„Nem voltam boldog a sorsolástól” – Korcsmár a Fradi ellen készül

SOMOGYI ZSOLTSOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2017.07.11. 13:10
null
Korcsmár Zsolt nem volt boldog a sorsoláskor, mert azt kívánta, hogy klubja ugyanúgy jusson tovább, mint az összes magyar kupacsapat (Fotó: Veres Viktor)
Az elemzés során a Ferencváros–Vasas kupadöntő is terítékre került a dán Midtjylland öltözőjében – Korcsmár Zsoltban rossz emlékeket felidézve.

 

– Máris hazajöhet.
– Az mindig jó hír, de ennek most azért nem örülök annyira – mondta Korcsmár Zsolt. A 28 esztendős, 24-szeres válogatott játékos a nyáron köszönt el a Vasastól, és a dán FC Midtjylland játékosa lett, így csütörtök este az Európa-liga második selejtezőkörében a Ferencváros ellen léphet pályára.

– Nem szereti Budapestet?
– Dehogynem, nagyon is. A sorsolástól nem voltam boldog.

– Ennyire tart a Ferencvárostól?
– Jól ismerem az ellenfelet, megadom a tiszteletet, ez magától értetődik. Amikor sorsoltak, eszembe jutott, nem örülnék, ha magyar csapattal kellene megküzdenünk, de ennek egyszerű oka van: azt kívántam, hogy a Midtjylland ugyanúgy jusson minél tovább, mint valamennyi magyar kupacsapat. Leginkább azért szorítottam, hogy a Vasast elkerüljük, korábbi klubommal nagyon különleges lett volna találkozni az Európa-ligában, ez ugye nem is jött, nem jöhetett össze. Más kérdés, hogy amikor az első kör előtt összepárosítottak bennünket, akkor már szerettem volna, ha létrejön a Midtjylland–Ferencváros mérkőzés, ez ugye azt jelentette, hogy mind a két csapat sikerrel vette az akadályt. De jobb lett volna később, mondjuk a csoportkörben összefutni, feltételezem, ebbe a ferencvárosiak is beleegyeztek volna, csakúgy, mint a dán szurkolók.

SKANDINÁV VONAL

Korcsmár Zsoltnak nem ismeretlen az északi élet: 2010 és 2013 között Norvégiában, a bergeni Brann csapatában légióskodott, majd a német Greuther Fürthbe szerződött, az elmúlt másfél évben futballozott a Vasasban. Az előző szezonban háromszor játszott a Ferencváros ellen: Kispesten, a 2–2-re végződött bajnokin, áprilisban, amikor az angyalföldiek 2–1-re győztek a Groupama Arénában, és a Magyar Kupa döntőjében, ahol az 1–1-es végeredményt követően tizenegyesekkel győzött a Fradi. Utóbbi meccsről az a kép maradhatott meg a szurkolókban, ahogy Korcsmár Zsolt arcát a tenyerébe rejtve, leguggolva aggódik Lovrencsics Gergőért, majd a kispadokhoz rohanva tolmácsolja az ápolásban részt vevők üzenetét.

– Így alakult… De hogy alakul majd a két mérkőzés?
– Lehetetlen bármit is megjósolni.

– A felkészülés elején csatlakozott új klubjához, a Fradit is jól ismeri, tehát lehet összehasonlítási alapja, melyik csapat a jobb.
– Szoros mérkőzésekre van kilátás, és ilyenkor aligha szerencsés bármit is mondani. Ha most elkezdeném ecsetelni, hogy sokkal erősebb a Midtjylland, mint a Fradi, aztán csütörtökön simán kikapunk, az hogy nézne ki?! Másfelől olajat sem öntenék a tűzre, tudom, hogy mindkét klubnak nagyon fontos ez a párharc, mi is kíváncsiak vagyunk, mire lehetünk képesek, gondolom, az Üllői úton is várják a találkozót.

– Azért speciális helyzetben lehet, hiszen el tudom képzelni, hogy Jess Thorup vezetőedző félrehívja: Zsolt, mit gondolsz a Fradiról?
– Beszélgettünk, de nem sokat. Sőt a klubban korábban azt hallottam, a vizes világbajnokság miatt alig találtak Budapesten szállodát, ahol eltölthetjük a meccs előtti éjszakát. Ez okozott némi problémát az utazásunkat szervezőknek, de úgy tudom, megoldódott a kérdés. A futballra visszatérve: ma már mindenki alaposan feltérképezi az ellenfelet, és hétfő délelőtt volt az első, a csütörtöki mérkőzéssel kapcsolatos videózás. Főleg a Jelgava elleni első mérkőzésről láttunk képeket, bejátszásokat, a stáb által hangsúlyosnak gondolt jeleneteket: mik a Fradi erősségei, hogyan mozognak csapatként, miként támadnak le a zöld-fehérek, ilyenekre kell gondolni. A stáb egyik tagja kérdezett engem utána, hogy szerintem eltalálták-e a fontos részleteket. Bár hozzátehetem, nem volt mindig felemelő nézni a videoösszeállítást.

– Miért nem?
– Mert az előző szezont lezáró Magyar Kupa-döntő néhány pillanata is bekerült a műsorba, és az nekem nem kellemes emlék. Kiegyenlített, jó mérkőzés volt, nagyot harcoltunk százhúsz percen át, a tizenegyesek végül a hazaiak javára döntöttek.

– Hogy látja, mennyire alakult át a Ferencváros?
– Szerintem jól erősített a klub, bár nem mindenkit ismerek. Amit láttam eddig, az pozitív. Azt gondolom, jobb lesz a Fradi, mint az előző szezonban.

– Úgy érzem, sehogy sem lehet kihúzni önből, melyik csapat az esélyesebb, a jobb…
– Mert nem is könnyű megállapítani. A mi csapatunk próbál futballozni, labdát tartani, építkezni, de van arra is megoldásunk, ha beszorulunk, kontrákra vagy ívelésekre kényszerülünk. Minőségi játékosok vannak középen – no de Gera Zoltán nem az? Dehogynem, pontosan tudjuk, hogy az. Felkészülünk, szervezettek leszünk, aztán a pályán eldől, ki a jobb.

SZÁMOKKAL ŰZÖTT JÁTÉK

A Ferencváros csütörtökön 21 órakor az Európa-liga második selejtezőkörében a dán FC Midtjyllanddal méri össze erejét, amely a világfutball egyik legérdekesebb klubja.

De mitől annyira érdekes a dán együttes? A Midtjylland tulajdonosa 2014 óta az angol Brentfordot is irányító Matthew Benham, a SmartOdds sportstatisztikai és sportmodellező cég vezetője. A szakember mindkét klubjánál óriási szerepet kap az adatelemzés, s a szabad- és szögletrúgások hatékony kivitelezése, amelyek a Midtjylland és a Brentford legfőbb fegyvereit jelentik. Amikor Matthew Benham átvette az irányítást a dán együttesnél, óriási hangsúlyt fektetett a klubkultúra megváltoztatására, jóllehet a dánok eleinte kétkedők voltak.

A tulajdonos mottója így fest: attól, hogy nagyobb nem lehetsz, okosabb még igen.

A Midtjylland jellegzetessége a szöglet- és szabadrúgások, meg a nagy bedobások kihasználása. A klub első és eddigi egyetlen dán bajnoki címében ezek kulcsszerepet játszottak a 2014–2015-ös szezonban: mérkőzésenként majdnem egy gólt szerzett ilyen játékhelyzetből, amely elképesztően magas szám, ráadásul három olyan találkozó volt, amelyen négyszer talált be ily módon.

Azt a dánoknál is elismerik, hogy modelljeik és elemzéseik sem hibátlanok. A klub és a Brentford működtetése ugyanakkor kétségkívül ritkaságnak számít a futballban. Amikor Rasmus Ankersent, a Midtjylland elnökét megkérdezték, mi a filozófiája, a következőt válaszolta: „A klub átalakítása egy kérdésen alapult. Hogyan nézne ki egy csapat, amelynek nincs emberi szeme és füle? A labdarúgás statisztikai alapon nehezen elemezhető. A baseball ebből a szempontból könnyebb, kontrolláltabb a játék. Nehéz egyértelmű ok-okozati összefüggéseket találni a futballban, ám ez nem jelenti azt, hogy ne lehessen ilyeneket találni, és e téren óriási kiaknázatlan lehetőség van.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik