Pontot csentek Bölöniék Kazanyból, nem botlott a Tottenham, Standard páros

Vágólapra másolva!
2011.09.29. 23:36
null
A Tottenham győzelmet ünnepelhetett (Fotó: Reuters)
Címkék
Az Európa-liga A-csoportjában hazai pályán botlott az orosz Rubin Kazany, míg hozta a kötelező gyakorlatot a Tottenham. A B jelű négyesben a Standard Liege és a Hannover gazdagodott három ponttal, a C-csoportban a PSV a hajrában gyűrte le a Rapidot, és keservesen győzött a Legia is.

A-CSOPORT

RUBIN KAZANY (OROSZ)–PAOK (GÖRÖG) 2–2

A mai nyitó mérkőzésen az orosz Rubin nem tudta győzelemre váltani tudás- és pályaelőnyét, hiszen nagy meglepetésre csak döntetlent játszott otthon a PAOK-kal. Az előző körben idegenben a Shamrock Roverst lelépő oroszok kissé kényelmesen kezdtek, de amikor a kazanyi kapus hibáját kihasználva Sztefanosz Athanasziadisz megszerezte a vezetést a vendégeknek, felébredtek, és megfordították az állást Bebars Natko és Vlagyimir Gyjagyjun találataival. A vége azonban a vendégeké volt, és egy formás jobb oldali Vladimir Ivics, Etto kombináció után Jorgosz Fotakisz a hálóba fejelt, kialakítva a 2–2-es végeredményt. A hajrában egyébként a győzelmet is megszerezhették volna a görögök, de Fotakisz rosszul célzott, Ivics lövését pedig blokkolták a védők. Bölöni László legénysége rácáfolni látszik tehát a „görög csapatok lába idegenben mindig megremeg" kitételre, és reális továbbjutási esélyekkel várja a következő fordulókat.

TOTTENHAM HOTSPUR (angol)–SHAMROCK ROVERS (ír) 3–1

A forduló egyik legbiztosabbnak látszó 1-ese volt a londoni találkozó, amelyen a Shamrock azt ünnepelte, hogy végre tétmérkőzést vívhat Angliában. Középpályásuk, Rohan Ricketts pedig azt, hogy visszatérhet egykori egyesületéhez, ahová egyébként az örök rivális Arsenaltól érkezett még 2002-ben. A hazaiak mestere, Harry Redknapp már jó előre bejelentette, hogy legnagyobbjait pihenteti, de így is tömve volt a Tottenham kezdője válogatott játékosokkal. Közülük Giovani dos Santos a 17. percben valósággal szétforgácsolta a lécet egy közeli bombával, majd társaival megszállta az írek térfelét, de gólt nem hozott a játékrész (pedig Danny Rose is megzörgette a lécet). Ahogyan az lenni szokott, a semmiből előnyhöz jutott az addig keveset mutató fél: a szünet után nem sokkal Gary McCabe lőtt egy szabadrúgást kapura, amelyet kiütött ugyan Carlo Cudicini, de Gary Twigg visszajátszott labdáját Stephen Rice közelről a hálóba segítette. Erre már feléledtek a londoniak, és előbb Dos Santos bal oldali beadását fejelte Roman Pavljucsenko a hálóba, majd Andros Townsend adott be szinte ugyanonnan, és Jermain Defoe lemásolta az orosz támadó fejesét. Megtörni látszottak az írek, amikor nem sokkal később Dos Santos is betalált az ötös jobb sarkáról (Defoe adta vissza a gólpasszt), de újabb gól már nem esett a mérkőzésen. Kötelező feladat kipipálva a „sarkantyúsoknál”…

B-CSOPORT

VORSZKLA (ukrán)–HANNOVER 96 (német) 1–2

A házigazda ukránok tizenegy éve voltak veretlenek a forduló előtt otthonukban a kontinens kupaküzdelmeiben, pedig megfordult náluk a Benfica is; míg a németek legutóbb 1968-ban nyertek idegenben ilyen sorozatban, még az Odense ellen a Vásárvárosok Kupájában. A Hannover lépett fel támadólag az első félidőben, de nagy helyzetet sokáig nem alakított ki – mégis vezetést szerzett a 32. percben a norvég Mohammed Abdellaoue 25 méteres lövésével (a gólnak minimum társszerzője volt a portás, Szerhij Dolganszkij), amelyet a szünet előtt megduplázott Christian Pander révén. Utóbbi éles szögből lőtt a hálóba, miután Abdellaoue mellérúgott Jan Schlaudraff beadásának. A szünet után gyorsan szépítettek a poltavaiak (Olekszij Kurilov a 16-os sarkáról tekert a német válogatott kerettag Ron-Robert Zieler hálójába), de egyenlíteni már képtelen voltak.

STANDARD LIEGE (belga)–FC KÖBENHAVN (dán) 3–0

Bármilyen hihetetlen is, a házigazda nemcsak első idénybeli El-győzelméért szállt harcba, hanem egyáltalán első kapura lövéséért. Az előző körben Hannoverből így is pontot csenő Standard ellen a dánok 200. európai kupagóljukat szerezték volna megszerezni. Mindkét gárda sokat támadott az első játékrészben, és a belgák első kapura lövése is megszületett a 25. percben a brazil védő, Kanu révén, de gólt egyik fél sem szerzett. A második félidőben megtört a jég: előbb a venezuelai-német középpályás, Luis Seijas használta ki a dán védelem elmélázását, majd a brazil bekk, Felipe fejelt a kapuba egy szögletet. A hajrára fordulva Kanu cselekedett hasonlóképpen (mindkétszer Franck Berrier volt a feladó), végleg eldöntve a találkozót és a három pont sorsát.

C-CSOPORT

LEGIA WARSZAWA (lengyel)–HAPOEL TEL-AVIV (izraeli) 3–2

Mindkét gárda egygólos vereséget szenvedett az előző fordulóban, így a legiások léptek elsősorban győzelmi kényszerrel a lábukban pályára az ötödik lengyel-izraeli kupamérkőzésen. A játék képében mindez nem mutatkozott meg, sőt, a vendégek szerezték meg a vezetést a bal felső sarokba fejelő Toto Tamuz révén. A 67. percben a szerb támadó, Danijel Ljuboja egyenlített, amikor egy szép mozdulattal fejelte hálóba Maciej Rybus szögletét. Négy perc múlva büntetőhöz jutottak a hazaiak, miután Miroszlav Radovicsot lebirkózták a 16-oson belül, a balhátvéd Marcin Komorowski pedig nem hibázott. Az izraeliek azonban egyenlíteni tudtak Maharan Lala révén, ám a legvégén a hazaiak örülhettek: a 89. percben Ljuboja fejelte Radovics elé a labdát, a szerb légiós pedig gólra váltotta a ziccert. Erre már nem volt válasza a Hapoelnek.

RAPID BUCURESTI (román)–PSV (holland) 1–3

A PSV mestere, Fred Rutten óva intette játékosait, hogy túlzottan magabiztosan lépjenek pályára Bukarestben, hiszen a Rapidot jelölte meg, mint a csoportelsőségért vívott harcban az első számú ellenfelet. Külön kiemelte a házigazda stabil védelmét, amelynek köszönheti a Rapid, hogy az elmúlt 16 európai kupatalálkozón nem kellett vesztesként elhagynia a Nemzeti Stadiont. Megérezhetett valamit a szakember, mert a szűrő Dan Alexa a 28. percben megszerezte a vezetést a románoknak: egy szöglet után Daniel Pancu belecsúsztatott fejjel a labdába, amelyet Alexa szintén fejjel juttatott Andreas Isaksson hálójába: 1–0. A félidő vége előtt egalizáltak a hollandok: Kevin Strootman jobb oldali szabadrúgásánál megfeledkeztek a hazaiak az előrehúzódó Wilfred Boumáról, aki nem hibázott: 1–1. A második félidőben nagy erőket mozgattak meg az eindhoveniek a győzelem megszerzéséért, és ez meg is hozta gyümölcsét: a 89. percben Ola Toivonen váltotta gólra Strootman passzát, majd a ráadás második percében Tim Matavz adta meg a kegyelemdöfést a Rapidnak, beállítva az 1–3-as végeredményt.

EURÓPA-LIGA, CSOPORTKÖR, 2. FORDULÓ
A-CSOPORT
TOTTENHAM HOTSPUR (angol)–SHAMROCK ROVERS (ír) 3–1
London, White Hart Lane. V: Mazeika (litván)
G: Pavljucsenko (60.), Defoe (61.), G. dos Santos (65.), ill. Rice (51.)
RUBIN KAZANY (orosz)–PAOK (görög) 2–2
Kazany, Centralnyij Stadion. V: Hansson (svéd)
G: Natko (52.), Gyjagyjun (66.), ill. Athanasziadisz (23.), Fotakisz (81.)
B-CSOPORT
VORSZKLA (ukrán)–HANNOVER 96 (német) 1–2
Poltava, Vorszkla Stadion. V: Jakobsson (izlandi)
G: Kurilov (50.), ill. Moh. Abdellaoue (32.), Pander (44.)
STANDARD LIEGE (belga)–FC KÖBENHAVN (dán) 3–0
Liege, Maurice Dufrasne Stadion. V: Kakosz (görög)
G: Seijas (57.), Felipe (72.), Kanu (79.)
C-CSOPORT
LEGIA WARSZAWA (lengyel)–HAPOEL TEL-AVIV (izraeli) 3–2
Varsó, Wojska Polskiego Stadion. V: Ennjimi (francia)
G: Ljuboja (67.), Komorowski (72. – tizenegyesből), Radovics (89.), ill. Tamuz (34.), Lala (79.)
RAPID BUCURESTI (román)–PSV (holland) 1–3
Bukarest, Nemzeti Stadion. V: Fautrel (francia)
G: Alexa (28.), ill. Bouma (43.), Toivonen (89.), Matavz (92.)
A CSOPORTOK ÁLLÁSA
A-CSOPORT M Gy D V L–K Gk P
1. Rubin Kazany 2 1 1 0 5–2 3 4
2. Tottenham 2 1 1 0 3–1 2 4
3. PAOK 2 0 2 0 2–2 0 2
4. Shamrock Rovers 2 0 0 2 1–6 –5 0
B-CSOPORT M Gy D V L–K Gk P
1. Standard Liege 2 1 1 0 3–0 3 4
2. Hannover 2 1 1 0 2–1 1 4
3. FC Köbenhavn 2 1 0 1 1–3 –2 3
4. Vorszkla Poltava 2 0 0 2 1–3 –2 0
C-CSOPORT M Gy D V L–K Gk P
1. PSV 2 2 0 0 4–1 3 6
2. Legia Warszawa 2 1 0 1 3–3 0 3
3. Rapid Bucuresti 2 1 0 1 2–3 –1 3
4. Hapoel Tel-Aviv 2 0 0 2 2–4 –2 0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik