

PERCRŐL PERCRE
90. perc Ezzel véget is ért a mérkőzés: győzött a Sporting, nyílt maradt a visszavágó.
90. perc Alekszandar Kolarov is besárgul, és örülhet, hogy megúszta ennyivel, mert csúnya tettet hajtott végre J. Pereira kárára.
90. perc Carillo megy el a jobbon Nasri mellett, beadásánál az ötösön De Jong elnyomja Pereirinhát.
Négy perc a ráadás.
89. perc Egy elépattant labdát rúg kapura Agüero nyolc méterről, de érkezik balról Xandao, és bevetődve tisztáz.
87. perc Balotelli fejeli a lécre Nasri jobb oldali beadását, de a kapus előtt Lescott lesen volt. Pihenőképpen Rui Patríció eljátssza, hogy fáj neki valamelyik lába. Ápolás.
84. perc Insúa bal oldali belöbbölése a 16-oson belül K. Touré hasán csattan, nincs büntető, majd Renato Neto rúgja fel hátulról Balotellit. Sárga.
81. perc Joao Pereira öleli át Balotellit. Sárga és szabadrúgás. A portugál így kihagyja a visszavágót, a sértett meg csúnyán a sorfalba lő 20 méterről, kissé balról.
80. perc Balotelli passzol a balon Silva elé, az ötösön elnyomja a spanyolt a túlerő.
78. perc Anderson Polga kap sárgát, mert kissé nekifut Balotellinek. A 28 méteres szabadot Kolarov a sorfalba rúgja.
75. perc Az elfáradt Capelt a perui André Carillo váltja.
74. perc Balotelli teszi balról középre egy csodálatos egyik lábbal a másik mögött történő sarkazással a labdát, amelyet az ötös rövid sarkáról a kapu mellé spiccel Silva.
73. perc Insúa ment Nasri elől az ötös bal sarkán. Előtte veszélyesebb volt Kolarov beadása, de senki nem ért bele középen. Pereira kézzel igen egy jobb oldali beadásba az ötös előtt, de nem szándékosan.
71. perc Mario Balotelli is beáll, Dzeko helyére.
69. perc Kolarov ível balról beadás helyett a lécre. Ez meglepte Rui Patríciót. A kirúgás előtt M. Fernándezt Neto váltja fel.
68. perc Capel magasan ívelt bal oldali beadását becsúszva rúgja a bal sarok mellé méterekkel Pereirinha 12 méterről.
63. perc M. Fernández labdájával megy el a balon Insúa, beadása egyedül találja az ötös balján van Wolfswinkelt, aki elrontja a hatalmas ziccer, mert laposan a kapu közepére lő, de Hart leér oda.
60. perc Kolarov mérgében kis híján meglövi élete gólját: a 16-os bal sarkáról milliméterekkel lövi ballal a túlsó felső sarok mellé.
59. perc Agüero kap egy kisebb taslit Pereirától, mert torkon lökte őt. Erre fel Barryt Samir Nasri váltja, de beáll Pereirinha is, Izmajlov helyére.
Nah, erre vártak a fórumozók: nemsokára beáll Balotelli.
57. perc Kolarov mutatja meg Capelnek, hol lakik a szerbek istene. De nincs sárga.
56. perc Izmajlov teszi jobbra menetrendszerűen J. Pereirának, akinek beadását az ötösről Lescott egy méterrel fejeli a léc fölé.
51. perc Vezet a Sporting: M. Fernández lövi kapura a szabadrúgást 18 méterről, Hart véd a bal alsónál, a kipattanót Xandao rúgja rá, de Hart ezt is védi, az újabb kipattanót viszont a bekk sarokkal a bal sarokba rúgja, a késlekedő Lescott mellett. 1-0
50. perc De Jong rúgja fel M. Fernándezt, K. Tourével együtt.
48. perc Bevezetésképpen Silva lő fölé jobbal a 16-os bal sarkáról.
46. perc Elkezdődött a második félidő, csere nincs.

Miután felvette a ritmust a Sporting, egyenlő erők, kissé unalmas összecsapása zajlik, nagyobb angol helyzetekkel.

45. perc Ezzel véget is ért az első félidő.
45. perc Marat Izmajlov koccintja össze Dzeko bokáit hátulról a félpályán. Sárga. Akár csak Nigel de Jong öklelése, amelynek szenvedő alanya Van Wolfswinkel volt. Közben egy előreívelést fejel kapura 12 méterről Agüero, de csemege ez Rui Patríciónak.
42. perc Hosszú-hosszú percekig rohamoz a Sportig, előbb Lescott, majd Clichy ment egy tízméteres M. Fernández-lövést.
34. perc M. Fernández lő 25-ről jobbal egy méterrel a jobb felső mellé.
33. perc Egy nagy Capel-szóló után J. Pereira jobb oldali beadása megpattan Kolarovon, így kis híján behullik a kapuba a labda, de Hart résen van, és kiüti a léc alól a labdát, szögletre.
31. perc Insúa lendül neki a bal oldalon, de még jóval a 16-os előtt fennakad K. Tourén.
29. perc Ismét Kolarov megy el a balon, és ismét Polga ment középen, ezúttal Agüero elől. Szöglet.
25. perc M. Fernández tör kapura a bal oldalon, de Lescott nem dől be a cselnek. Korner, amelyet M. Fernández ad be, Hart pedig kap le.
24. perc Kolarov megy el a balon, de egyszerre ketten is elé vetődnek. A korner után Kolarov adja be középre Barrynek, aki 16 méterről ballal centikkel a jobb kapufa mellé teker.
21. perc Polga menti az ötösön Kolarov beadását, de a helyzet elmarad a kontrából, mert J. Pereira túl erősen adta vissza M. Fernándeznek a labdát a 11-es pont előtti területre, és a chilei nem tudta már levenni a labdát.
18. perc Carrico ment Milner elől, aki bosszút állt egy becsúszással, majd Lescott ment egy beadást testtel, hiába reklamálnak a hazaiak kezezést és így büntetőt.
15. perc J. Pereira lő jobbal a 16-os jobb sarkáról a rövid felső mellé.
12. perc Joleon Lescott váltja végül Kompanyt.
12. perc Polga ment az ötösön Dzeko elől szögletre egy bal oldali beadást. A szöglet után K. Toure fejelhetett az ötösről, középről, de Rui Patrício lábbal hárít, kiváló reflexszel.
10. perc Joao Pereira játszik össze Izmajlovval, majd jobbról, tíz méterről lő, de éppen Hartba. A kipattanó Schaarsé, ő a 16-osról a bal sarok mellé durrant méterekkel.
8. perc Kompanyt kell ápolni, aki lesántikál és leadja csapatkapitányi karszalagját is. A védő egy lépés közben sérült meg, senki sem volt a környékén.
7. perc Agüero lép oda Insúának keményen az argentin–argentin barátság jegyében.
6. perc Schaarstól lopja el Agüero a labdát a 16-oson, tőle egy csel után pedig Pereira.
4. perc Hart öklöz ki egy előreívelést, Schaars pedig 35 méterről másfél méterrel a bal sarok mellé emel.
3. perc Kőkeményen zárnak az angolok a középpályán, ez igencsak zokon esik a portugáloknak.
A hazaiak a szokásos zöld-fehér mezükben, a vendégek kékben.
1. perc Elkezdődött a találkozó.
A kispadon: Marcelo, A. Rodríguez, Evaldo, Carrillo, Pereirinha, Neto és Rubio itt, Pantilimon, Lescott, Szavics, D. Pizarro, A. Johnson, Nasri és Balotelli ott.
A kezdők: Rui Patrício Joao Pereira, Polga, Xandao, Insúa M. Fernández, Carrico, Schaars, Capel Izmajlov, Van Wolfswinkel itt, Hart Clichy, Kolo Touré, Kompany, Kolarov Milner, Barry, De Jong, Silva - Dzeko, Agüero ott.
A hazaiaknál Oguchi Onyewu, Fito Rinaud és Alberto Rodríguez maródi, a vendégeknél Micah Richards és Pablo Zabaleta sérült, Yaya Toure eltiltott.
Az angolok a Bolton ellen hazai pályán aratott 2–0-s győzelemmel hangoltak a hétközi kupamérkőzésre, eközben a száműzetésből visszatérő Carlos Tévez rögtön gólt szerzett, igaz, egyelőre még csak a tartalékoknál.

„Minden jó játékos érdekel bennünket – mondta Van Persieről Roberto Mancini, a City menedzsere. – Ez egy természetes dolog, de nemcsak részünkről. Azt hiszem, minden nagy csapatot érdekel Van Persie. Egy fantasztikus futballista, de én azt hiszem, hogy ő az Arsenalban marad.”

„Nem szeretem, amikor az emberek az én pénzemről vagy az életemről beszélnek, mert ez az én privát dolgom – mondta Balotelli. – Lehet, hogy valaki túl arrogánsnak gondol, de ez csak rám tartozik. Az nem érdekel, hogy mit mondanak rólam az emberek, mert azt csinálnak, amit akarnak.”

A végső győzelemre is esélyesnek tartott Citynél a mérkőzés előtt kevés szó esik az ellenfélről, annál több az ügyeletes fekete bárány, Mario Balotelli újabb ügyéről (sztriptízbár-látogatás), illetve a következő lehetséges sztárerősítésről, Robin van Persie-ről.
ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A SPORTING–MANCHESTER CITY EURÓPA-LIGA-NYOLCADDÖNTŐ ELSŐ FELVONÁSÁNAK ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!
EURÓPA-LIGA
NYOLCADDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉSEK
Sporting (portugál)–Manchester City (angol) 1–0
Lisszabon, José Alvalade Stadion. V: Velasco Carballo (spanyol)
Sporting: Rui Patrício – Joao Pereira, Polga, Xandao, Insúa – M. Fernández (Neto, 69.), Carrico, Schaars, Capel (Carillo, 75.) – Izmajlov (Pereirinha, 58.), Van Wolfswinkel
Manchester City: Hart – Clichy, Kolo Touré, Kompany (Lescott, 12.), Kolarov – Milner, Barry (Nasri, 58.), De Jong, Silva – Dzeko (Balotelli, 71.), Agüero
Gólszerző: Xandao (51.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik