Némi szerencsével továbbjutott csoportjából a Lazio

Vágólapra másolva!
2011.12.14. 21:32
null
Giuseppe Sculli gólja tette biztossá a Lazio-sikert (Fotó: Reuters)
Címkék
Utolsó fordulójához érkezett a labdarúgó Európa-liga csoportköre. A szerdai játéknapon hat csoport küzdelmeit rendezik, elsőként a D-, az  E- és az F-jelű négyesben értek véget a mérkőzések. Volt, amelyik gárda nem tudott élni a lehetőséggel, de a Lazio, a Besiktas és a Salzburg játékosainak helyén volt a szíve és az esze.

 

D-CSOPORT

FC ZÜRICH–VASLUI

A csoportban a már továbbjutó Sporting mellett két hatpontos együttes harcolt a tavaszért: az olasz Lazio és a román Vaslui; míg a két ponttal rendelkező Zürich már csak a becsületért küzdött. A helyzeti előny a Vasluié volt: az utolsó forduló előtt ugyanannyi ponttal rendelkezett, mint a Lazio, de az egymás elleni mérleg felé billent. A románoknak így győzniük kellett a svájciak ellen a biztos továbbjutáshoz. A mérkőzést a hazaiak kezdték jobban, Xavier Margairaz révén helyzetig is jutottak, majd „felváltva forogtak veszélyben a kapuk", ahogyan az ásatag futball-közhely mondja. A 69. percben aztán a Zürich jutott előnyhöz, éppen Margairaz góljával, a játékos szépen tekert a tizenhatos jobb sarkáról a hosszúba. Támadtak a végén a vendégek, olyannyira, hogy egy zürichi kontra végén Margairaz kiosztott egy gólpasszt Oliver Buffnak.

LAZIO–SPORTING

A sokak által korábban a sorozat végső esélyesei között számon tartott Lazio a Giuseppe Sculli, Djibril Cissé, Libor Kozák csatártrióval kezdett, a három támadó közül utóbbi került először ziccerbe, ám nem volt eléggé pontos. Később Cissé is rontott, majd a játékrész hajrájában Senad Lulic húzta meg a bal szélt, beadását pedig Kozák formás fejessel eljuttatta Marcelo hálójába. A tartalékos portugálok ellen a fordulás után betalált a fenti trió harmadik tagja, Sculli, akinek a felfutó védő, Modibo Diakite teremtett gólszerzési lehetőséget. A hátralévő időben már nem született több gól, pedig a portugál csapat sem adta meg magát, így győzelmével és a fenti eredménnyel továbbjutott a csoportból a Sporting mögött a Lazio.

EURÓPA-LIGA
D-CSOPORT, 6. FORDULÓ
FC ZÜRICH (svájci)–VASLUI (romániai) 2–0
Zürich, Letzigrund Stadion, 8500 néző. Vezette: Lajuskin (orosz)
Gólszerző: Margairaz (69.), Buff (90.)
LAZIO (olasz)–SPORTING CP (portugál) 2–0
Róma, Stadio Olimpico, 15 000 néző.Vezette: Dean (angol)
Gólszerző: Kozák (42.), Sculli (55.)
A CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
D CSOPORT M Gy D V L–K Gk P
1. Sporting 6 4 2 8–4 +4 12
2. Lazio 6 2 3 1 7–5 +2 9
3. Vaslui 6 1 3 2 5–8 –3 6
4. Zürich 6 1 2 3 5–8 –3 5


E-CSOPORT

BESIKTAS–STOKE CITY

„Még a végén továbbjut az Európa-ligában a Stoke City, miközben kiesik a BL-ből a két manchesteri csapat″ – viccelődött pár hete egy hozzászóló a BBC honlapján, de ez mára beteljesedett jóslat lett. A kérdés csak az volt, az első vagy a második helyen lép-e tovább a Stoke? Az angol csapat a továbbjutásért hajtó Besiktashoz utazott, és a törököknek győzniük kellett, hiszen a Dinamo Kijev jeges leheletét ott érezték tarkójukon. A Stoke a tartalékcsapatával utazott el, mégis előnnyel térhetett pihenőre, hiszen Ricardo Fuller egy védőn megpattanó lövéssel megszerezte a vezetést számára a 29. percben, az isztambuliak ellenben kihagyták helyzeteiket. A felpaprikázott hazaiak a második játékrészben megfordították az állást: előbb pirosat kapott a Stoke-ból Matthew Upson, majd ennek révén talált be büntetőből Manuel Fernandes, később ő készített elő egy gólt Mustafa Pektemeknek. A hajrában a brazil Edu is betalált, biztossá téve a Besiktas győzelmét és csoportelsőségét.

DINAMO KIJEV–MACCABI TEL-AVIV

A győzelmi kényszerben lévő ukránok semmit sem bíztak a véletlenre, hiszen azonnal letámadták az izraelieket, és az első negyedóra végén már két góllal vezettek: előbb Leandro Almeida pofozott a kapuba egy szabadrúgást, majd a csapatkapitány, Oleg Huszev tette ugyanezt Betao remek passzából. „Tulajdonképpen ezzel el is dőlt a találkozó érdemi része, innentől kezdve védjük előnyünket, félgőzzel, és érdeklődve várjuk a Törökországból érkező híreket″ – gondolhatták az ukránok, de hatalmasat csalódtak: a második félidő első húsz percében a vendégek két gólt szereztek, ők pedig kilenc főre fogyatkoztak! A 75. percben egy hatalmas védelmi hibát kihasználva Munas Dabbur a vezetést is megszerezte a Maccabi részére, de Huszev újabb góljával egyenlített a feltámadó Dinamo, sőt, a több helyzetet is kihagyó Olekszandr Alijev révén a győzelmet is megszerezhette volna.

EURÓPA-LIGA
E-CSOPORT, 6. FORDULÓ
DINAMO KIJEV (ukrán)–MACCABI TEL-AVIV (izraeli) 3–3
Kijev, Valerij Lobanovszkij Stadion, 5000 néző. Vezette: Stalhammar (svéd)
Gólszerző: Jeini (12. – öngól), Huszev (17., 80.), ill. Vered (49.), Atar (62.), Dabbur (75.)
Kiállítva: Leandro Almeida (47.), Kacseridi (56.)
BESIKTAS (török)–STOKE CITY (angol) 3–1
Isztambul, BJK Inönü Stadion, 29 000 néző. Vezette: Borski (lengyel)
Gólszerző: M. Fernandes (59. – 11-esből), Pektemek (74.), Edu (82.), ill. Fuller (29.)
Kiállítva: Upson (57.)
A CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
E CSOPORT M Gy D V L–K Gk P
1. Besiktas 6 4 2 13– 7 +6 12
2. Stoke City 6 3 2 1 10– 7 +3 11
3. Dinamo Kijev 6 1 4 1 7– 7 0 7
4. Maccabi Tel-Aviv 6 2 4 8–17 –9 2


F-CSOPORT

PSG–ATHLETIC BILBAO

„A cél tiszta: győzünk itthon, és egy kis segítséget várunk a Slovantól″ – foglalta össze a teendőket a PSG mestere, Antoine Kombouaré. A franciák a már továbbjutó Athletic Bilbaót fogadták, de a nagy rivális Salzburg jobb volt a pontegyenlőségkor döntő összevetésben. Miközben Pozsonyból jó hírek érkeztek Párizsba a 3. percben, megszerezték a vezetést a baszkok: David López jobb oldali szögletét a 19 éves bal oldali védő, Jon Aurtenetxe a kapuba csúsztatta. Nem sokkal később ugyanő fejelhetett nyolc méterről, de ezúttal célt tévesztett, nem úgy a 21. percben Javier Pastore. Igaz, nehéz dolga nem volt a Ligue 1 rekordvételének, lévén amikor Nené szabadrúgását az ötös jobb sarkáról Jean-Christophe Bahebeck eléje fejelte, a legközelebbi védő is hat méterre állt tőle, ő pedig a kaputól pár lépésnyire. Fellelkesült a PSG, Pastore és Kevin Gameiro szép cselek után került helyzetbe, de a 196 centiméterre nőtt baszk kapus, Raúl eszén nem tudtak túljárni; a tinicsatár Bahebeck pedig két ajtó-ablak ziccert is elhibázott. A fordulás előtt mégis előnyhöz jutottak a hazaiak: jobb oldali szöglet után a rövid ötös-sarokról Mathieu Bodmer csodásan fejelte a labdát a hosszú felsőbe. A Bilbao B azonban nem adta könnyen magát, az 55. percben David López 25-ről szétcincálta a kapu bal oldalát egy rakétával. A hajrában Nené előbb kihagyott egy büntetőt, de Ínigo Pérez a PSG segítségére sietett egy öngóllal, majd Guillaume Hoarau mutatta meg, hogyan kell értékesíteni a tizenegyest. Győzött tehát a PSG, de a sorsa a másik találkozó végeredményétől függött.

SLOVAN BRATISLAVA–SALZBURG

Rémálomszerű kezdés várt az osztrákokra Pozsonyban – bár az itteni megveretésről a magyar szurkolók egy részének egészen másféle tapasztalatai vannak –, hiszen a hatodik percben Milos Lacny igencsak mutatós duplájával már kettővel ment a Slovan! Az osztrákok nem estek kétségbe, még a 10. percet sem mutatta a mátrixkijelző a stadionban, három helyzetet is kialakítottak, majd negyedóra alatt egyenlítettek, Jakob Jantscher tizenegyesével és Leonardo átlövésével. Egymást követték a helyzetek, majd a szlovákok találtak hálóba, mérsékelt örömükre, lévén Jakob Jantscher beadását Marián Had a saját kapujába „mentette". A győzelmet már nem engedte ki innen a kezéből a Red Bull, amely megtartotta ezzel a három ponttal továbbjutó helyét a párizsiak előtt. Ennek biztosan meglesz a következménye utóbbi helyen...

EURÓPA-LIGA
F-CSOPORT, 6. FORDULÓ
SLOVAN BRATISLAVA (szlovákiai)–SALZBURG (osztrák) 2–3
Pozsony, Pasiensky Stadion, 4586 néző.Vezette: Johannesson (svéd)
Gólszerző: Lacny (3., 6.), ill. Jantscher (19. – 11-esből), Leonardo (24.), Had (52. – öngól)
PSG (francia)–ATHLETIC BILBAO (spanyol) 4–2
Párizs, Parc des Princes, 30 000 néző. Vezette: Jug (szlovén)
Gólszerző: Pastore (21.), Bodmer (41.), Ínigo Pérez (85. – öngól), Gameiro (90. – 11-esből), ill. Aurtenetxe (3.), David López (55.)
A CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
F CSOPORT M Gy D V L–K Gk P
1. Athletic Bilbao 6 4 1 1 11– 8 +3 13
2. Salzburg 6 3 1 2 11– 8 +3 10
3. Paris SG 6 3 1 2 8– 7 +1 10
4. Slovan Bratislava 6 1 5 4–11 –7 1

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik